23948sdkhjf

Stærkt bagland hjalp erfaren branchemands nyeste projekt til en flyvende start

Acupanels International, der blev stiftet i november 2019, er kommet særdeles godt fra start. 

Allerede fra indeværende år forventer medstifter og direktør Karl Nielsen, at der på bundlinjen vil være tocifrede millionoverskud, og en del af successen kan ifølge direktøren tilskrives stifterduoens stærke bagland.

Afgørende for vild start

Bag Acupanels, der producerer akustikpaneler, står Karl Nielsen og forretningsmakker Ove Fog Jørgensen. Duoen ejer også Horn Bordplader i Aulum og Denwood i Herning, og der var således ikke langt fra tanke til handling, da en kunde i 2019 spurgte Karl Nielsen, om han kunne hjælpe med produktionen af nogle akustikpaneler.

– Det betød, vi havde nemt ved at komme i gang med hensyn til maskiner, forklarer Karl Nielsen, der også hurtigt måtte på jagt i bordpladeproducentens kundekartoteker.

En grøn tråd gennem foretagender

Acupanels har netop fået sine akustikpaneler FSC-certificeret, og dermed holder Karl Nielsen og Ove Fog Jørgensen fast i den grønne tråd, der går igennem hele porteføljen.

I 2018 kunne Horn Bordplader eksempelvis præsentere verdens første svanemærkede bordplader, og med Denwood har de to skabt en virksomhed, der ikke alene er baseret på overskudstræ fra Horn Bordplader men også har et socialt bæredygtigt perspektiv med en stor andel fleksjobbere ansat. 

Også hos Acupanels er ambitionerne om bæredygtighed udtalte, hvilket ikke alene understreges af den nye certificering. Polyesteren, virksomheden bruger til sine paneler, er fremstillet af genbrugsplast, og træet bliver hentet i Europa. 

– Den her kunde ville jo gerne have det lidt billigere, end jeg kunne levere, så jeg blev nødt til at finde nogle flere kunder, så jeg kunne købe ind i større mængder, og her fik jeg heldigvis mange forbindelser gennem Horn, fortæller han.

Også på underleverandørfronten har der været hjælp at hente hos Horn. 

– Og så kunne vi til en start udnytte deres kapacitet, hvilket alt sammen var med til at sørge for, at vi fra starten kunne levere i større mængder – det har været helt afgørende for, at vi kunne lave en start, der blev meget vildere end vi havde forestillet os, fortæller Karl Nielsen. 

Og selvom Acupanels i dag har flyttet produktionen til egen fabrik, og allerede barsler med en udvidelse, nyder den unge virksomhed stadig godt af ejerkredsens kontakter og mangeårige branchekendskab.

– I dag giver min baggrund med indkøbsviden en fordel, og selvom vi også mærker råvareknapheden, og det er svært at skaffe varer, så kan vi levere omkring 90 procent til tiden – også fordi vi har råd til at lægge stort ind på lager, siger Karl Nielsen.

Egne hænder på kogepladen

De to træmænd stiftede Horn Bordplader i 1992, og det mangeårige ejerskab har også betydet en finansiel hestesko til iværksættertrangen.

– Det er klart, at det kræver noget kapital og nogle store pengebindinger, men vi har jo haft en del år at spare op i, lyder det fra direktøren.

Der har således ikke været behov for at hente ekstern finansiering til det nye projekt, hvor duoen selv har lagt hænderne på kogepladen. Til gengæld er de overbeviste om, at det nok skal blive en ganske god investering.

I første omgang er det planen, at omsætningen skal fordobles det kommende år, og Karl Nielsen forventer, at ”pæne, tocifrede millionoverskud” fremover bliver mere reglen end undtagelsen for den Aulum-baserede lamelproducent. 

Internationale ambitioner

Og det er ikke i det danske, Acupanels pønser på at hente hovedparten af millionerne.

– Her i opstartsfasen har Danmark været et hovedmarked for os, men det er ikke meningen, det skal fortsætte sådan. Der er næsten seks millioner mennesker i Danmark, men syv milliarder ude i verden, så det er der, vi skal ud, lyder det fra Karl Nielsen.

Eksporten er allerede godt i gang for virksomheden, der blandt andet har sendt en containerfuld paneler til USA, mens også det europæiske og sydeuropæiske marked arter sig pænt, fortæller direktøren, der dog medgiver, at coronaen i den kontekst blev en hæmsko.

– Der har jo været en del restriktioner og lukkede grænser, men omvendt har det formenligt været med til at øge væksten herhjemme, fordi afbestilte ferierejser er blevet vekslet til renovringer af hjemmet, hvilket vi også har set hos Horn, forklarer Karl Nielsen.

Således blev pandemien altså på én gang et benspænd og en håndsrækning, men der er ingen tvivl om, at man i Aulum ser frem til, at verden igen ligger åben og klar til nye indtog. 

– Det, vi satser på, er eksporten. Der skal vi gerne op at hente omkring de 90 procent, slår paneldirektøren fast.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125