23948sdkhjf

Få mindre virksomheder er klar til bæredygtighedskrav: Byggecentrene arbejder på mere oplysning

Byggecentrene er enige i, at de bærer en stor del af ansvaret for at uddanne byggevirksomheder – især de mindre – i de bæredygtige løsninger. Det fortæller Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre, til Wood Supplys søstermedier Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Den frivillige bæredygtighedsklasse

  • Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) i Bygningsreglementet skal fremme bæredygtigt byggeri i Danmark og sætte fokus på indeklima, livscyklusanalyse og totaløkonomiske beregninger. 
  • Den frivillige bæredygtighedsklasse, der blev præsenteret d. 29. maj 2020, administreres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
  • Målet er, at den frivillige bæredygtighedsklasse bliver obligatorisk i Bygningsreglementet i 2023. 
  • Indtil ordningen træder i kraft, vil der være en afprøvningsperiode, hvor bygherrer kan tilmelde projekter til en "casebank", som hele branchen derefter kan lære af. 
  • Principperne for bæredygtighedsklassen er, at den er enkel og omkostningslet at anvende og kan anvendes på alle bygningstyper og af alle bygherrer.
  • Bæredygtighedsklassen er udviklet med udgangspunkt i nybyggeri, men vil også kunne anvendes og testes på større ombygninger.
  • Der er i alt ni konkrete krav, hvoraf to alene retter sig mod boliger.

- Vi har jo dagligt kontakt til håndværkerne, og derfor ser vi det også som vores ansvar at rådgive så godt som muligt – også inden for bæredygtighed, siger han.

Det gør han på baggrund af, at Licitationen i sidste uge kunne fortælle, at store dele af branchen ikke er klar til de nye bæredygtighedskrav. En undersøgelse fra byggeriuddannelserne på Professionshøjskolen UCN er 30 pct. af byggebranchen er klar til de nye krav til bæredygtigt byggeri, som den kommende bæredygtighedsklasse skal definere.

Især de mindre virksomheder er ikke klar. I den forbindelse sagde Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent i SMV Danmark, at byggecentrene har et ansvar i at uddanne virksomhederne i de bæredygtige løsninger.

"Prisen er konge" 

Det mener Palle Thomsen altså også. Bæredygtighed har allerede været på dagsordenen i en del år efterhånden, og til spørgsmålet om, hvorfor der ikke er sket mere endnu, svarer direktøren for brancheorganisationen følgende:

- Vi har også presset på i 5-10 år for at skabe bæredygtigt byggeri, men er stødt på mange forhindringer. Prisen er konge i byggeriet, så det skal gøres billigst muligt, siger han. 

Palle Thomsen mener desuden, at bæredygtigheden skal bringes ned på et plan, hvor alle kan være med. Det behøver nemlig ikke at være så besværligt, som det måske lyder.

Derfor har Danske Byggecentre blandt andet også udviklet portalen 'Bygdok', som stiller dokumentation for bæredygtighed til rådighed for byggeriets parter, guiden 'vælg bæredygtigt samt pjecen 'det er bæredygtigt', der alt sammen skal være med til at lette processen i at vælge mere bæredygtige løsninger. 

Lille efterslæb

Klaus Hadsbjerg, adm. direktør i Bygma A/S mener også, at byggecentrene har en stor del af ansvaret for at uddanne og oplyse især de mindre virksomheder omkring produkternes klimapåvirkning og livsstilscyklus på vejen mod at leve op til kravene omkring bæredygtigt byggeri.  

- Vi er jo lidt et knudepunkt mellem leverandører og de udførende, og de mindre virksomheder ikke har samme ressourcer til at sætte sig ind i de her nye krav. Derfor er jeg enig i, at vi også har et ansvar. Jeg synes også, at vi allerede på nuværende tidspunkt har gjort meget for at påtage os det her ansvar, siger han. 

Direktøren peger på, at Bygma blandt andet har etableret en afdeling med fokus på bæredygtighed samt uddannet medarbejderne i byggecentrene til at rådgive kunderne. Hos virksomheden mærkes det også tydeligt, at der er kommet ekstra fokus på bæredygtighed, oplyser direktøren. 

Derfor bliver der løbet ekstra hurtigt for tiden for at få så mange af byggecentrenes kunder med på den grønne bølge som muligt.

Krav i bæredygtighedsklassen

  • Livscyklusvurdering – bygningens samlede klimapåvirkning
  • Ressourceanvendelse på byggepladsen
  • Totaløkonomisk analyse – Omkostninger til opførelse, drift og vedligehold
  • Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet
  • Dokumentation af problematiske stoffer
  • Afgasninger til indeklimaet
  • Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
  • Støj fra ventilationssystemer i boliger
  • Rumakustik i boliger

Kilde: Bæredygtighedsklasse.dk

- Det er en udvikling, som har accelereret inden for den seneste tid. Selvom vi har været i gang længe, er det først for nyligt, at der er kommet et krav fra kunderne om at leve op til det. Derfor står vi med nu med et lille efterslæb i forhold til at uddanne især mindre virksomheder, siger han. 

Flere leverandører skal med 

Men det handler ifølge Klaus Hadsbjerg ikke kun om at uddanne de udførende virksomheder. Flere leverandører skal også blive bedre til dokumentationen af deres produkter. Det er Bygma i dialog med dem omkring. 

- De større og energitunge leverandører er på fuld omgangshøjde med de krav til dokumentation, som der stilles. Men der er andre leverandører, som ikke er lige så langt fremme, og dem skal vi i dialog med, siger Klaus Hadsbjerg. 

Bygma har blandt andet en portal med de dokumenterede produkter, som dermed gør det nemmere for virksomhederne at vælge de grønne produkter. 

Og det gør mange i høj grad, oplyser direktøren. Han fortæller, at det tidligere for eksempel var svært at afsætte certificeret træ, men det er det ikke længere. 

Han er derfor heller ikke i tvivl om, at flere af blandt andet tømrermestrene, nok skal komme med på bølgen i takt med, at kravet fra kunderne til bæredygtigt byggeri stiger: 

- Det skal være et krav fra markedet, før tømrermesteren med fire svende og to lærlinge får prioriteret det her i sin hverdag. Det er jo helt normalt, for man løber jo i den retning, hvor ens kunder bevæger sig hen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093