23948sdkhjf

Mangel på hænder og råvarer truer væksten i vinduesindustrien

Mens antallet af ansatte ifølge en ny brancheanalyse fra Wood Supply sidste år faldt en smule hos de danske dør- og vinduesproducenter, er der i dag voldsomt rift om arbejdskraften. 

Sådan lyder meldingen fra en række af de vinduesproducenter, der indgår i analysen. 

Fra farveller til flere folk

Blandt dem er Kastrup A/S i Holstebro og Skive, der sidste år tegnede sig for branchens største opmandning. Helt præcist voksede medarbejderstaben hos vinduesproducenten i 2020 med 47 ansatte til 247 i alt, svarende til en stigning på 23,5 pct., men adm. direktør Jan Larsen havde i første omgang indstillet sig på noget ganske andet. 

– Da vi først stod overfor corona, besluttede vi at mande ned på de folk, vi havde lejet ind, og vi havde forudset yderligere reduceringer, fortæller Jan Larsen, der som så mange andre frygtede, at pandemien kunne udvikle sig til en ny finanskrise. 

En frygt der dog hurtigt blev gjort til skamme. 

– Så snart det viste sig, at det i stedet satte gang i byggeriet, mandede vi op igen, og vi endte med at tage mange flere ind, end vi i første omgang havde mandet ned på, fortæller han. 

Ifølge Jan Larsen var det imidlertid ikke uproblematisk at skaffe de 47 ekstra sæt hænder til fabrikken, og det er ikke blevet nemmere siden. 

– Vi mangler rigtig mange kvalificerede folk. På fabrikkerne kunne vi sagtens have en 10-15 stykker mere, og vi søger løbende via traditionelle stillingsopslag og sociale medier, men det er ikke mange ansøgninger, vi får, fortæller han. 

Et voksende problem

Det billede genkender man hos Hvidbjerg Vinduet i Nordvestjylland, hvor man i øjeblikket også må kigge langt efter de ekstra hænder. 

– Lige nu kunne vi godt bruge en ekstra 10-15 ansatte til produktionen, hvilket svarer til lige knapt 10 procent, men det er helt umuligt i øjeblikket, lyder det fra adm. direktør Claus Arberg. 

Problematikken er langt fra begrænset til vinduesindustrien. Ifølge Dansk Industri er manglen på arbejdskraft et voksende problem, og en ny analyse fra erhvervsorganisationen peger på, at danske virksomheder i september manglede ikke færre end 32.000 medarbejdere. Der er således ingen lette snuptagsløsninger, og hos Hvidbjerg Vinduet synes man efterhånden også at have undersøgt alle muligheder. 

– Vi kan ikke blive ved at bruge ressourcer på at skaffe folk – vi er dem, vi er, og det er kun godt, hvis der kommer flere, men lige nu er det altså virkeligheden, vi må arbejde med, lyder det fra Claus Arberg. 

Balancegang og styret vækst

Der er imidlertid ikke kun arbejdskraft, vinduesproducenterne i øjeblikket slås med at skaffe. Også råvareknapheden og de voldsomme prisstigninger har ramt industrien, og det på et tidspunkt, hvor maskinerne kører på højtryk, og efterspørgslen boomer.

– Vi kører i døgndrift på begge fabrikker og har gjort det hele året, fortæller Jan Larsen. 

Også hos Hvidbjerg Vinduet er aktiviteten ifølge Claus Arberg fortsat høj, og her holder man i øjeblikket tungen ekstra lige i munden, når de mange hensyn og udfordringer skal balanceres. 

– Når vi både mangler hænder og materialer, står vi i en noget speciel situation, når vi skal forholde os til den høje efterspørgsel. Det betyder, at vi bliver nødt til at styre væksten en lille smule, så det ikke stikker af, fortæller han og uddyber: 

– Det kan vi blandt andet gøre ved ikke at tage nye kunder ind, og generelt være enormt opmærksomme på at styre kapaciteten i forhold til, hvad vi siger ja til. På projektmarkedet er det jo eksempelvis sådan, at projekter modnes over en tid, og når de så er klar, skal vi også være det. Derfor er det for tiden ekstra vigtigt at være ansvarlige og sørge for ikke at tage munden for fuld. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093