23948sdkhjf

Små, store og overraskende – 2021 bød på masser af opkøb  

Der er blevet handlet virksomheder i stor stil det seneste år. Her tager vi dig med igennem en række af årets opkøb i træ- og møbelindustrien.  

Jysk-familien i offensiven 

I 2020 annoncerede Jesper Lund, adm. direktør i Lars Larsen Group, at Jysk-familiens investeringsselskab var klar til at investere milliarder i blandt andet virksomhedsopkøb. Den udmelding har koncernen i den grad levet op til det seneste år, hvor såvel moderselskab som døtre har haft tegnebogen fremme.  

I maj blev Sofacompany en del af Lars Larsen Group, da selskabet købte både kapitalfonden Procuritas og stifterne ud af sofasuccesen. Mindre end to uger senere overtog koncernen 30 pct. af det noget mindre selskab Designers Collection Denmark,der med rødder i Silkeborg distribuerer danske designprodukter i en række lande. 

Året bød også på et opkøb fra Lars Larsen Group-ejede Actona Company, der i oktober overtog polster-producenten Theca med en udmelding om, at opkøbet blot er det første i en række. Også Jysk-familiens sengekæde var på opkøbstogt i årets løb – først med sommerens opkøb af svenske Sängjätten og tre måneder senere overtog Sengespecialisten majoriteten af den danske webshop Sengetid 

Overraskende møbelhandler  

Det er imidlertid ikke kun Jysk-familien, der har købt og solgt i årets løb. En af 2021’s mest opsigtsvækkende nyheder landede, da Tvilum i maj kunne meddele, at den genrejste møbelproducent havde købt midtjyske Steens Group. Dermed cementerede Tvilum sin genkomst tre år efter konkursen, og adm. direktør Torben Porsholdt kunne efterfølgende berette, af det næppe bliver sidste opkøb fra den fårvangske Fugl Fønix. 

Sommeren bød også på Montanas opkøb af Engelbrechts, som den ikoniske reolproducent overtog fuldstændig for egne midler, og på Designers Companys opkøb af By Lassen, der gav brandhuset et ben i den danske designarv.  

Også gennem efteråret var der gang i handlerne. I oktober vakte det opsigt, da Scan Office fusionerede med nordjyske Mogens Daarbak, og i samme måned kunne Carl Hansen & Søn meddele, at den fynske klassikerproducent havde overtaget Horsens-baserede AP Møbelpolstring 

I december bragte Wood Supply nyheden om endnu et opkøb fra Designers Company, denne gang foretaget gennem Menu, der i starten af måneden overtog Brdr Petersens Polstermøbelfabrik i Fredericia, og også Fritz Hansen brugte julemåneden på at købe op. Her var målet nordjyske Skagerak, og den snart tidligere ejerleder Jesper Panduro fortalte i den forbindelse, at han ikke kunne forestille sig et bedre match.  

Kæmperne blev større 

Trælastgiganten Stark Group fortsatte i 2021 de seneste års vilde opkøbsridt. I marts offentliggjorde koncernen sit næststørste opkøb nogensinde i form af tyske Melle Gallhöfer, der ikke alene sikrede den danske byggemarkedskæmpe en ekstra årlig omsætning på 2,2 mia. kr., men også positionen som Tysklands største forhandler af tag- og facadematerialer. Stark Group blev imidlertid også selv solgt i år. Det skete i januar, hvor ejerskabet overgik fra amerikanske Lone Star til britiske CVC, der også ejede trælastkoncernen i årene 2003-2006.  

Også i vinduesindustrien fortsatte en af de store spillere konsolideringen og tilkøb af toplinje. VKR-ejede Dovista indledte året med opkøbet afschweiziske Arbonias vinduesdivision, der gav den danske koncern 2.500 nye ansatte samt en styrket centraleuropæisk tilstedeværelse. I sommeren voksede Dovista med yderligere godt 1000 medarbejdere, da vinduesgiganten overtog tyske Weru Group.  

Endelig sniger der sig et 2020-opkøb med på listen, for selvom malingmastodonten Flügger allerede indgik aftale om opkøbet af østeuropæiske Eskaro i november, blev handlen først godkendt af konkurrencemyndighederne i maj. Flügger overtog 70 pct. af selskabet med 1.100 ansatte for 208 mio. kr.,og kom dermed et skridt nærmere målsætningen om at styrke den østeuropæiske del af forretningen.  

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08