23948sdkhjf

Klumme: Mens vi venter på bedring af konjunkturerne – og på politisk forandring

Flemming Larsen, branchedirektør i Træets Arbejdsgivere, giver sit syn på de udfordringer, som virksomhederne står overfor netop nu.
Siden finanskrisen er virksomhedernes muligheder for at opnå finansiering kraftigt forværret. Mange – ikke mindst de mindre og mellemstore virksomheder – oplever, at bankerne er yderst tilbageholdende med at yde lån til nye investeringer.

Nogle virksomheder oplever herudover, at bankerne trækker sig ud af eksisterende engagementer med virksomhederne. Det gælder også for mange træ- og møbelvirksomheder.

Kravene til de forretningsplaner, som skal ligge til grund for ansøgning om finansiering, er tilsvarende forøget, og hvis finansiering opnås, er vilkårene væsentligt strammere end tidligere,

Det skader virksomhedernes muligheder for at investere i udbygning af kapitalapparatet. Det skader virksomhedernes muligheder for kreditter. Det svækker virksomhedernes forretningsmuligheder og fremadrettede konkurrencekraft. Det kan også skabe - yderligere - problemer med hensyn til at skaffe finansiering af det massive antal generationsskifter, som de mindre og mellemstore virksomheder i træ- og møbelindustrien står overfor.

Udover svækkede afsætningsmuligheder, er adgang til finansiering den betydeligste vækstbarrierre for virksomhederne. Det fremgår af besvarelser i DI’s virksomhedspanel.

Der er god grund til at presse på overfor banksektoren og politikerne for at få lettet finansieringsvilkårene. Men det er ikke nemt, fordi finanskrisen har øget kravene til bankernes solvens gennem en stribe bankpakker, og regering og folketing har ikke nævneværdigt bidraget til en bedring af den samlede finansieringssituation.

Det lange seje træk mod forbedring af finansieringsvilkårene er derfor, at der på ny kommer ro på den globale, den europæiske og den danske økonomi. Det ser lige nu ud til at have lange udsigter.

Der findes dog nogen livliner, som virksomhederne måske kan udnytte: Eksportkreditfonden har en række tilbud om finansiering, der er adgang til vækstkaution, der er adgang til støtte til udvikling af forrretningsplaner mv.

Alt dette er med sikkerhed ikke tilstrækkeligt – hverken lige nu og her eller på den lange bane. Der er derfor ingen vej uden om, at virksomhederne må have større egenfinansiering på plads. Det kræver omkostningsbevidsthed, bedre ledelse, højere produktivitet og øget indsats på eksportmarkederne, som kan kompensere for et næsten dødt hjemmemarked for træ- og møbelindustrien.

Det er nødvendigt med en forretningsplan der sætter fokus på:

• Produktudvikling og design
• Produktivitet og ledelse
• Øgede kompetencer
• Øget fokus på afsætning uden for Danmark

Det er afgørende både for at fastholde konkurrencekraft – og for at få finansiering og kreditter på et presset marked.

Vi må presse på og håbe på politisk handling!
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109