23948sdkhjf

Ejerskifte har kostet på bunden hos møbelfabrik

For første gang i mere end et årti må Schou Andersen Møbelfabrik kigge langt efter det millionoverskud, der ellers var begyndt at ligne en fast tradition. Det viser et dugfriskt regnskab fra den sydjyske møbelproducent, der i fjor kom på nye hænder.

Mens bruttofortjenesten sidste år dykkede fra 17 til 15 mio. kr., blev bundlinjen reduceret mere markant, og virksomheden, der i 2021 kunne tegne sig for et overskud på 5,4 mio. kr. før skat, må i år nøjes med et overskud på 580.078 kr.

SCHOU ANDERSEN MØBELFABRIK A/S
Regnskabsår 2022 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 15,007 17,242 18,172
Resultat af primær drift 0,762 4,338 5,381
Resultat før skat 0,580 5,359 4,331
Årets resultat 0,452 4,176 3,371
Balancestatus 34,899 28,194 31,082
Egenkapital 16,259 21,336 17,159
Antal ansatte 36 33 35
Kilde: CVR

Det er dog ingen større overraskelse for Kenneth Schou Andersen, der er fortsat på direktørposten, efter familien i marts 2022 afhændede møbelfabrikken til ejerkredsen bag Ringkøbing-baserede Onecollection.

“Selskabet har i regnskabsåret skiftet ejere, hvilket har medført en række ændringer og omkostninger i forbindelse hermed,” skriver ledelsen i sin beretning, hvor det videre lyder:

“Særligt er der investeret i at udvide selskabets produktionsmuligheder og forretningsområder. Dette er udført i samspil med koncernen, som selskabet er blevet en del af, for at opnå fremadrettede synergier i såvel selskabet som i koncernen som helhed.”

Årets resultat kategoriseres på den baggrund som tilfredsstillende.

Vil udbygge dansk produktion

Schou Andersen Møbelfabrik, der blev stiftet i 1919, var indtil sidste år på familiens hænder, og som det seneste årtis resultater understreger, har forretningen været i fin form. Ikke desto mindre fik ønsket om en fremtidssikring familien til at afsøge mulighederne for et salg, og med Onecollection, der siden 2001 har haft eneretten til Finn Juhls designs, fandt man altså et match.

– Familien ønsker først og fremmest, at virksomheden i Vejen skal fremtidssikres og videreudvikles i et inspirerende samarbejde med en ny ejer, og det har vi fundet i Onecollection, udtalte Kenneth Schou Andersen i forbindelse med salget.

Hos Onecollection, der med overtagelsen gjorde sit første opkøb nogensinde, var det især muligheden for at høste synergier på dansk grund, der trak.

– Vi ønsker at videreudvikle og manifestere brandet Schou Andersen indenfor den voksende Care-sektor, og ser samtidig meget positive synergier i forhold til vores egne kollektioner Onecollection og House of Finn Juhl - både med hensyn til salg og produktion. Kvalitetsmæssigt er Schou Andersen på så fagligt højt niveau, at det også er planen at producere flere af Finn Juhls modeller på møbelfabrikken i Vejen, forklarede medejer og –stifter Hans Henrik Sørensen i forbindelse med overtagelsen.

Han stiftede Onecollection sammen med partner Ivan Hansen i 1990, og med overtagelsen af Schou Andersen ønskede makkerparret desuden at imødegå den udvikling, de i årene har bevidnet.

– I de 32 år Henrik og jeg har drevet møbelvirksomhed i Danmark, er der forsvundet mere end 400 møbelfabrikker fra landkortet. Rigtig mange producenter har søgt mod steder med billig arbejdskraft som Østeuropa og Kina. Den udvikling har, sammen med samfundets generelle fokus på akademiske uddannelser, udsultet den ellers hæderkronede danske møbelproduktion og uddannelse af faglærte håndværkere, lød det i fjor fra Ivan Hansen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094