23948sdkhjf

SKI: Ikke vores ansvar at udvikle møbelbranchen

Det handler om at sørge for så store besparelser som muligt til landets kommuner, siger SKI-direktør som et svar på kritikken af rammeaftalerne for kontormøbler.
Siden Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S (SKI) sidste år offentliggjorde aftalerne ”50.31 Kontormøbler Øst” og ”50.32 Kontormøbler Vest”, har betingelserne mødt kritik fra flere interessenter i møbelbranchen.

Danske Møbelhandlere slår til lyd for, at de små møbelhandlere står til at knække nakken i ”en Davids kamp mod Goliat”, mens branchedirektør i DI Handel, Lars William Wesch, har kritiseret både aftalens længde og valget af blot en enkelt leverandør for at hæmme udviklingen og konkurrencen på markedet.

- Men formålet med at købe skriveborde til det offentlige er ikke at fremme en udvikling i møbelbranchen. Vores opgave er at bruge de offentlige midler på den mest fornuftige vis, siger Signe Lynggaard Madsen, adm. direktør i SKI, til Wood Supply.

Skal ikke længere være ”bedst og billigst”
På den netop afsluttede Stockholm Furniture & Light-messe kunne Wood Supplys udsendte konstatere, at emnet fortsat optager mange interessenter i branchen. Et af de gennemgående kritikpunkter går på, at SKI ser stort på kvaliteten, når indkøbscentralen udelukkende har pris som det afgørende parameter.

- Vi er nødt til at operere med helt gennemsigtige vilkår. Kvalitetsvurderinger bliver hurtigt en subjektiv vurdering, for hvad er særlig høj kvalitet for hvem? Det bliver svært at argumentere for i en klagesag. Derfor har vi sikret kvaliteten ved at gøre den til et mindstekrav, som alle skal leve op til i stedet for noget, vi skal give point ud fra. Mindstekravene omfatter også en række ergonomiske krav. Det sikrer, at møblerne har den fornødne kvalitet, og derefter er det en ren konkurrence om prisen, forklarer Signe Lynggaard Madsen.

Hun erkender, at de offentlige indkøbere sagtens kunne finde frem til mere eksklusive møbler. Det ville bare koste på bundlinjen hos de 66 kommuner, der har forpligtet sig til rammeaftalen.

- Der findes masser af lækre, danske designs. Og man kan utvivlsomt få møbler af en højere kvalitet, men så skal man også betale tilsvarende for det. Her har vurderingen altså været, at det ikke var nødvendigt for en kommunalt ansat embedsmand at sidde i fine designmøbler. Det handler ikke længere om at vælge det, der er ”bedst og billigst”, men derimod det, der er ”godt nok og billigst”, understreger SKI-direktøren, der kan tilbyde kommunerne en besparelse på 26 procent i forhold til markedsprisen i den indgåede aftale.

SKI ønsker konkurrence på markedet
SKI har også mødt kritik for at skabe ”monopollignende tilstande” på møbelmarkedet ved udelukkende at vælge én leverandør til en aftale, der strækker sig over en fireårig periode. Men heller ikke her er Signe Lynggaard Madsen enig med kritikerne.

- Reglerne gør, at man enten kan vælge én leverandør eller tre eller flere. Den ene side af sagen er, at det er utrolig bureaukratisk tungt med mere end én leverandør, fordi det giver en stor mængde papirarbejde til den enkelte indkøber i kommunen, som skal begrunde hvert eneste valg og fravalg skriftligt. Den anden side af sagen er, at når du kun vælger én leverandør, så er der en tendens til, at de kæmper hårdere for at vinde aftalen, og det giver selvfølgelig en bedre pris for os i sidste ende, siger SKI-direktøren og tilføjer:

- Aftalen løber over fire år, fordi det ikke er alle kommuner, der skal skifte møbler her og nu. Møbler holder længere end eksempelvis kuglepenne, og derfor betyder kontinuitet også en del. Der er selvfølgelig nogle, der har vundet, og nogle, der har tabt. Men vi har altid interesse i et aktivt og konkurrencedygtigt marked, for vi skal jo også kunne lave en god aftale igen om 3-4 år. Derfor havde vi også opdelt aftalen i to dele (øst og vest), for at flere leverandører kunne være med i konkurrencen om at vinde ordren.

Læs også: Duba-B8 bliver SKI-leverandør

Ifølge Signe Lynggaard Madsen forventer kommunerne at købe kontormøbler for cirka 50 mio. kr. årligt gennem aftalen, hvilket svarer til mindre end 10 procent af det estimerede samlede møbelindkøb på 575 mio. kr. årligt i den offentlige sektor.

- Og så er det altså svært at opbygge et monopol på så lille en del af markedet, pointerer SKI-direktøren.

Aftalerne ”50.31 Kontormøbler Øst” og ”50.32 Kontormøbler Vest” trådte i kraft den 16. juli sidste år med Duba-B8 som vinder i begge kategorier. Aftalerne løber i fire år.
Læs mere om: SKI
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078