23948sdkhjf

Pavillonfirma sætter Svanemærket på sine byggerier: – Vi vil være foran kurven

Udlejningsvirksomheden Ajos har opnået licens til at opføre svanemærkede byggerier med sine pavillonmoduler, og har dermed fået opfyldt et langvarigt mål. 

– Licensen til Svanemærket er et vigtigt led i virksomhedens strategi og en vigtig investering i fremtiden, siger Ole Wamsler, adm. direktør i Ajos, som betegner certificeringen med Svanemærket som et naturligt næste skridt for firmaet. Han understreger overfor Licitationen - Byggeriets Dagblad, at firmaet har investeret mange kræfter og penge i feltet over det seneste års tid. 

Certificeringstrækket skal give en konkurrencefordel på markedet og dermed være med til at holde udlejeren foran de store internationale konkurrenter. 

– Vi prøver at være foran kurven, siger Ole Wamsler og tilføjer, at det både sker for at finpolere konkurrenceevnen og er drevet af en stigende efterspørgsel. 

– Hvis ikke vi gjorde det, ville andre overhale os – det er strategisk vigtigt at være i front. 

Certificering af moduler og byggerier 

Ajos' svanemærkede pavillon-moduler produceres hos modulbyggeren Scandi Byg i Løgstør, men pavillonbyggerier i deres helhed skal også leve op til svanemærke-kravene for at opnå certificeringen. 

Kan skubbe byggeriet i en mere bæredygtig

Hos Miljømærkning Danmark, der har ansvaret for Svanemærket i Danmark, glæder man sig også over certificeringen: 

– Det er positivt, at Ajos nu kan være med til at skubbe byggeriet i en mere bæredygtig retning. Deres koncept er cirkulært, idet de udlejer flytbare og midlertidige bygninger, som efter brug demonteres og genbruges andre steder. Det harmonerer fint med Svanemærket, som netop er med til at fremme cirkulær økonomi, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, i en pressemeddelelse. 

– Et svanemærket byggeri er blandt andet kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og materiale-logbog samt god kvalitet via gennemgang af uvildig tredjepart, tilføjer han.

– Det er et ret detaljeret stykke arbejde. Også under opbygningen, hvor fuger, søm, maling med mere skal leve op til specifikationerne, forklarer Ole Wemsler. 

Bæredygtigt certificeret træ, lavt energiforbrug og dermed lav klimabelastning i hele byggeriets levetid samt godt indeklima via krav til blandt andet ventilation, fugtsikring og afgasning af skadelig kemi er blot nogle af de ting, der kendetegner et svanemærket byggeri. Alt fra vinduer, døre og gulve til isolering bliver der set på i forbindelse med certificeringen. 

Internt har certificeringerne også rykket Ajos. Projektstyring har fået et løft, og alle processer er endevendt – det er dyrt at ende i en situation, hvor certificeringen glipper på en fodfejl, pointerer Ole Wemsler. Ligeledes er produktions- og serviceprocesserne blevet opgraderede. 

– Det er en tung proces, men det er også sundt for os, så vi ikke falder i søvn, påpeger direktøren og tilføjer, at de højnede krav også spreder sig som i vandet i forhold til underleverandører. 

Første kunde får Svanemærket uden ekstra beregning

Byggerier certificeret med Svanemærket er så nyt et produkt hos Ajos, at det første produkt ikke er opbygget endnu, forklarer Ole Wamsler. 

– Men vi har to projekter i gang, som vi er ved at opbygge til en kommune, hvor det er målet at få projektet Svanemærket, siger han og tilføjer, at pavillonerne har mærkningen, men at man går efter at løfte hele projektet til Svanemærket. 

Hvilken kommune, der er tale om, vil direktøren ikke ud med. Han kan dog fortælle, at Ajos for nyligt har investeret 50 mio. kr. for at kunne løfte de to projekter. 

Egentlig bestilte den kommunale kunde ikke et Svanemærket projekt, for Ajos havde det ikke ”på hylden”, da aftalen blev indgået, forklarer Ole Wamsler, som dog ikke har hørt noget negativt af den grund. 

– Og vi kommer til at levere det til samme pris, tilføjer Ajos-direktøren. 

Opgraderer dele af flåden

Ifølge Ole Wamsler har Ajos de seneste år investeret næsten en halv mia. i at opbygge en flåde i et marked, hvor efterspørgslen med direktørens ord er ”stejl”, både når det kommer til normale pavilloner og de Svanemærkede af slagsen. Specielt offentlige kunder efterspørger de certificerede modeller, men store firmaer er også begyndt at se den certificerede vej. 

Som led i arbejdet med svanemærkede projekter og pavilloner er Ajos nu i gang med at undersøge, hvad der skal til for at opgradere flåden. I hver fald dele af den. 

– Nogle vil det kunne betale sig at opgradere. Andre ikke, siger Ole Wamsler og uddyber, at de nyeste moduler ser ud til at kunne opgraderes forholdsvis billigt. 

Ajos opererer typisk med en 10-15 års horisont, så det ligger naturligt, at en del af flåden fortsat skal ud og arbejde uden Svanemærket. For selvom der er en klar tendens mod bæredygtighed i tanke og efterspørgsel er der også masser af kunder, for hvem certificeringer ikke spiller en rolle.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.265