23948sdkhjf

Var i uføre: - Vi kan få Scandi Byg tilbage på sporet

Scandi Bygs tidligere topchef overtager nu ejerskabet af modulvirksomheden. Foråret er blevet brugt på at kigge dybt ind i maskinrummet 

Der er to hovedårsager til, at Nordic Wood Industries nu endeligt har valgt at skrive under på en købsaftale med MT Højgaard Holding om at overtage Løgstør-virksomheden Scandi Byg.

For det første har den nye ejer fået belyst, hvad de sidste par års store problemer i modulvirksomheden handler om. For det andet er det blevet bekræftet af kunderne, at Scandi Bygs produkter fortsat har en berettigelse i markedet.

- Begge ting har vi fået en god fornemmelse af de sidste par måneder, og det er på den baggrund, at vi har en god tro på, at Scandi Byg hurtigt kan komme tilbage på sporet igen, siger koncerndirektør i Nordic Wood Industries, Thomas Raunsbæk, til Wood Supplys søstermedie Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

Thomas Raunsbæk kendte allerede inden købsprocessen Scandi Byg indgående. Han har således været direktør i modulvirksomheden i perioden 2016-2021. Og selvom topchefen erkender, at det var "en klar fordel" for Nordic Wood Industries, så har den garvede direktør alligevel haft brug for at komme tæt på virksomheden igen for at være sikker på, at et køb var en god idé. 

Katastrofalt 2022-regnskab

De seneste par år har nemlig været yderst turbulente for Scandi Byg. Efter år med store tab, vigende ordretilgang og fyringsrunder kulminerede katastrofen med 2022-regnskabet. Her endte resultatet på minus 90,9 mio. kr., og adm. direktør Torben Bloch Nielsen kaldte i foråret underskuddet for "rigtig skidt, trist og slet ikke godt nok". 

Derfor var det også nødvendigt for Thomas Raunsbæk at kigge yderligere ind i forretningen, selvom det kun er få år siden, at han selv sad med ved det fineste bord. 

- Det er ikke en hemmelighed, at Scandi Byg har været i uføre i en rum tid, og det havde vi brug for at forstå. Selvom jeg har haft nemmere ved at forstå mulighederne og udfordringerne, så er der sket meget. Det er komplekst at forstå og få indkredset problemområderne, siger Thomas Raunsbæk, der hurtigt tilføjer:

- Samtidig er der sørme også nogle ting, der har udviklet sig flot, siden jeg forlod det. Der er virkelig kommet fart på den grønne omstilling.

Nordic Wood Industries

  • Nordic Wood Industries er producent og leverandør af træbaserede materialer og præfabrikation til bæredygtigt byggeri i Danmark og udvalgte lande i Nordeuropa. Koncernen består af virksomhederne Palsgaard Spær, Nviro, Lilleheden, Roust Element, Roust Spær, Bisco Binder og Skandach Holzindustrie.
  • Tilsammen beskæftiger Nordic Wood Industries over 550 medarbejdere med en samlet omsætning på mere end 800 mio. kr. Koncernens selskaber og produktionsfaciliteter er i dag fordelt på ni lokationer i ind- og udland.
  • Det er Thomas Raunsbæk, tidligere direktør i Scandi Byg, der sammen med de to hovedaktionærer, Holger C. Hansen og Asbjørn Berge, står i spidsen for koncernen. Asbjørn Berge er formand for bestyrelsen af Nordic Wood Industries.

Kilde: Nordic Wood Industries hjemmeside og CVR

Også samarbejdet med den tidligere ejer, MT Højgaard Holding, har været "forbilledligt", som Thomas Raunsbæk formulerer det, og Nordic Wood Industries har således haft mulighed for at komme med helt ind i maskinrummet. Det har gjort købet nemmere for Nordic Wood Industries.

- Vi har siddet skulder ved skulder, og der har ikke været holdt noget hemmeligt. Det har været meget positivt, siger Thomas Raunsbæk. 

Grøn omstilling er kodeord 

Topchefen kommer ikke nærmere ind på, hvad problemerne konkret indebærer, eller hvordan de skal løses fremadrettet. Men han slår fast, at netop den grønne omstilling er et kodeord for Scandi Byg. Derfor er det også "lige til højrebenet", at Nordic Wood Industries, der har træ som omdrejningspunkt, har overtaget ejerskabet.

- Scandi Byg kommer ind i en koncern, som i den grad forstår, hvad de er gjort af, og vi kan støtte og spare. Vi er helt sikre på, at Scandi Bygs produkt har en stærk berettigelse i markedet, og at vi kan få en pris for det, som er lønsom, siger Thomas Raunsbæk.

Du sagde i januar, at I var villige til at foretage de nødvendige investeringer for at få Scandi Byg i god gænge igen. Er I kommet nærmere, hvilke investeringer I vil foretage? 

- Jeg kan ikke eksemplificere det endnu. Men vi vil investere i organisationen og sørge for, at få gode folk ombord på de rigtige poster, men også at give rum og plads til de dygtige medarbejdere, der allerede er der. Jeg siger vel ikke for meget, når jeg siger, at også organisationen har været frustreret de sidste par år. Så det skal vi se på. Samtidig vil vi investere på andre områder senere hen. For eksempel i automatiseringsanlæg, IT eller robotter. Men der er ikke konkrete planer for nuværende. 

Thomas Raunbæk afviser i den forbindelse, at der vil ske store ændringer for medarbejderne som følge af ejerskiftet. Virksomheden fortsætter således under samme navn og ledelse, slår topchefen fast. 

Sorte tal i regnearket 

Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, og topchefen erkender, at det tager tid at rette op på forretningen.

- De dårlige sager skal lige ud af systemet på god og ordentlig vis. Men vi kan se allerede nu, at den måde, vi arbejder med de nuværende tilbud på, og de kontrakter, der er kommet ind, er af en anden kaliber end tidligere, siger direktøren.

Hvornår Scandi Byg igen skal have sorte tal i regnearket, må dog fortsat stå hen i det uvisse.

- Det kommer jeg ikke til at udtale mig om. Hurtigst muligt, selvfølgelig, og helst indenfor nær fremtid. Men vi har også en tiltro til, at det tager tid, siger han.

Forventer I underskud i 2023-regnskabet?

- Det kan jeg ikke udtale mig om. 

Salget er betinget af de danske konkurrencemyndigheders godkendelse og ventes gennemført 31. december 2023.

Scandi Byg

  • Scandi Byg A/S er dansk markedsleder inden for industrielt fremstillet byggeri og er specialister i udvikling, produktion og opførelse af modulbyggeri for både private og offentlige kunder.
  • Virksomheden med cirka 220 medarbejdere blev grundlagt som Midtfjord Træindustri ApS i 1978 af Hans Jørgen Madsen med Niels Storvang som anpartshaver i nordjyske Løgstør, hvor man har ligget siden.
  • I 1984 blev virksomheden opkøbt af MT Højgaard Holding, og efter skiftende navne lagde man sig i 2002 fast på Scandi Byg. I 2023 blev selskabet solgt til Nordic Wood Industries. 

Kilde: Scandi Byg

Se nøgletal for:
Læs mere om: opkøb
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.453