23948sdkhjf

Massefyringer, konkurser og store planer: De mest læste artikler fra et svært år

Et brandvarmt bord, en ny klassiker og en overvægt af dårlige nyheder. Året går på held, og på Wood Supply bringer vi her et gensyn med de artikler, I klikkede mest på i et 2022, der med al tydelighed blev et svært år for branchen.

10: En københavnsk konkurs

Flere virksomheder har det seneste år knækket nakken på de svære forhold, og det gjaldt blandt andet for københavnske Million ApS, der i november måtte dreje nøglen om.

– I løbet af de sidste tre-fire måneder er vi løbet tør for ordrer, og vi ser ikke den store udvikling i billedet i de kommende måneder, så til sidst så vi ikke anden udvej end at trække stikket, fortalte medstifter og direktør Jens Kajus i den forbindelse. 

Læs: Københavnsk møbeltrio konkurs

9: Store planer

Det vakte stor opmærksomhed, da nordjyske JKE i januar løftede sløret for planerne om at åbne ikke mindre end ti nye butikker landet over. København, Glostrup, Næstved, Slagelse, Esbjerg, Herning, Holstebro, Aabenraa og Randers var på ønskelisten, lød det, men det blev i samme ombæring understreget, at der ikke skulle ekspanderes for enhver pris. 

– Vi skal have fat i de dygtige og dedikerede kandidater, der går med ”en selvstændig i maven”. Det skal være mennesker, som brænder for at blive forhandler og åbne en ny butik med JKE-skiltet på facaden, sagde salgsdirektørJesper Lassen.

Læs: Voldsom ekspansion: Køkken-kæde vil åbne nye butikker i 10 byer

8: Dyre kilowatt

Energipriser var blandt sensommeren og efterårets helt store hovedpiner, og flere af branchens aktører tog nye midler i brug for at skære ned på forbruget. Det gjaldt blandt andet hos nordvestjyske Hanstholm Køkken, hvor adm. direktør Carsten B. Andersen i september kunne fortælle, at man havde valgt at skære ned i produktionstiden på fabrikken, hvor maskinerne nu kun kørte fire dage om ugen.

– Vi har talt kilowatt de seneste tre uger, og der er helt klart en besparelse. Så kan vi også sænke varmen i fabrikken fredag, lørdag og søndag ned til 16 grader, og det har også en stor virkning. Derudover har vi også sænket temperaturen på kontoret, fortalte Hanstholm-direktøren.

Læs: Køkkenproducent lukker fabrikken tre dage om ugen

7: Mere normale tider

Også hos køkkenkæmpen TCM Group tog man i efteråret konsekvenserne af de stigende energipriser og den dalende efterspørgsel. I september valgte virksomheden i kølvandet på et ellers rekordgodt kvartal at nedlægge natholdet på fabrikken og afskedige 24 produktionsansatte og fire funktionærer. 

Manøvren kom efter to år i tårnhøjt tempo, og adm. direktør Torben Paulin understregede, at det ikke skulle tolkes som udtryk for krisetider i køkkenbranchen.

– Der har nok i virkeligheden været tale om en overophedning. Nu er noget af den overophedning overstået, og vi er på vej mod mere normale tider, lød TCM-direktørens vurdering.

Læs: Køkkenkæmpe nedlægger nathold og fyrer 28

6: 34 fyringer

Otte måneder efter Tvilum overtog Steens Group, meddelte møbelkæmpen i januar, at der var fyringer på vej.

– Vi har reduceret produktprogrammet med mellem 35 og 40 procent hos Steens Group, fordi en del produkter ikke var overskudsgivende. Så det er en helt normal »housekeeping« efter en overtagelse, sagde daværende adm. direktør Torben Porsholdt i den forbindelse om de omkring 50 varslede afskedigelser.

Alt i alt endte Tvilum med at sige farvel til 34 af de godt 200 medarbejdere, der fulgte med i handlen, og Torben Porsholdt fortalte den efterfølgende uge, hvordan man i Fårvang indstillede sig på en fremtid, der var svær at spå om.

– Den næste tid skal vi have fokus på at få Steens helt integreret i Tvilum, men ellers er der ikke meget andet at gøre end at vente og se, hvad der sker i verden. Det kan gå alle veje, og der er storm lige nu, men vi ved, at det før eller siden bliver stille igen, lød det i februar.

Læs: Tvilum varsler fyringer

5: Trekløver på nye hænder

Heldigvis bød året også på mere positive historier, og det vakte stor opmærksomhed, da den globale designkoncern Design Holding i april overtog Designers Company fra danske Polaris. Dermed kom Designers Company, der er koncernen bag Menu, By Lassen og The Audo, i stald med blandt andre FLOS, B&B Italia og Louis Poulsen.

– Designers Company har i dag en markant portefølje af ikoniske designs og produkter, som appellerer stærkt til de kunder, vi henvender os til globalt. Virksomheden passer perfekt med sit attraktive nordiske designudtryk som et stærkt komplementerende element i Design Holding-familien, og vi ser frem til at accelerere selskabets globale ambitioner i de kommende år, lød det i foråret fra Daniel Lalonde, adm. direktør i Design Holding.

Læs: Kapitalfond sælger dansk design-trekløver til global storspiller

4: Stor fyringsrunde på Fyn

– Vi har holdt produktionen kørende uændret på trods af det vigende salg, men nu er vores lagre fyldt helt op, så nu bliver vi nødt til at gribe ind.

Sådan lød det i november fra Knud Erik Hansen, direktør og tredje generation hos fynske Carl Hansen & Søn, da virksomheden måtte meddele, at omkring 140 ansatte på møbelfabrikken stod over for en afskedigelse.

Modvinden på hovedmarkederne fik umiddelbart derefter ejerlederen til at sætte kurs mod USA, hvor inflationen var begyndt at lette.

– De markeder, hvor vi stadig kan mærke en positiv refleks, på det vi gør, dem skal vi sørge for at nurse og gøre noget ved. Derfor rejser jeg over og håber, at jeg kan skubbe lidt på, og forhåbentlig kan vi så også se lidt mere positivt på tingene, end vi ellers gør her i andedammen, sagde Knud Erik Hansen i midten af november.

Læs: Carl Hansen & Søn i massefyring

3: Et bord med ild i

Årets tredjeplads indtages af en trio bestående af den kendte serieiværksætter Jesper Buch og det unge iværksætterpar Sofie Schwartz og Malthe Büttner. De to tonede i februar frem på landets TV-skærme, hvor de præsenterede panelet i DR’s løvehule for virksomheden Ildbrodet.dk, og gik derfra med 550.000 kr. fra deres foretrukne invenstor.

– Vi vidste, at Jesper Buch har nogle enestående kompetencer inden for nogle områder, som er essentielle for, at vi kan fortsætte vores vækst. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi kom derind med håbet om at få Jesper Buch med på rejsen, fortalte Sofie Schwartz efter programmet.

Læs: Brandvarmt bord fik Buch på krogen

2: En vinder med klare kriterier

Også årets næstmest læste artikel udspringer af et DR-program. Dagen efter Anders Egholm i bedste sendetid snuppede sejren i Danmarks næste klassiker, løftede han og Montana sløret for et samarbejde om designerens vinderstol.

– Da jeg blev præsenteret for Anders' design, var jeg sikker på, at det var en stol for Montana, lød det i februar fra Joakim Lassen, adm. direktør hos Montana.

At Anders Egholm endte med at stille op i DR-programmet krævede dog en hel del overvejelser.

– Jeg satte det succeskriterie op, at hvis jeg bare giver mig 100 procent og samtidig er 100 procent mig selv uden at overspille alle mulige følelsestilstande, så jeg kan se mig selv i programmerne på samme måde, som jeg ser mig selv i spejlet, så kunne det ikke gå helt galt, fortalte program-vinderen i februar.

Læs: Montana snupper Danmarks nyeste klassiker

1: Konkurs i krigens kølvand

Symptomatisk for 2022 blev årets mest læste artikel historien om den lille møbelvirksomhed Lignas, der måtte kaste håndklædet i ringen efter Putins invasion af Ukraine.

– Vi er jo sindssygt trætte af det, og det sker på et tidspunkt, hvor vi virkelig var på vej op efter corona, lød det i maj fra stifter Kenneth Rasmussen, der forgæves havde brugt de tre forudgående måneder på at finde nye veje for virksomheden.

Skønt iværksætteren understregede, at mange andre var langt hårdere ramt af krigen, lagde han ikke skjul på, at det havde været et hårdt forløb.

– Man prøver selvfølgelig at være lidt sej, men jeg må da indrømme, der også er faldet en tåre indimellem. Det har været en hård periode, og vi var så tæt på, at det blev virkelig sjovt – for første gang i syv år fik min kone en stor julegave i år, for nu kører det, tænkte jeg. Det gjorde det så kun i et par måneder, konstaterede Kenneth Rasmussen efter konkursbegæringen var indgivet. 

Læs: Møbelvirksomhed knækker halsen på krigen

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078