23948sdkhjf

Regioner har svært ved at bestille kontormøbler, men tøver med at opkræve bod fra leverandører

Det ender i sidste ende med at være et problem for de offentlige kunder, når varer har svært ved at nå frem. 

Både Region Syddanmark og Region Nordjylland oplyser til Wood Supply, at de oplever problemer med at bestille specifikke varer. Det sker på baggrund af de svære betingelser, som den internatiole handelsverden er ramt af i øjeblikket.

Virksomheder og leverandører har svært ved at få varer hjem, da handelsruterne er presset af forskellige årsager som Covid-19 og et containerskib, der satte sig på tværs af Suezkanalen. Det gælder blandt for Scan Office, som har SKI-aftaler med det offentlige for kontormøbelprodukter. 

De offentlige kunder har mulighed for at gøre brug af misligholdelsesbeføjelser og bodsbestemmelse, som i praksis betyder, at virksomheder kan risikere at skulle punge ud for, at de ikke kan levere de aftalte produkter til rette tid.

Indkøbschef: "Vi strækker os langt"

SKI-direktør opfordrer staten, kommunerne og regionerne til at være lempelige med at opkræve bod, hvis varer er forsinket. Det har markedsdirektør Rasmus Lund Kongsgaard fortalt til Wood Supply

Region Nordjylland oplyser i forlængelse af det, at der skal meget til før, at regionen begynder at opkræve penge fra leverandørerne.  

- Jeg synes, vi strækker os langt. Vi kender jo godt til situationen, og vi har jo selv været en del af den i snart halvandet år, siger Vibeke Fjeldgaard, indkøbschef hos Region Nordjylland.

Da Covid-19 gjorde sit indtog, besluttede den danske regering at indføre nogle tiltag for hjælpe de virksomheder, der ville komme i forsyningsproblemer.

Det indebar blandt andet, at staten, kommuner og regioner har mulighed for at undlade at gøre misligholdelsesbeføjelser gældende overfor leverandører. Det vil sige, at de kan lade være med at kræve erstatning eller opkræve bod.

"Vi kan godt lide dialog"

Leverandører kan under coronapandemien også påberåbe sig force majeure, hvis det er umuligt at skaffe den pågældende vare. Det skal dog være en ekstraordinær svær situation, og det skal bevises, at varerne ikke er til at få fat i. Force Majeure er endnu ikke trådt i kraft under pandemien indtil videre. 

Men uagtet hvad Region Nordjylland har af muligheder for at sætte sanktioner i sving, så foretrækker de at lade være.

- Når vi snakker bodsbestemmelser, så skal det være alvorligt, før det træder i kraft. Vi kan godt lide dialog, så hvis vi kan klare situationen uden, så prøver vi at finde en løsning først, siger Vibeke Fjeldgaard.

Problemer med kontormøbler

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra KL eller Danske Regioner for en status på, hvordan det generelt står til med manglen på varer. Danske Regioner henviste til de enkelte regioner. 

Hos Region Syddanmark oplever de, at forskellige produkter er svære at få hjem. 

- Der er leveranceproblemer på nogle områder. F.eks. har vi i øjeblikket leveranceproblemer med OP-huer (operationshuer, red.), men problemerne forventes at være midlertidige. Herudover er der leveranceproblemer vedrørende kontormøbler, hvor der i øjeblikket er op til 12 ugers leveringstid på skriveborde, kontorstole og reoler/skabe, hvilket skyldes mangel på råvarer og limprodukter fra underleverandører.

- Endelig er der mange kortvarige restordre på diverse kliniske produkter, og det er ikke altid at erstatningsprodukter er hensigtsmæssige, skriver Annette Bjørn, indkøbschef i Region Syddanmark, til Kommunefokus. 

Hos Region Nordjylland er det ligeledes meget blandet, hvad der er svært at bestille til varelageret. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094