23948sdkhjf

0604: "Troldmanden fra Sorø" er rundet de 60 og virksomheden fejre 100 års jubilæum

Artikel i Træ og Industri Juni 2004

0604: "Troldmanden fra Sorø" er rundet de 60 og virksomheden fejrer 100 års jubilæum

Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Et af de prædikater fødselaren, møbelfabrikant, cand. merc. Lorentz Jørgensen er blevet udstyret med, er ”Den økonomiske troldmand fra Sorø”. Magien er imidlertid til at tage og føle på, for Lorentz Jørgensen har selv skabt de betingelser og det miljø omkring sig, som har bragt ham frem til den position, han har i dag.

Sorø Stolefabrik
Et hundrede år fylder Sorø Stolefabrik her i 2004. Dette er mange år for en virksomhed, der har levet på såvel godt som på ondt, og har været igennem både op- som nedture, glæder og skuffelser, men først og fremmest har været i front, når det gjaldt om udførelse af kvalitetsarbejde og gedigent håndværk.
I hundrede år har virksomheden været omdrejningspunktet i mange soranske familiers liv. Populært sagt har alle i Sorø og omegn på en eller anden måde haft et forhold til møbelfabrikken.
Mange har selv arbejdet der eller haft familiemedlemmer, der gjorde det, og rigtig mange medarbejdere har tilbragt hele deres arbejdsliv på Sorø Møbelfabrik. Dette ses blandt andet i det pragtfulde bogværk som Sorø Stolefabrik har udgivet i anledningen af jubilæet. Her står blandt andet om tre medarbejdere som havde 50 års jubilæum, og som Lorentz Jørgensen betegnede som ”langtidsansatte”.
Men bogværket fortæller mange spændende historier og anekdoter fra dagligdagen i den et hundrede år gamle virksomhed.

Projektorienteret produktion
Lorentz Jørgensen overtog i 1976 Sorø Stolefabrik, efter at han var blevet involveret i virksomheden fire år tidligere, først som konsulent og senere som ansat direktør. Lorentz Jørgensens indsats før og efter overtagelsen sikrede virksomhedens overlevelse og siden er møbelfabrikken blevet drevet efter sunde elementære forretningsprincipper. I dag står Lorentz Jørgensen med en virksomhed godt rustet til sit et hundrede års jubilæum senere i 2004. Lorentz Jørgensens strategiskift tidligt i 1990’erne fra en produktion koncentreret omkring massivtræsmøbler over imod fremstilling af projektorienterede møbler, har været stærkt medvirkende til den fortsatte succes.

Hoteldrift til Accor
Det er stillingsbetegnelsen ’fabrikant’, der passer Lorentz Jørgensen bedst. Omgangskredsen og netværket kender dog nok især fabrikanten som en kompetent forretningsmand i bredere forstand. De økonomiske evner rakte og rækker stadig langt videre end til møbler alene - så investeringsområdet er blevet plejet indgående igennem årene. Investeringen i en række københavnske hotelejendomme og det fortsatte ejerskab er i dag hjørnestenen i Lorentz Jørgensen’s samlede forretninger. Driften af hotellerne bortforpagtede Lorentz Jørgensen dog i 1999 til den franske hotelkoncern Accor.

Socialt og kulturelt engagement
Tidligere i år blev Lorentz Jørgensen kendt i en større kreds i forbindelse med hans og Mogens de Lindes afviste forsøg på at overtage gulvproducenten Junckers Industrier i Køge.

Med til en karakteristik hører ikke mindst hans store sociale og kulturelle engagement.
Gennem bestyrelsesposter i Kolonien Filadelfia og senest i Musholm-Fonden har Lorentz Jørgensen som en skarp iagttager og en god debattør bidraget til udviklingen på baggrund af sin meget bredt funderede videnskapacitet. Lorentz Jørgensen tog ligeledes en tørn som kommunalpolitiker i Sorø byråd i 1980’erne.

Det kulturelle engagement har baggrund i en meget stor interesse for klassisk musik, kunst og historie. Lorentz Jørgensen var i sin tid en af initiativtagerne bag Sorø’s internationale musikfestival. Arbejdet med at skabe bedre betingelser for kunst og kultur ligger i høj grad Lorentz Jørgensen på sinde, hvilket i 2003 medførte, at han blev udpeget som formand for Vestsjællands Kunstmuseum. En udfordring som Lorentz Jørgensen med ildhu har taget op.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064