23948sdkhjf

Havde én snedker og manglede hel malerafdeling – alligevel kom køkkenkæde i mål med turnaround

Efter tolv magre år lykkedes den nordjyske køkkenproducent JKE Design i 2020 med at vende underskud til overskud. Dermed kan selskabet nu høste frugterne af tre års vellykket turnaround, der trods regionale såvel som landsdækkende nedlukninger kom godt i mål.

Med et resultat på 5 mio. kr. før skat blev bundlinjen i runde tal 9 mio. kr. bedre end det foregående års, mens der til gengæld var lidt tilbagegang på toplinjen.

– Og det skyldes udelukkende corona, der jo har betydet, at vi i perioder har haft nogle butikker lukket ned, hvilket selvfølgelig påvirker regnskabet, fortæller adm. direktør Claus Beier.

Manglede 65 procent af holdet

Med adresse i Brønderslev Kommune var det imidlertid ikke kun lukkede butikker, JKE sidste år måtte slås med. Da regeringen i november besluttede at lukke grænserne i syv nordjyske kommuner, mistede køkkenproducenten fra den ene dag til den anden omkring 65 pct. af produktionsholdet.

JKE Design

JKE Design blev grundlagt i 1970 og har hovedkontor og produktion i nordjyske Jerslev.

Selskabet har siden 2000 været en del af den svenskejede Ballingslöv International koncern, der også ejer Kvik og Multiform.  

JKE har i dag 15 butikker i Danmark, 7 i Sverige, 32 butikker i Norge samt en på Island.

– Vi havde én snedker tilbage og manglede hele malerafdelingen, så vi måtte simpelthen se på, hvad der var realistisk at gøre med den bemanding, og det endte med, at alt andet end lagervarer nærmest var en umulighed, fortæller Claus Beier om den kommunale nedlukning, der stod på i omkring to uger.

Det fik betydning for resten af årets produktion hos JKE, der i forvejen havde rigeligt at se til.

– Vi tog simpelthen nærmest samtlige ordrer for resten af året og prøvede at lægge en ”corona-rute” med nye leveringstider, og det tog resten af 2020 at få afviklet, fortæller direktøren, der indtog stolen i 2017 og dermed har været primus motor på den turnaround, virksomheden de seneste år har været igennem.

Forud for hans tiltrædelse gik, på nær en enlig overskudssvale i 2012, otte år med millionunderskud i køkkenkæden, der blev grundlagt i 1970.

– Jeg synes, at vi er kommet rigtig godt igennem den turnaround, og det er selvfølgelig en stor tilfredsstillelse, at vi på trods af coronaen lykkedes med at afslutte den proces sidste år. Det har sikret os et godt fundament for fremtidig vækst, vurderer direktøren, der dermed er klar til at tage hul på en ny epoke. 

Underleverandører under pres

Og vælger man årsskiftet som skillelinje, er den nye epoke kommet stærkt fra start, afslører Claus Beier.

– Vi har stadig rigtig travlt, og den høje aktivitet, vi oplevede sidste år, er fortsat, lyder det.

Alligevel er bægeret ikke helt fri for malurt.

– Vi er nok ikke helt tilbage, hvor vi kunne have ønsket, hvilket hænger sammen med efterveerne af corona og med råvaresituationen i Europa, hvor det er svært at skaffe den rette mængde materialer og i rette tid, og det har da givet lidt udfordringer i starten af året, fortæller han.

Claus Beier vurderer, at råvareknapheden dels er et resultat af den stærkt stigende efterspørgsel.

– Men vi kan også se, at mange producenter uden for Danmark er blevet tvunget til at geare ned på grund af corona. Selvom vi har klaret pandemien godt herhjemme, kan vi godt mærke påvirkningen fra de lande, der har været hårdere ramt og det pres, det har lagt på nogle af vores underleverandører, forklarer han.

Når han retter blikket frem, er det dog stadig optimismen, der fylder mest. Det er JKE-direktørens forventning, at 2021 bliver endnu et godt år for den revitaliserede køkkenkæde, og den coronaforstærkede køkkenkøbelyst ser han heller ikke dampe af igen lige med det samme.

– Det er altid et godt spørgsmål, hvor længe sådan noget holder, men vi har generelt fået flere penge mellem hænderne, og forskellige undersøgelser peger på, at interessen for at investere i hjemmet også vil være stor i de kommende år. Så at der skulle komme et drastisk stop, har jeg svært ved at se, lyder vurderingen fra Claus Beier.  

JKE Design A/S
mio. kr. 2020 2019
Nettoomsætning 238,2 265,6
Resultat af ordinær primær drift 10,6 - 0,2
Resultat før skat 5,1 - 3,9
Årets resultat 4,0 - 3,3
Balancesum 91,2 99,8
Egenkapital 39,5 35,5
Gns. antal ansatte 90 97
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094