23948sdkhjf

Tømrermester med 30 år på bagen: - Klimakrav er del af en tendens, der vil udradere de små håndværksmestre

Tømrermester Thomas Fagerberg er ikke nervøs over tanken over de skærpede klimakrav i sig selv. Han ser det dog som en del af en udvikling af stigende administrative byrder, som han er overbevist om langsomt vil få hele underskoven i håndværksbranchen til at visne

Den 66-årige tømrermester Thomas Fagerberg går for tiden sammen med en anden selvstændig kollega og arbejder på en større tilbygning. 

Han priser sig lykkelig for, at projektet er så omfattende af størrelse og karakter, at det har både en arkitekt og ingeniør tilknyttet.

- Ja, uden dem ville nok have et problem. I så fald måtte vi formentligt hyre en rådgiver, der kunne hjælpe med at leve op til kravene, fortæller han.

Heldigvis har han gennem en lang karriere som selvstændig tømrermester, der strækker sig helt tilbage til 1991, skabt sig et veludviklet netværk i byggebranchen. Derfor har han også allerede et par ingeniører i tankerne, som han ville kunne ringe til i sådan et tilfælde. 

Jeg er faktisk ret sikker på, at vi bevæger os henimod en mindre konkurrence i branchen, hvor hele underskoven af i håndværksbranchen langsomt vil forsvinde Thomas Fagerberg, tømrermester

Det ville selvfølgelig kun få projektets omkostninger til at stige, understreger Thomas Fagerberg.

- Der kan ikke være nogen tvivl om, at det bliver voldsomt fordyrende i vores branche. Det er ikke min erfaring, at den her type rådgivere kører med en billig timepris, siger han og fortsætter:

- Det bliver også spændende at se, om der kommer til at være nok rådgivere til at dække branchens behov.

Ikke styr på reglerne

Thomas Fagerberg indrømmer blankt, at han ikke for alvor har sat sig ind i byggeriets skærpede klima- og dokumentationskrav. Udover at have hørt en lille smule gennem Dansk Håndværk, føler han ikke, at der for alvor er gjort et forsøg på at tage byggebranchens små selvstændige lidt i hånden. 

Han er også ganske ærlig omkring, at han heller ikke selv har gjort en kæmpe indsats for at sætte sig ind i alle paragraffer.

Krav til klimadokumentation

Fra 1. januar 2023 er der indført en række klimakrav i bygningsreglementet for at nedsætte udledningen af CO2 og andre drivhusgasser fra byggeri. Det betyder bl.a., at der for nye byggerier fremadrettet skal laves en klimaberegning for bygningens klimapåvirkning (populært kaldet en ”LCA-beregning”. LCA står for LivsCyklusAnalyse.

Kravet om LCA-beregning gælder for alt nybyggeri og kravet indføres i reglementet på samme vis som de allerede gældende tekniske krav til f.eks. energi og sundhed. Det betyder også, at klimaberegningen skal indgå som en del af færdigmeldingen til kommunen.

Formålet med kravet er at synliggøre, hvordan en bygning igennem sin levetid påvirker klimaet, når der ses på den samlede livscyklus fra design og drift. Dermed skal kravet motivere og understøtte den enkelte bygherre til at træffe klimabevidste valg for sit byggeri, så den samlede udledning fra byggeriet nedbringes.

Kilde: DI Byggeri

Med over tre årtiets gang i branchen skal der dog mere en sæt nye regler til at slå ham ud, lader det til. Han tager en opgave ad gangen. Og lige med den nuværende har han tiltro til at den tilknyttede ingeniør og arkitekt har styr på den del.

- Jeg går da ud fra, at vores rolle bare bliver af fodre dem med noget dokumentation på specifikke materialer samt. Den slags plejer STARK at kunne hjælpe med, lyder det.

Underskoven vil langsomt forsvinde

Selvom LCA-beregninger og skærpede klimakrav i sig selv ikke er noget, der får Thomas Fagerberg til at skælve, så er det udtryk for en bekymrende udvikling, han har observeret fra første parket i byggebranchen.

- Stigningen af administrative byrder risikerer at udradere de små håndværkere herhjemme. Jeg er faktisk ret sikker på, at vi bevæger os henimod en branche med mindre konkurrence, hvor hele underskoven af i håndværksbranchen langsomt vil forsvinde, mener han.

Thomas Fagerberg fortæller, at det særligt har været i løbet af de sidste 13-14 år, at listen af administrative byrder, såsom dokumentationskrav og ansøgningsformularer, er blevet flere og flere. Det er hans opfattelse, at de er vokset i et parløb med den generelle digitalisering af det danske samfund.

Men hvis jeg skulle gøre det her forfra eller køre videre meget længe endnu, så tror jeg simpelthen ikke, jeg ville orke det. Thomas Fagerberg, tømrermester

Uoverskuelige mængder administrative opgaver

Med den stigende mængder af administrative krav, kan han ikke se for sig, at virksomheder på under 15-20 ansatte vil kunne løfte disse hverken økonomisk eller organisatorisk. Det vil kræve, at man har ansatte, der specifikt varetager disse opgaver, mener han.

- Med min alder er jeg jo ikke ligefrem ved at skrue op for blusset. Samtidigt laver jeg en hel del servicearbejde, hvor de skærpede krav om klimadokumentation nok ikke får den store betydning, siger han som begrundelse for, at han ikke er så nervøs på egne vegne:

- Men hvis jeg skulle gøre det her forfra eller bare køre videre meget længere endnu, så tror jeg simpelthen ikke, jeg ville orke det.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062