23948sdkhjf

Verdens længste sofa: En dansk eksportsucces

En møbeldesigners idé om at skabe verdens længste sofa er vokset til et globalt fænomen. 29 byer er allerede besøgt, og konceptet turnerer fortsat kloden rundt.
Historien om ”verdens længste sofa” tager sit udgangspunkt i 2007. Her havde arkitekten og møbeldesigneren Anders Nørgaard designet en række modulært opbyggede sofaer, hvor de forskellige dele kunne kombineres for at skabe lige den sofa, kunden ønskede sig.

Det fik ham til at lege videre med tanken om, at man på den måde jo teoretisk set kunne lave en sofa, der kunne nå hele verden rundt – og han fik lyst til at se stuens siddemøbel omsat til andre sammenhænge og andre skalaforhold end normalt.

51,4 meter lang – fremstillet af danske BoConcept
Det danske møbelhus BoConcept, der producerer sofaerne, var med på ideen, og afholdelsen af Aarhus Festuge gav den første mulighed for at føre den ud i livet. Anders Nørgaard tænkte nemlig, at en gigantisk sofa på Store Torv i Aarhus kunne binde dette specifikke byrum sammen på en ny måde og forandre det fra et gennemgangsrum til et sted, hvor man opholder sig. Sofaen blev en særligt fremstillet variant af modellen ”Diva”, som Anders Nørgaard havde designet for BoConcept.

- Det var oplagt at lege videre med en af sofaerne, der jo har modularitet som grundtanke i deres sofaprogram. De enkelte elementer kan kombineres og betrækkes, så de opfylder hver enkelt kundes ønsker. Derfor kunne vi simpelt hen begynde med at sætte modulerne sammen i en lang kæde – naturligvis særligt forstærket i bunden og betrukket i rødt kunstlæder, der kunne holde til vind og vejr, fortæller Anders Nørgaard.

Sofaen endte med at være 51,4 meter lang og stod klar til festugen, hvor den blev opstillet på Store Torv og officielt præsenteret af byens borgmester.

Optaget i Guinness Rekordbog
Den 30. august 2007 blev sofaen optaget i Guinness Rekordbog som Verdens Længste Sofa – en betegnelse, som også betød noget for folks oplevelse af projektet.

- Alle kender Guinness Rekordbog, og det at være en del af et projekt, der er optaget i bogen, giver folk en særlig følelse af fællesskab – og af at være udvalgte; uanset om de er med til at spise verdens største paella eller oplever at sidde i verdens største sofa, forklarer Anders Nørgaard.

Sofaen viste sig at være en overvældende succes. Anders Nørgaards tanke om at få folk til at slå sig ned i byrummet blev virkeliggjort i en grad, der også overraskede ham:

- Jeg havde da regnet med, at sofaen ville have en effekt, men omfanget af dens virkning var større, end jeg forventede. Det var meget interessant at observere, hvordan sofaen tiltrak alle slags mennesker – unge og ældre af enhver art – og samtidig ophævede den sikkerhedszone, vi alle har, når vi færdes i det offentlige rum. Her sad folk ikke på afstand af hinanden, som man gør på parkbænke og perroner; vildtfremmede mennesker sad lår ved lår, husker han.

Sofaens hjemlige karakter tog simpelthen over og fik folk til at opføre sig, som de ville gøre derhjemme – selv om de var blandt fremmede. Det offentlige rum blev ophævet og forvandlet.

Ændrede brugernes adfærd
Ændringen i brugernes adfærd gik videre end til at ophæve deres normale intimsfære.

- Folk stod fx pænt i kø – og flere påtog sig helt af sig selv rollen som retfærdige vogtere og fordelere, der sørgede for, at folk fik lov at sidde i sofaen efter tur. En del af dem var gadefolk – altså mennesker, der lever på gaden – og de tog i dén grad sofaen til sig. De vogtede fx også over den om natten, så der ikke blev begået hærværk på den, fortæller Anders Nørgaard.

Anders Nørgaard har ikke tal på, hvor mange der sad i sofaen under denne første festuge, men succesen gjorde, at sofaen også blev en del af festugen året efter – denne gang i en ny version, hvor indmaden var udstyret med teknologi, der gjorde sofaen interaktiv.

- Efter succesen med den første version indgik vi et samarbejde med Alexandra Instituttet, som var med til at udvide konceptet; sofaen fik f.eks. et tælleapparat, så vi kunne se, hvor mange mennesker, der i alt sad i den, fortæller han og fortsætter:

- Men den gav også brugerne andre og flere oplevelser, ved at sofaen reagerede på deres adfærd. Man kunne fx få den til at spinde ved at ae den, den reagerede på folks stemmer, og den sagde fra, hvis den blev behandlet for voldsomt.

Her har "Verdens Længste
Sofa" været:

Shanghai, Beijing, Paris,
London, Glasgow, Dublin,
Hamburg, München, Berlin,
Düsseldorf, Köln,
Amsterdam, Antwerpen,
Stockholm, Athen,
Warszawa, Princeton,
Cambridge (Boston),
Los Angeles, San Diego,
Bogotá, Medellín,
Santiago de Chile, Etiler,
Kanazewa, Aarhus, Odense,
Vejle og Skanderborg
Går verden rundt
Sofaen viste sig at have så stærk en virkning, at den siden er gået verden rundt.

- BoConcept brugte flittigt sofaen som element i deres marketingaktiviteter og sendte den på en lang rejse i de lande, hvor kæden er repræsenteret. Vi måtte simpelthen bygge flere versioner for at kunne sende en sofa til alle de byer, der ønskede at stille den op. Der er nu lavet flere udgaver af sofaen, og de rejser stadig rundt i verden, fortæller Anders Nørgaard.

Sofaen har indtil videre besøgt 29 byer i 17 lande, og den rejser stadig – så nye destinationer kommer løbende til. Den har bl.a. været omdrejningspunktet for ”World’s Largest Tea Party foran Harrods i London, hvor gæsterne fik anledning til at nyde en kop engelsk te i den omrejste røde sofa.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109