23948sdkhjf

Taber 36 millioner: Møbelproducent må hente frisk kapital hos ejerkreds

Hos Kvist Industries har ejerkredsen måttet skyde friske millioner ind, efter et 2023 der endte blodrødt

Med et tab på 35,8 mio. kr. endte 2023 langt fra som forventet hos Årre-baserede Kvist Industries.

Det viser en ny årsrapport fra møbelproducenten, der efter en toplinjerekord i 2022 måtte se omsætningen dykke 27 pct., og som med det største underskud i nyere tid var langt fra det nul-resultat, der blev spået ved indgangen til året.

Ifølge ledelsen skal forklaringen blandt andet findes i tekniske nedskrivninger og en omlægning af regnskabsprincip, men i en pressemeddelelse peger adm. direktør Jesper Tordrup Andersen, der overtog posten i april 2023, også i retning af sin forgænger.

- Da vi overtog ledelsen, stod det klart, at der ikke var taget hånd om de nødvendige tilpasninger ovenpå højere inflation og renter efter krigen i Ukraine. Forretningen kom fra et højt aktivitetsniveau ovenpå covid-19, og dermed ramte det ekstra hårdt, at de rette tilpasninger ikke blev sat i gang, da nedgangen satte ind, udtaler Jesper Tordrup Andersen.

Der er da også blevet skåret markant i staben, der i årets løb er reduceret fra 935 til 687 medarbejdere, hvilket har sænket personaleomkostningerne med knapt 50 mio. kr.

Lyspunkter og friske millioner

Selvom resultatet i årsrapporten betegnes som stærkt utilfredsstillende, kan Kvist-direktøren dog få øje på lyspunkter.

- Vi har heldigvis ikke haft nedgang i kundebasen, og nedgangen skyldes udelukkende mindre salg til den enkelte kunde samt tilpasning af varelagre i hele værdikæden, siger Jesper Tordrup Andersen.

- Samtidig har jeg noteret, at der generelt i branchen har været en væsentlig nedgang, men også at der sendes mere positive signaler nu - og derfor giver det tro på, at vi kan komme godt ud på den anden side, når konjunkturerne vender, lyder det videre.

Kvist Industries A/S
Regnskabsår 2023 2022
Valuta TDKK TDKK
Nettoomsætning 407.423,7 560.050,0
Bruttofortjeneste 117.580,2 209.099,7
Resultat før af- og nedskrivninger - 28.045,8 13.809,7
Resultat før skat - 45.706,5 - 948,1
Årets resultat - 35.808,1 - 2.158,0
Balancestatus 194.745,6 240.314,6
Egenkapital 27.017,7 52.825,8
Gns. antal ansatte 687 935
Kilde: CVR

Troen på fremtiden lader da heller ikke til at vakle i ejerkredsen, der har skudt 24 friske millioner ind i virksomheden, efter det markante tab har lagt pres på likviditeten.

“Sammen med en udvidet driftsfinansiering i samme størrelsesorden fra Sydbank betyder dette, at det finansielle beredskab for Kvist er sikret i forhold til gennemførelse af den godkendte strategi og forretningsplan i de kommende år,” lyder det i årsrapporten, og Jesper Tordrup Andersen, der netop er kommet med ombord på en minoritetspost, glæder sig over dermed at kunne rette blikket frem.

- Med ro på likviditeten kan vi tillade os at se fremad. Det har været vigtigt for os at skabe så meget ro som muligt for både kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere. Nu satser vi systematisk på, at vi går i en positiv retning igen med vores nye initiativer, siger han.

Optimisme på trods

Da Jesper Tordrup Andersen sidste forår overtog stafetten, var det med et klart succeskriterie.

– Først og fremmest skal jeg måles på de økonomiske resultater, det er der ingen tvivl om, sagde han dengang til Wood Supply.

Præcis hvordan indtjeningsevnen skulle forbedres, var han ikke klar til at komme ind på, men i årsrapporten beskrives, hvordan fokuspunkterne i indeværende år især er styrkelse og effektivisering af interne processer til opnåelse af væsentligt højere produktivitet, leveringsevne og kortere time-to-market.

Og selvom markedet fortsat hænger noget i bremsen, er der ifølge direktøren grund til optimisme.

- Vi er stadig udfordret, og efterspørgslen er stadig på et lavere niveau end før energi- og inflationskrisen, men vi kan se, at B2B-markedet begynder at røre på sig, siger Jesper Tordrup Andersen.

Salgsmæssigt forventes 2024 dog ikke at adskille sig stort fra det foregående år, og hvor man i første omgang havde sat næsen op efter en moderat fremgang og et positivt resultat, har maj måneds brand på fabrikken i Letland lagt en dæmper på forventningerne. Nu forventes således en omsætning på 390-410 mio. kr., svarende til 2023-niveauet, mens resultatet efter skat spås at ende i et minus på mellem 10 og 15 mio. kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047