23948sdkhjf

0904: En virksomhed fra 1916 med store og gode håndværksmæssige traditioner

Artikel i Træ og Industri!
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Brødrene Andersen Møbelsnedkeri høre til blandt de fremtrædende møbelproducenter i Danmark hvor design og kvalitet sættes i højsædet. Virksomheden har igennem en lang årrække haft et tæt samarbejde med nogle af de førende møbelarkitekter, herunder blandt andet Andreas Hansen, der for 25 år siden stod bag designet af en sofa som igen er sat på virksomhedens produktprogram i et nummeret antal.
Ledelsen af Brødrene Andersen består i dag af Knud Andersen og dennes to sønner Henrik og Jørgen Andersen. Der er i alt 40 medarbejdere beskæftiget i virksomheden, og produktsortimentet omfatter et stort udvalg af sofa- og spiseborde, tremmesofaer, tremmestole, skriveborde og opbevaringsmøbler til boligen. Alt sammen i et bredt spekter af massive ædle træsorter.

Historien
Virksomhedens start går helt tilbage til 1916, hvor snedkermester I.C.A. Jensen startede eget snedkeri i Århus midtby. Fra starten var virksomheden et traditionelt møbelsnedkeri, som med årene mere og mere overgik til produktion af arkitekttegnede møbler.
I 1978 købte Knud og Vagn Andersen I.C.A. Jensens møbelsnedkeri og førte de stolte håndværksmæssige traditioner videre. Med basis i den eksisterende møbelproduktion stiftede de to Brødrene Andersen Møbelsnedkeri. Efter 3 år forlod Vagn Andersen imidlertid virksomheden og Knud Andersen fortsatte herefter som eneleder og indehaver.
Året efter i 1979 flyttede virksomheden til de nuværende lokaler på Lystrupvej i Risskov, hvor det første møbel i virksomhedens egen kollektion var den klassiske tremmesofa designet af arkitekt Andreas Hansen.
I 1980 besluttede Knud Andersen at specialisere sig i massivtræsmøbler i lyse træsorter, herunder ask, bøg og egetræ. Samme år blev virksomheden tilsluttet Dansk Møbelkontrol.
Brødrene Andersen Møbelsnedkeri var den første virksomhed i Danmark som introducerede et ovalt spisebord i massivt sæbebehandlet bøgetræ – det skete i 1984.
Igennem årene skete der en løbende udvikling af virksomheden såvel produkt som produktionsmæssig. Samtidig blev der etableret en eksport på 50 procent til en lang række lande.
Eksporten har dog været for nedadgående de seneste par år og ligger i dag på omkring 30 procent, fortrinsvis til Tyskland, Holland Norge og Sverige, men der arbejdes ihærdigt på at øge eksporten, fortæller Henrik og Jørgen Andersen i en samtale med Træ og Industri.
På adressen i Risskov er der igennem årene foretaget et stort antal udvidelser af produktionsarealet, ligesom der er investeret kraftigt i maskiner og udstyr, herunder CNC styrede maskiner.

Virksomhedens filosofi
Vi har vore principper og dem forfølger vi og holder fast i med både stædighed og tålmodighed, fortæller de to brødre. Hos vore dygtige medarbejdere som kan deres håndværk – sidder disse principper i rygraden og styre hele deres adfærd i dagligdagen.
Det håndværksmæssige er vigtigt. Råvaren er vigtig – det er Knud Andersen der står for udvælgelsen og indkøb af disse – og tiden er også vigtig når man som hos os kun vil fremstille møbler i den bedste kvalitet, siger Henrik og Jørgen Andersen.
Fordi vi gør arbejdet på vores egen grundige facon, lægger vi stor vægt på selv at uddanne vore medarbejdere. Vi tager mange lærlinge ind i virksomheden og sikre dermed kontinuiteten i snedkeriet, og tager dermed vores del af ansvaret over for branchen som helhed.
Maskinsnedkerne betjener sig af CNC-styrede maskiner, og det giver en rationel første forarbejdning af træet. Samtidig giver det også mulighed for at anvende mere tid på håndarbejdet med de små detaljer og færdiggørelsen – uden at omkostningerne løber løbsk, fastslår de to brødre.

Ingen kompromiser
Vi bruger mange kræfter på at udvælge vore råvarer for derved at sikre, at træet er fældet på det rigtige tidspunkt, at det er tørret korrekt, og at det har den rigtige fugtighed igennem hele produktionsforløbet. Dette kræver at vi altid har et stort udvalg af råvarer på lager, fortæller Henrik og Jørgen Andersen, og fortsætter;
Alt træ bliver håndsorteret, for at sikre en så ensartet farve og struktur som muligt i det færdige produkt. Dette er en af de væsentlige grunde til, at vi kan garantere en ensartet kvalitet. I vores produktion eksistere der nemlig ikke kompromiser – kun ét er godt nok nemlig ”det bedste”.
Med hvert møbel der går ud fra virksomheden følger der en journal der overordnet fortæller om virksomhedens filosofi. Herudover er der en række faktuelle oplysninger om produkt, model nr., træsort, oprindelsesland, overfladebehandling, navn på arkitekten der har designet det pågældende møbel, et produktionsnummer og navn på hvilken snedker der har foretaget slutkontrollen.
Brødrene Andersen Møbelsnedkeri styrer miljøforholdene omkring virksomhedens aktiviteter ved hjælp af ISO 14001. Gældende love inden for miljø og arbejdsmiljø bliver fulgt nøje i samarbejde med myndighederne.
I en miljøgruppe for virksomheden og i Kvalitets- og miljøcirkler blandt medarbejderne rundt om i de 6 afdelinger er der fokus på :
• at optimere produktionen
• at højne kvaliteten
• at mindske miljøbelastningen
• at styrke arbejdsmiljøet
slutter Henrik og Jørgen Andersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.828