23948sdkhjf

Med fabrikslukning sætter Tvilum sidste punktum for fejlslagent opkøb

Da daværende Tvilum-direktør Torben Porsholdt i maj 2021 offentliggjorde opkøbet af Steens Group i Kjellerup, var ambitionerne store og fremtiden umiddelbart lys. Med lukningen af fabrikken kaster den midtjyske møbelproducent nu håndklædet i ringen og siger farvel til alt det, man havde forventet sig så meget af. Ifølge arvtageren på topposten er det konsekvensen af en udvikling, ingen kunne have forudset.

Med opkøbet af Steens Group cementerede Tvilum tilsyneladende sin genkomst efter konkursen og genrejsningen i 2018. 

Overtagelsen kom i kølvandet på to stærke årsrapporter fra møbelproducenten, der allerede i første hele regnskabsår efter konkursen var tilbage på den gode side af milliarden, og med Steens i folden skulle positionen som global aktør styrkes. Ikke mindst ved hjælp af en produktgruppe, der hidtil havde manglet i Tvilums katalog.

– Især børnemøblerne begejstrer mig, da det har været et potentielt og tiltalende fokusområde for Tvilum at vokse ind i. Ved at lukke dette hul i vores produktportefølje kan vi tilbyde vores kunder en mere komplet møbelløsning end nogensinde før, lød det i forbindelse med opkøbet fra daværende direktør Torben Porsholdt.

Fyringer og fordeling

Det lignede altså et Tvilum i topform, der overtog Kjellerup-fabrikken i en forsommer, hvor hele branchen var begunstiget af et pandemirelateret efterspørgselsboom. Det varede dog ikke længe, før boomets konsekvenser i form af voldsomme forsyningsforstyrrelser og stigende råvare- og fragtpriser ramte.

I oktober samme år sendte møbelproducenten 250 ansatte på arbejdsfordeling i fem uger, og tre måneder senere var der nedslående nyt til de tidligere Steens Group-ansatte. I januar 2022 sagde Tvilum således farvel til 34 af de godt 200 medarbejdere, der fulgte med handlen, hvilket ifølge Torben Porsholdt imidlertid ikke var et resultat af skiftende markedsvinde men af “ganske almindelig husholdning”.

– Skal vi bygge et nyt fundament på fabrikken i Kjellerup, har vi måttet fjerne de produkter, der enten ikke passer ind, ikke har nok volumen eller som vi ikke tjener penge på, lød det i den forbindelse.

Det stod dog klart, at det fundament måtte bygges i en usikker tid. Senere samme måned afslørede 2021-regnskabet, at forsinkelser og prisstigninger havde gjort betragteligt indhug på bundlinjen hos Tvilum, og volatiliteten i markedet blev understreget, da virksomheden godt en måned senere igen måtte varsle arbejdsfordeling, denne gang for knapt 100 timelønnede.

Da Kjeld Nielsen i efteråret 2022 avancerede fra rollen som CFO og overtog topposten efter Torben Porsholdt, overtog han altså også ansvaret for en virksomhed, der efter en periode i medvind befandt i langt mere omskiftelige vejrforhold.

– Vi ser meget turbulens lige nu, hvor den høje inflation og den faldende forbrugertillid gør markedet usikkert, konstaterede han i slutningen af august.

Ingen umiddelbar opklaring

Mandag i denne uge måtte Kjeld Nielsen så meddele de 55 tilbageværende ansatte på den tidligere Steens Group-fabrik, siden overtagelsen benævnt Kjellerup Vest, at samtlige forventes opsagt, og fabrikken lukkes.

Senest søgte møbelproducenten at mitigere markedsvindene med en fyringsrunde i januar, hvor der på tværs af de i alt tre fabrikker blev afskediget 42, men nu tror man ikke længere på, at vinden slår om i umiddelbar fremtid.

– Vi har gennem en længere periode accepteret at køre på lavt blus på vores Kjellerup Vest-fabrik, fordi vi har arbejdet på og håbet på, at det kom tilbage, men det ser ikke sådan ud foreløbig, siger Kjeld Nielsen i dag med henvisning til den vigende efterspørgsel, der særligt har ramt den opkøbte portefølje.

– Lukningen er drevet af et stort fald i efterspørgslen efter MDF- og fyrretræsmøbler, som vi producerer derude. De store råvareprisstigninger har betydet, at vi har måttet hæve priserne tilsvarende for at beskytte vores marginer, og i kombination med den generelle usikkerhed omkring inflationen og krigen har det været med til at dæmpe efterspørgslen, vurderer Tvilum-direktøren, der ser flere faktorer bag faldet.

– Den anden er, at den her usikkerhed og meget høje inflation især er et europæisk fænomen, så det skaber plads til, at producenter uden for Europa kan vinde indpas på det europæiske marked, og vi ser i dag, at mange ordrer går til producenter i blandt andet Kina og Brasilien.

– Nogle gange er omstændighederne sådan

Der er altså den udvikling, der sammen med den manglende udsigt til opklaring har fået Tvilum til at trække stikket på det eneste opkøb, den midtjyske møbelkæmpe hidtil har gjort efter genopstandelsen. Og med beslutningen følger et farvel til hele det opkøbte produktprogram.

– Det gælder desværre også børnemøblerne, der jo er fremstillet af fyrretræ, siger Kjeld Nielsen.

Om opkøbet i dag må kategoriseres som en fejl, er ikke et spørgsmål, direktøren ser grund til at dvæle ved.

– Vi har været ramt af enorm uheldig timing, som ingen havde kunnet forudse – nogle gange er omstændighederne sådan, og det her er resultatet af udefrakommende ting, fastslår han i stedet.

For nuværende er det således heller ikke spørgsmål om potentielle, fremtidige opkøb, der optager Tvilum-direktørens tanker.

– Der er vi ikke endnu. Nu fokuserer vi på den her proces, som vi skal bedst muligt igennem. Der foregår lige nu forhandlinger med medarbejdersiden, og vi vil forsøge at hjælpe folk videre så godt som overhovedet muligt, mens vi varetager Tvilums interesser i et marked, der lige nu er svært, siger Kjeld Nielsen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.52