23948sdkhjf

Saga Wood tager over efter Royal-konkurs

Ny og endnu grønnere produktion etablerer sig i det krakkede selskabs produktionslokaler i Frejlev ved Aalborg.
I december sidste år smed nordjyske Royal Termo Træ håndklædet og gik konkurs med sin produktion af blandt andet svanemærket, imprægneret træ.

Nu er den tidligere Royal-fabrikant Lars Højmann Kristensen gået sammen med den mangeårige erhvervsprofil Christian Thing om at genstarte produktionen nærmest fra bunden som Saga Wood, der nu har produktion i Hønefoss i Norge og i Frejlev ved Aalborg, hvor man er flyttet ind i Royal Termo Træs gamle lokaler.

Saga Wood vil gå et bæredygtighedsskridt videre, og dropper trykimprægnering til fordel for termobehandlet og vakuumbehandlet træ til byggevarer som hegn, facader og terrasser. Nyt, grønt og innovativt. Men egentlig bare genopdaget metode med over tusind års anvendelse, og vikingerne brugte den til skibe.

- Træ, varme og linolie – det er de eneste tre komponenter, som indgår i det nye produkt fortæller Lars Højmann Kristensen til Wood Supply.

- Man kan kalde det for version 2.0 med vores fokus på svanemærkning.

Bæredygtigt vandskyende
Ved at opvarme træet karamelliserer træets sukkerstoffer og giver det et lysebrunt udtryk. Træets evne til at suge vand reduceres til det halve, og bevægeevnen mindskes helt op til 90 procent.

Dernæst vakuumbehandles træet med linolie. Vakuumbehandlingen får træet til at optage mellem 5 og 20 procent mere olie, end hvis det var påført med pensel eller sprøjte. Sådan bliver det færdige produkt vandskyende uden brug af giftige kemikalier, og det holder mindst lige så længe som trykimprægneret træ.

Lars Højmann Kristensen, som nu er partner i Saga Wood, tror på et marked for et rent nordiske og bæredygtigt produkt, og han tror ikke, at prisen vil afskrække.

- Når den nye produktion er oppe at køre, vil vi kunne ramme en merpris, der er under 20 procent i forhold til trykimprægneret træ og med samme levetid. De undersøgelser, Christian Thing har lavet, viser, at kunderne er meget villige til at betale for et produkt uden tungmetaller, siger Lars Højmann Kristensen.

Interessen for produktet lover allerede godt, mener han.

- Vi har lige færdiggjort en leverance for cirka seks millioner til et byggeri på Islands Brygge, hvor NCC er ved at opføre 100 huse, og vi er i betragtning til mange projekter.

Opgav efterspillet
Royal Termo Træ gik konkurs, da likviditeten var så lav, at den ikke kunne opretholde driften. Det skete efter en klagesag i millionklassen, hvor en norsk kunde modtog en bestilling med fejlbehæftet pigment.

Firmaet ville have stævnet den finske pigmentleverandør for over 10 mio. kroner, men likviditetskrisen forhindrede, at det kunne ske, og nu er det op til konkursboets behandler, om det skal ske.

Saga Wood har købt af Royal Termo Træs aktiver i konkursboet, fortæller Lars Højmann Kristensen, og Saga Wood har købt det gamle firmas imprægneringsanlæg af panthavere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063