23948sdkhjf

Samler tegninger, prototyper og møbler: FDB's historie skal fortælles i gammel stationsbygning

En gruppe lokale ildsjæle overtog i 2018 Tarm Stationsbygning i Vestjylland samt det tilhørende pakhus for at formidle en stolt historie om møbeldesign og håndværk.

Fra 1947 til 1980 producerede Tarm Stole & Møbelfabrik nemlig de velkendte FDB-møbler af eksempelvis Poul M. Volther, Jørgen Bækmark og ikke mindst Børge Mogensen. Møbler som blev sendt ud i landet fra togstationen, der lå lige overfor fabrikken - deraf inspirationen til navnet Furniture Station.

Furniture Station vil integrere tegninger, prototyper, fotos og møbler fra Tarm Stole & Møbelfabrik i ét stort udstillingsrum. Samtidig skal stationen være mødested for hele byen.

- Vi er pænt ivrige efter at kunne sige “sæt i gang", så vi kan få vækket vores smukke gamle stationsbygning og charmerende pakhus til live igen - tænk at kunne genopleve den dér summen af liv på stationen, som mange af os blandt andet husker fra dengang Tarm Skole stadig sendte 7. klasserne på tur til Bornholm, siger Janni Juhler, som sammen med Mette Preddey står i spidsen for de lokale frivillige, i en pressemeddelelse.

Lokal opbakning

Furniture Station er støttet af Ringkøbing-Skjern Kommune og Nykredits Fond og får nu også støtte fra den filantropiske forening Realdania, som blandt andet arbejder med bygninger til fællesskaber over hele landet. Fællesskaber kan trives alle steder, men med de rigtige fysiske rammer kan de blive stærkere:

- Furniture Station er et projekt båret af frivillige, der har fået øje på potentialet i de gamle stationsbygninger, som får nyt liv. Samtidig fortæller projektet en lokal historie om produktionen af FDB-møbler, som har haft stor betydning for hele byen - og for hele Danmark. Furniture Station er et eksempel på, hvordan en særlig bygning og en god historie kan være udgangspunkt for nye fællesskaber i en mindre by, siger projektchef Simon Harboe fra Realdania.

Stationsbygningerne i Tarm bliver omdannet i de kommende år, og det er planen, at renovering og transformation er afsluttet i 2023. Der kører stadig tog til og fra byen, selvom stationsbygningen er lukket - det vil i fremtiden gøre det bekvemt at besøge Furniture Station, når udstillings- og mødestedet står klar. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11