23948sdkhjf

Møbelproducent halverer overskuddet

Et overskud på 4,1 mio. kr. er ikke noget, der får Per Susgaard til at juble. Sammenligner man med året forinden er bundlinjen hos den Vinderup-baserede møbelproducent Fumac nemlig mere end halveret, men selvom det dugfriske resultat kategoriseres som mindre tilfredsstillende, er det ingen stor overraskelse for direktøren.

– Som de fleste andre i branchen har vi under coronakrisen og efter Putins invasion af Ukraine lidt under voldsomt stigende råvarepriser, hvor vi har været nødsaget til at absorbere de fleste råvarestigninger selv, fortæller Per Susgaard i en pressemeddelelse om årets regnskab.

Fumac-direktøren understreger, at virksomheden har forsøgt at afbøde slaget ved at sende råvareprisstigningerne videre til kunderne, men det er sket med en vis tidsmæssig forskydning, da eksempelvis de offentlige aftaler udelukkende kan reguleres en gang om året.

Heller ikke de stigende energipriser har hjulpet på hverken resultatet eller humøret i Vestjylland, hvor virksomheden trods interne energioptimeringer og adfærdsændringer ikke har kunnet opveje for de stigende priser.

I kroner og ører har årets modvind medført, at bruttofortjenesten er dykket fra foregående års 23,4 mio. kr. til 17, 4 mio., mens bundlinjen på 4,1 mio. kr. altså er mere end en halvering af 2020/21-resultatet på 10,1 mio. kr. efter skat.

Flere grønne tiltag

På den positive side peger Per Susgaard på, at udfordringen med råvareforsyning gennem året har syntes aftagende. Ligeledes er Fumac-direktøren overbevist om, at møbelproducentens ambition om at være blandt de førende inden for bæredygtige møbelløsninger til det europæiske marked er begyndt at bære frugt, og han peger på, at der fortsat skal gøres tiltag i en grønnere retning.

Han har tidligere fortalt, hvordan de eksploderende energipriser har fået Fumac til at undersøge muligheden for at sætte solceller op på fabrikstaget, og samtidig arbejdes der på produktniveau med at fastlægge hver enkelt møbels CO2-aftryk i samarbejde med konsulentvirksomheden Målbar. Det tiltag skyldes dels en begyndende interesse fra kunderne, men Per Susgaard forventer også, at tallene kan være en intern øjenåbner i forhold til optimering af klimaneutrale produktionsformer, flere grønne investeringer samt en gennemgang af leverandørporteføljen, der dog allerede er baseret på lokale leverandører.

Fortrøstningsfuld trods usikre udsigter

Når det kommer til de umiddelbare fremtidsudsigter, er Per Susgaard ikke ubetinget optimistisk, og af årsrapporten kan man læse, at Fumac efter to år i høj fart forventer en opbremsning.

“På grund af de ekstremt høje energipriser samt verdensmarkedet generelt er der stor
usikkerhed tilknyttet det kommende år og det hidtidige høje aktivitetsniveau må forventes at stagnere,” lyder det i ledelsesberetningen, og Per Susgaard er ikke i tvivl om, at den høje inflation, det stigende renteniveau og den faldende købekraft fortsat vil få såvel private som erhvervsdrivende til at holde igen.

Ikke desto mindre understreger han, at investeringslysten fortsat er stor i Vinderup, hvor seneste millionudskrivning i form af en enkeltsidet kantlimer netop er blevet installeret. 

Og trods de usikre udsigter er Fumac-direktøren fortsat fortrøstningsfuld, da virksomhedens aktiviteter –og dermed også risikospredning – er fordelt ud over en større portefølje af B2B-kunder indenfor erhvervsmøbler og boligmøbler samt OEM-produktion med slutkunder indenfor mange brancher og segmenter i såvel ind-som udland. Specielt forventer han sig meget af et uudnyttet eksportmarked syd for grænsen, hvor virksomheden har indsat ekstra ressourcer.

FUMAC A/S
Regnskabsår 2021/22 2020/21 2019/20
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 17,362 23,392 16,900
Resultat af primær drift 4,530 10,244 4,413
Resultat før skat 4,065 9,709 3,556
Årets resultat 4,065 10,109 3,206
Balancestatus 78,580 80,542 75,604
Egenkapital 40,487 42,421 33,312
Antal ansatte 100 96 85
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125