23948sdkhjf

Biva-stifter sælger ud: Børnene overtager ejendomme for milliarder

Den danske erhvervsmand Henry Johansen, der i sin tid blev mangemillionær på at sælge discountmøbler gennem Biva, fortsætter med at sælge ud af sine ejendomme.

Det sker som et led i et større generationsskifte, fortæller han til Wood Supplys søstermedie RetailNews.

Den snart 76-årige Henry Johansen skabte over to årtier Danmarks største enkeltejede møbelkæde, Biva. I 2006 solgte han sammen med sin datter hele molevitten for 560 mio. kr.

Biva-stifteren beholdt dog en del af møbelkædens gamle bygninger og investerede nogle af sine nyvundne millioner i flere ejendomme. Nu er han i gang med at sælge ud.

Over en årrække har Henry Johansen afhændet ejendomme til sine børn, fortæller han. Fra at eje cirka 50 tidligere Biva-ejendomme er han nu nede på 15.

- Det er et glidende generationsskifte. Ejendommene er løbende solgt til et selskab, som ejes af mine børn, siger Henry Johansen.

Døtre med ejendomme for 1,2 mia. kr.

De mange ejendomme er solgt til Ejendomsselskabet Korsdal ApS, som er ejet af Henry Johansens tre døtre, Millie Lisa og Sanne. Dette selskab overtog i seneste regnskabsår ejendomme til en værdi af 915 mio. kr., ifølge et nyt regnskab.

Dermed har døtrene nu en ejendomsportefølje på i alt 1,2 mia. kr.

Beslutningen om at overdrage aktiver til sine tre børn er ifølge Henry Johansen et naturligt skridt.

- Om lidt fylder jeg 76 år, og man får jo ikke lov til at blive ved. På et tidspunkt stopper det helt af sig selv, siger Henry Johansen.

Et dyrt generationsskifte

Samtidig er frasalgene et forsøg på at afbøde stødet fra skat på generationsskifte. Den såkaldte gaveafgift ved generationsskifte af virksomheder til børn blev fra 2020 hævet fra 6 til 15 pct. Derudover blev reglerne for værdiansættelser af virksomheder ændret.

Henry Johansens ejendomsportefølje var for blot fem år siden opgjort til knap 2 mia. kr. Nu er der ejendomme for 280 mio. kr. tilbage, viser et nyt regnskab fra hans private selskab, Boka Holding ApS.

De mange ejendomme er ifølge de seneste års regnskaber solgt fra med tab, og der er foretaget betydelige nedskrivninger.

- Man kan altid stille spørgsmålstegn ved værdiansættelser. Det er voldsomt dyrt at generationsskifte, så vi forsøger at være på forkant, siger han.

Solgte på toppen

Henry Johansen er selv direktør i sit ejendomsselskab, mens hans tre døtre udgør bestyrelsen. Målet er inden for en årrække at afhænde alle ejendomme, men Biva-stifteren har endnu ikke sat nogen deadline på.

Egenkapitalen i Boka Holding er opgjort til 607 mio. kr.

Henry Johansen grundlagde møbelkæden Biva i 1982 og solgte i mere end to årtier discountmøbler til danskerne. På sit højeste var Biva landets største enkeltejede møbelkæde med butikker over hele landet.

Men livsværket kunne ikke bære, efter at to kapitalfonde tog over. For en pris på 560 mio. kr. - hvoraf de 420 mio. kr. tilfaldt Henry Johansen og de resterende 140 mio. kr. hans ene datter, Millie Korsdal Rafn - blev Biva solgt til kapitalfondene Odin Equity og Dania Capital.

Men store planer om ekspansion faldt til jorden, og et opkøb af butikskæden Tæppeland blev fatalt. Pludselig måtte mange af Bivas butikker lukke. Efter længere tids krise gik møbelkæden i juni 2013 konkurs.

Siden er Biva flere gange forsøgt genoplivet – og flere gange med en konkurs til følge. I april sidste år blev Biva-navnet overtaget af XL Møbler, som fører virksomheden videre som onlinebutik med en enkelt fysisk butik i Ringe på Fyn.

Planen er, at der på længere sigt igen skal være Biva-forretninger over hele landet, sagde direktør Abdullah Ahmad sidste år til Wood-Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078