23948sdkhjf

0804 TA: Ny rapport fra KPMG om miljø-, energi- og arbejdsmiljøforhold i træ- og møbelindustrien

Artikel i Træ og industri

0804 TA: Ny rapport fra KPMG om miljø-, energi-, og arbejdsforhold i træ- og møbelindustrien

Tekst konsulent Kim Bøhmert, Træets Arbejdsgiverforening

Vi har med rapporten fået det overordnede overblik over, hvor langt medlemsvirksomhederne er kommet på miljø-, energi- og arbejdsmiljø-området, og hvilke indsatsområder, medlemmerne forventer, bliver cen-trale i de kommende år.

Træets Arbejdsgiverforening besluttede i foråret 2004, at iværksætte en undersøgel-se af centrale miljø-, energi- og arbejdsmiljøforhold ude hos medlemsvirksomheder-ne. Til gennemførelsen af undersøgelsen blev valgt KPMG, som tidligere har haft er-faringer fra lignende undersøgelser inden for plastindustrien.

Formålet med undersøgelsen er at tilvejebringe overblik over, hvilke initiativer med-lemsvirksomhederne til dato har gjort inden for miljø, energi og arbejdsmiljø, samt hvilke indsatsområder medlemmerne forventer, bliver centrale i de kommende år.

Der blev udsendt spørgeskemaer til i alt 483 virksomheder. Af dem benyttede 192 virksomheder svarende til 40 % muligheden for at bidrage til undersøgelsen. Det er en utrolig flot svarprocent, som giver rapports resultat en meget høj validitet.

Hvad skal rapporten bruges til?
Resultatet af undersøgelsen vil nu indgå i brancheservicecentrets overvejelser om en mere målrettet og fokuseret rådgivning af medlemsvirksomhederne, herunder en prioritering af indsatsområder, hvor der kan være behov for særlig rådgivning fra brancheservicecentret inden for de nærmeste år.

Resultatet vil endvidere bidrage til at kvalificere dialogen med myndigheder, organi-sationer m.v.

Udpluk fra rapports om miljø
13 (7 procent ) virksomheder har i dag et certificeret miljøledelsessystem (ISO 14001 og/eller EMAS). 15 virksomheder har et ikke certificeret miljøledelsessystem og 24 har planer om at få det inden ofr de næste 2 år.

Som led i virksomhederne miljøindsats stiller 43 procent af virksomhederne miljø-krav til leverandører eller har planner om dette inden for de næste 2 år. 33 procent af virksomhederne bliver i dag stillet over for miljøkrav til produkterne fra kunder.

67 virksomheder - finder, at deres miljøindsats har medvirket til enten forbedret ind-tjening, konkurrencemæssige fordele, image eller bedre kontakt til myndighederne.

Størsteparten af virksomhederne peger på, at de fremtidige indsatsområder forven-tes at ligge på reduktion af ressource- og energiforbrug samt mængden af produkti-onsspild og fremme af genanvendelsen af produktionsspild.

Om energi siger rapporten
Godt halvdelen af virksomhederne - 98 virksomheder - har haft besøg af energirådgi-ver fra et energiselskab. Undersøgelsen viser, at det primært er de minder virksom-heder med under 10 ansatte, der ikke har haft besøg af energirådgiver.

Okring halvdelen af virksomhederne - 89 virksomheder recirkulerer procesudsug-ningen. Af disse er det kun 12 virksomheder som har monteret varmeveksler.

Arbejdsmiljø
Næsten samtlige virksomheder har gennemført den lovpligtige APV. Og næsten alle virksomheder har benyttet BST.

Der i dag 5 virksomheder som er blevet arbejdsmiljøcertificeret. 21 virksomheder har dog planner om at opnå et arbejdsmiljøcertifikat inden for de næste 2 år.

På arbejdsmiljøområdet mener virksomhederne, at de fremtidige indsatsområder vil blive reduktion af tunge løft og støj.

Rådgivning til virksomhederne
Undersøgelsen viser, at 28 ud af 192 virksomheder anvender TA's nye portal om mil-jø, energi og arbejdsmiljø www.reneprodukter.dk . 23 virksomheder har brugt eksem-pler om energibesparelser på www.reneprodukter.dk

134 virksomheder ud af de 192 som deltog i undersøgelsen, har kendskab til vejled-ningsmappen om arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien.

Hele rapporten kan rekvireres hos TA's miljøkonsulent Kim Bøhmert på tlf. 3377 3434 eller på mail: kbm@di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093