23948sdkhjf

Inventarvirksomhed lander millioninvestering fra "den perfekte kunde" - nu vil de åbne hjerneskallen

Med en dugfrisk tocifret millioninvestering kan den unge virksomhed Stykka nu skrue op for det allerede høje ambitionsniveau.

Virksomheden står bag en digital snedkerplatform, der ifølge makkerparret har potentiale til at revolutionere den globale byggebranche, og millionerne fra Vækstfonden og ejendomsudvikleren ELF Development skal således nok få ben at gå på. For stifter Jarl Engelbrecht Vindnæs og Rasmus Taun, chef for forretningsudvikling, er pengene imidlertid tæt på blot at være en sidegevinst.

Stykkas snedkerplatform

Stykka, der betegner sig selv som en techstartup, har udviklet en platform, der binder design- og produktionsleddet tættere sammen i en digitaliseret proces.

Kort sagt er der tale om et designværktøj, der giver øjeblikkelig respons på designet, så der konstant i designprocessen kan optimeres med hensyn til produktion, omkostninger og materialeudnyttelse. Når designet er færdigt, trykkes der ganske enkelt ”print”, og herefter bliver produktet ”spyttet ud” på en af de fire jyske fabrikker, der i dag er tilknyttet platformen.

Alle Stykkas produkter kommer med en qr-kode og en såkaldt digital tvilling. Det betyder, at hvis et produkt eller dele af det – eksempelvis en låge eller skuffe – bliver beskadiget, kan en ny del hurtigt ”genprintes”. Derved sikres møblets levetid, da det aldrig går ud af produktion.

Stykkas produkter er fremstillet i 100 pct. krydsfiner.

– Det handlede mindst lige så meget om at finde de rigtige legekammerater – nogen med det rigtige mindset, der kunne lære os noget om byggebranchen. Faktisk kan man sige, at vi har fundet vores perfekte kunde, og så inviteret dem indenfor, så vi kan åbne hjerneskallen og forstå dynamikkerne helt til bunds, fortæller Jarl Engelbrecht Vindnæs med henvisning til ELF Development.

800 studieboliger

Stykka blev grundlagt i 2018 og er som techstartup en sjælden fugl i inventarbranchen.  Inventar i krydsfiner fås ganske vist i metermål, men grundstenen i Stykka er den digitale snedkerplatform, der forkorter vejen fra designidé til færdigt produkt betragteligt.

De seneste år er udviklingen blevet finansieret gennem mindre kontorindretningsprojekter, men nu er Rasmus Taun og Jarl Engelbrecht Vindnæs klar til at give barren et gedigent nyk op.

– Vi har gået rodet med, hvordan vi bruger den her teknologi bedst muligt, og vi fik efterhånden skærpet os ind på det her match mellem byggebranchen og vores platform, fortæller Rasmus Taun.

– I dag laver vi byggerier, der står i mere end hundrede år, men alt det, vi fylder ind i dem, holder sjældent mere end ti. Det er hul i hovedet, og det er det, vi vil lave om på, lyder det uddybende fra Jarl Engelbrecht Vindnæs.

Holdet gør sig med egne ord i ”alt det, der ikke falder ud, hvis du vender en bygning på hovedet og ryster den”, og med den nyligt overståede indretning af 800 studieboliger for PensionDanmark har de fået bevist, at de kan spille med i en liga, der er få forundt.

– Sådan et projekt ville normalt blive lavet i Østeuropa, men når vi gør det på den her måde og så målrettet laver ting til produktion – alt skal være nemt at producere – så kan vi holde det i Danmark, forklarer Stykka-stifteren.

Trecifrede og globale ambitioner

Det veloverståede studieboligprojekt har kun bestyrket troen på, at Rasmus Taun og Jarl Engelbrecht Vindnæs står med en potentiel gamechanger mellem hænderne. Og det utvivlsomt brug for, hvis målet om at flytte byggebranchen fra klimasynder til klimapositiv skal realiseres.

Stykkas studieboliger

Stykka har leveret inventar til 800 studieboliger, som PensionDanmark og Scandi Byg har stået for at opføre i Lyngby og Ballerup.

Her har Stykka leveret køkkener og de indbyggede sengemøbler, der også indeholder opbevaringsløsninger i form af skuffer, skabe, hylder og reoler. I alt består sengemøblerne af ikke mindre end 598 forskellige elementer.

– Lige nu arbejder vi på at bevise, at vi kan arbejde CO2-negativt. Det er målsætningen på alle designs, for det er der, vi for alvor får impact. Af samme grund går vi lige nu efter de store projekter, så vi virkelig kan slå en streg under, hvor meget det her kan rykke, fortæller Rasmus Taun.

Det er ikke mindst derfor, Stykka nu glæder sig til at få åbnet hjerneskallen på den nye investor ELF Development, så holdet kan blive endnu mere fortrolig med dynamikkerne i den branche, de grundlæggende håber på at kunne ændre. At Stykka nu har meldt sig ind i kampen om de store projekter understreges desuden af de finansielle ambitioner. I år er forventningen, at toplinjen fordobles til 35 mio. kr., men med en højst skalerbar forretning forventes væksten at komme hurtigt.

– Vi vil godt lukke for et trecifret millionbeløb inden for det næste halvandet år, og vi håber på en vækst, der på sigt kan tage os ud over landets grænser. Alle metoder i systemet er bygget til at kunne skaleres, så vi vil uden de store problemer kunne onboarde en fabrik i for eksempel USA og dermed også holde fast i princippet om at producere lokalt, fortæller Jarl Engelbrecht Vindnæs.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094