23948sdkhjf

Opsigtsvækkende opkøb og et surt nej – her er årets mest læste artikler

Opkøb, konkurser og prisstigninger – men også et nej, der blev fortrudt, og en aldrende møbelhandler med fortsat vind i sejlene. På Wood Supply har vi i 2021 været vidt omkring. Her har vi samlet årets ti mest læste artikler, som godt kan tåle et gensyn. 

Nummer 10: En nordjysk succeshistorie

Landets største enkeltstående møbelhandler har til huse i nordjyske Hørmested. Sådan var billedet i hvert fald i sommer, da Nordjyske på baggrund af et dataudtræk kunne konkludere, at der målt på resultat efter skat, ikke var nogen, der kunne hamle om med Erling Christensen Møbler. Årets resultat blev da også det næstbedste nogensinde for virksomheden, som Erling Estrup Christensen stiftede tilbage i 1984

Læs historien: Danmarks største: 71-årige møbelhandler tjener stadig millioner

Nummer 9: Priser på himmelflugt

De massive prisstigninger på træ har fyldt meget i årets løb. Således allerede tilbage i februar hvor byggecenterkæderne Bygma og Davidsen måtte tage konsekvensen af et marked i ubalance og varsle stigninger i priserne på op mod 30 pct. 

– Det er svært at se, hvornår det topper, fordi verdensmarkedet styrer det. Det er en uholdbar situation for hele branchen, lød det i den forbindelse fra Davidsen-direktør Henrik Clausen.

Læs historien: Byggemarkeder varsler prisstigninger på op mod 30 procent 

Nummer 8: Opkøb i milliardklassen 

Stark kom på nye men velkendte hænder, da byggemarkedskoncernen i januar blev solgt efter tre år hos den amerikanske kapitalfond Lone Star. På købersiden stod britiske CVC Capital, der også ejede den danske koncern i perioden fra 2003 til 2006, mens Silvan stadig var en del af forretningen.

–Vi har et indgående kendskab til CVC fra vores tidligere relation og ser frem til at drage nytte af deres branchekendskab, strategiske styrke og ønske om at bakke op om vores vækstrejse. Jeg kunne ikke have ønsket mig en bedre ejer at samarbejde med, lød det i den forbindelse fra Søren P. Olesen, adm. direktør i Stark Group.

Læs historien: Stark Group solgt i stor milliardhandel

Nummer 7: Et surt nej

De tre ejere af Roslev-baserede Wiking Gulve kom med en opsigtsvækkende indrømmelse, da de i marts måtte erkende, at de ikke ville se sig selv tone frem på landets tv-skærme som deltagere i det populære DR-program Løvens Hule.

For ikke alene førte programoptagelserne dermed ikke til det udstillingsvindue, trioen havde håbet på – de havde også valgt at sige nej til det tilbud, der rent faktisk var kommet fra investor Jacob Risgaard. En beslutning, de for længst havde fortrudt, da programmerne løb over skærmen

–Vi fortrød lige på stedet, men der var ikke noget at gøre. Løbet var kørt, fortalte medejer Kim Axelsen om situationen.

Læs historien: Øv! Gulvvirksomhed fortryder nej til million i løvehulen

Nummer 6: Et opsigtsvækkende opkøb

Det kom som en overraskelse for de fleste, da Tvilum i maj kunne meddele, at den genrejste møbelvirksomhed havde overtaget Steens Group. Ifølge Tvilum-direktør Torben Porsholdt var det især Steen Groups sortiment af børnemøbler, der gjorde opkøbsmålet interessant. 

–Ved at lukke dette hul i vores produktportefølje kan vi tilbyde vores kunder en mere komplet møbelløsning end nogensinde før, fortalte han i den forbindelse.

Læs historien: Tvilum cementerer sin genkomst med opkøb

Nummer 5: Milliongæld og erstatningskrav

Da esbjergensiske onlineforhandler af møbler Classicroom.dk i starten af året gik konkurs, efterlod virksomheden sig en gæld på mere end 6,5 mio. kr. I efteråret kunne Wood Supply på baggrund af en række cirkulæreskrivelser fra kurator fortælle, at konkursen havde trukket to af stifterens andre selskaber med i faldet, ligesom der var rettet et erstatningskrav mod den tidligere ejerleder, der også blev indstillet til konkurskarantæne.

Læs historien: Møbelkonkurs efterlader milliongæld: Erstatningskrav rettet mod stifter

Nummer 4: 2.500 nye kolleger

VKR-ejede Dovista kunne i januar meddele, at koncernen var blevet 2.500 medarbejdere større. Det skete med aftalen om opkøb af schweiziske Arbonias vinduesdivision, der gav den danske koncern adgang til både nye markeder og ekstra produktionskapacitet.

– Opkøbet betyder, at vi kan opnå yderligere skalafordele og fortsætte med at industrialisere vores værdikæde. Det skaber et stærkt afsæt for vækst både i nuværende og nye markeder, sagde Dovista-direktør Allan Lindhard Jørgensen i den forbindelse.

Læs historien: Dovista på gigant-opkøb 

Nummer 3: Jysk-familien i sofaopkøb

Også maj bød på et af årets mere opsigtsvækkende opkøb, da Sofacompany blev en del af Lars Larsen Group.

Siden 2017 havde kapitalfonden Procuritas været majoritetsejer af sofasuccessen, som ægteparret Cathrine og Christian Rudolph grundlagde i 2021, men nu er det altså Jysk-familiens investeringsselskab, der skal stå for at sikre den fortsatte vækst. Lars Larsen Group overtog således det fulde ejerskab og købte dermed også de to stiftere ud. 

– Opkøbet tager afsæt i vores strategi om, at vi ønsker at være endnu stærkere digitalt, så vi opnår samme markedsandel på de digitale platforme som med vores fysiske butikker, fortalte Jysk-direktør Jan Bøgh, der med handlen overtog formandsstolen hos Sofacompany.

Læs historien: Lars Larsen Group føjer endnu en møbelvirksomhed til porteføljen

Nummer 2: Næststørste handel nogensinde

Endnu et opkøb og endnu en Stark-historie finder vi på andenpladsen over 2021’s mest læste artikler.

Stark Group, der i 2019 gik ind i Tyskland med opkøbet af Saint Gobain Building Distribution Deutchland, kunne i marts meddele, at der nu for alvor var taget hul på den yderligere konsolidering mod syd. Det skete med offentliggørelsen af opkøbet af tyske Melle Gallhöfer der ikke alene sikrede den danske byggemarkedskæmpe en ekstra årlig omsætning på 2,2 mia. kr., men også positionen som landets største forhandler af tag- og facadematerialer.

Det er koncernens næststørste opkøb nogensinde, men ikke desto mindre ser direktør Søren P. Olesen fortsat plads til yderligere konsolidering i det tyske.

– Der er mange familieejede kæder dernede, som går i tanker om generationsskifte og ser os som den naturlige arvtager til at føre deres livsværk videre, fortalte Stark-direktøren i marts.

Læs historien: Stark i næststørste handel nogensinde: Overtager 47 butikker og 750 medarbejdere

Nummer 1: Kvalt i egen succes

Også årets mest læste artikel handler om en genganger på listen. Det, Wood Supply’s læsere sidste år klikkede mest på, var nemlig historien om esbjergensiske Classicroom.dk, der gik konkurs i februar.

Fortællingen om Classicroom startede ellers godt. Mindre end fire måneder inden konkursbegæringen landede, kunne stifteren berette om 2000 pct. omsætningsvækst og en jagt på mere plads at vokse på – fra kurator lød vurderingen umiddelbart efter konkursen, at Classicroom meget vel kunne være blevet kvalt i sin egen succes.

Læs historien: Møbelforhandler konkurs med et brag 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078