23948sdkhjf

Gulvvirksomhed produktudvikler som aldrig før – nu strækker de egen med kork

CO2-afgifter, certificeringer og miljømærkninger. Der er de senere år kun blevet flere grunde til at fokusere på reduktionen af klimaaftrykket fra produktion, transport og vedligehold af byggematerialer, og blandt de, der har oppet indsatsen på udviklingsområdet, er gulvvirksomheden Timberman i Hadsund.

Her arbejder man for at udbrede brugen af kork, som stammer fra korkegetræer, der lagrer mere CO2, end der udledes ved produktion og transport af korken, og virksomheden er nu lykkedes med at integrere det bæredygtige barkmateriale i samtlige gulvtyper.

– Ligesom mange andre aktører i branchen har vi iværksat små som store tiltag for at mindske vores ressourceforbrug og klimaaftryk – og produktudvikling har især de seneste år fyldt mere end nogensinde før, fortæller Timberman-direktør Mogens Fisker.

Han peger på, at virksomheden har haft stort fokus på at øge andelen af kork, da man her ser muligheden for at trække samtlige gulve i en grønnere retning.

– Kork er som råmateriale ofte underspillet, men har et stort potentiale, da vi her har med et CO2-lagrende og fornybart materiale at gøre, som kan høstes 15-19 gange i korkegetræets levetid – helt uden at skade træet, siger Mogens Fisker.

Hidtil har anvendelsen af kork hovedsageligt begrænset sig til virksomhedens akustikgulve og gulvunderlag, men nu tager virksomheden, hvad Mogens Fisker betegner som et stort skridt i den rigtige retning med lanceringen af et nyt trægulv og et nyt vinylgulv, der begge indeholder kork.

Eg en mangelvare

Det nye Innoplank, som produceres på en FSC-certificeret fabrik, består af et lag egetræsfiner, en HDF-kerne og krydsfiner med kork på bagsiden, og i fremstillingsprocessen bruges der ifølge Timberman op til 10 gange mindre eg end ved traditionelle lamelparketgulve. Hos gulvvirksomheden vurderer man, at timingen for lanceringen af gulvet derfor er helt ideel i lyset af den aktuelle mangel på eg:

– Overfældning af egetræ og den aktuelle situation i Ukraine har skabt en akut stor mangel på eg, hvilket får priserne til at stige og giver forsyningsudfordringer – og for vores eget vedkommende ser vi i de kommende år ind i at mangle omtrent 15-20 procent af det egetræ, vi skal bruge. Derfor er det nu vigtigere end nogensinde at undgå overforbrug og udnytte råmaterialet bedst muligt. Selvom det er på en trist baggrund, forventer vi derfor at se en stor efterspørgsel på Innoplank i takt med, at det bliver tiltagende dyrere og sværere for slutbrugeren at skaffe de lange, brede planker af eg, forklarer Mogens Fisker.

Derudover fortæller Mogens Fisker, at han med lanceringen af vinylgulvet Novego Plus ser frem til at udbrede korkmaterialet til især boligforeninger og erhvervsbyggerier.

– Generelt ser vi, at Novego-vinylgulvene vinder stort indpas blandt boligforeninger og erhvervsbyggerier, da de er særdeles slidstærke og holder i mange år uden de store omkostninger til vedligehold. Af den grund er det for os glædeligt, at vi nu kan tilbyde et vinylgulv med korkbagside, som foruden de miljømæssige fordele også kan bidrage til en bedre akustik og komfort i de byggerier, siger Timberman-direktøren.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096