23948sdkhjf

Møbeldirektør har kort kinesisk deja-vu, men snart bliver udfordringen en anden

For børnemøbelproducenten Flexa blev 2021 en decideret blandet fornøjelse. Derfor erklærer direktør Carsten Dan Madsen sig også tilfreds med en begrænset fremgang, og selvom han forventer, at vinden snart vender, regner han ikke med, at den løjer af.

Aarhus-baserede Flexa tegner sig i det nyligt offentliggjorte årsregnskab for en toplinje på 288 mio. kr., små 10 mio. mere end året forinden, mens resultatet før skat i samme periode er løftet fra 10 til 12,6 mio. kr.

– Der er ingen tvivl om, at 2021 ligesom 2020 var et udfordrende år, hvor vi i første halvdel stadig oplevede et godt momentum, mens vi i andet halvår så en aftagende forbrugertendens, fortæller Carsten Dan Madsen.

– Det har altså været et miks af to perioder, man skulle forholde sig til, og meget af året er desuden gået med udfordringer i forhold til prisstigninger og tilgængelighed af materialer, hvor vi har brugt mange kræfter på at sikre vores leveringssikkerhed, fortsætter møbeldirektøren.

To skridt frem, halvandet tilbage

Som det velsagtens gælder for det overvejende flertal, havde Carsten Dan Madsen således set frem til et lidt mere roligt 2022. Årets første måneder bød da også på lysere toner med små fald i råvarepriser og en pandemi på retræte, men d. 24. februar blev der igen vendt op og ned på verden og verdensmarked.

– Vi har ikke selv købt træ i Rusland eller Belarus, men alle de, der har shoppet der, kommer pludselig til Sverige eller Finland, og det har klart en betydning for en virksomhed som vores, forklarer han om de råvarepriser, der igen har været for opadgående.

Samtidig har Flexa-holdet de seneste seks uger oplevet en art lille kinesisk deja-vu. Virksomheden måtte lukke mere end 100 butikker, da coronaen i starten af 2020 hærgede landet, og nu har nedlukningen af Shanghai sendt personalet fra kontor, lager og de fem butikker i byen på benhård stuearrest.

– Kommercielt set er det selvfølgelig en rigtig dårlig situation, men selvfølgelig skal Kina håndtere smitten, og det må man acceptere, når man har valgt at være på det marked, siger Carsten Dan Madsen.

Først og fremmest bekymrer han sig om de hjemsendte medarbejdere.

– Vi kan ikke rigtig gøre andet end at prøve at holde modet oppe hos de ansatte, så det gør vi vores bedste for, mens vi bare håber, det snart er ovre, lyder det.

Et knæk i tilliden

Heller ikke på råvarefronten ser Carsten Dan Madsen mange andre muligheder end at hænge i og afvente, at verdensorden og -marked finder tilbage i vater.

– Hvis du har et ønske om høj leveringssikkerhed, kan du ikke gøre andet end at betale prisen og sende regningen videre til kunden, forklarer han og understreger, at det med stor sandsynlighed vil smitte af på den allerede dalende efterspørgsel.

– Vi tror helt sikkert, at forbrugertilliden har fået et knæk, særligt i Europa, og som vi ser det, retter den sig ikke lige foreløbig, lyder Flexa-direktørens forudsigelserne.

Forventningen er således også, at den dalende efterspørgsel vil udjævne ubalancen på verdensmarkedet, og dermed sende råvarepriserne tilbage på et mere normalt niveau. Carsten Dan Madsen regner derfor med, at han og holdet skal bruge resten af året med et helt andet fokus, end de seneste to har krævet.

– Nu bliver det i høj grad et spørgsmål om at blive kommerciel igen, fastslår han.

FLEXA4DREAMS A/S
Regnskabsår 2021 2020 2019
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 288,024 278,689 307,535
Bruttofortjeneste 72,423 66,092 62,898
Resultat før skat 12,671 10,052 -5,143
Årets resultat 12,671 17,452 -5,143
Omsætningsaktiver i alt 113,341 73,206 69,176
Status balance 115,226 76,826 74,499
Egenkapital 57,149 44,478 27,027
Antal ansatte 58 58 70
Kilde: CVR.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Flexa
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Også Montana må skære i staben
Udskiftning af 1.400 vinduer var øjenåbner for entreprenør og boligselskab
Ny varehuschef i Valby brænder for butikslivet
Hay leverer trecifret millionoverskud
November satte konkursrekord - en stor bølge rammer nu
Priserne på brænde og træpiller rasler ned
Andre Nordiske Medier
Building Supply DK
Mester Tidende
Licitationen

Send til en kollega

0.438