23948sdkhjf

Nye designregler skal passe til de små

| Af Redaktionen/tib | Tip redaktionen om en historie

Når EU inden længe skal vedtage nye designregler, skal der tages hensyn til de små virksomheder. Sådan lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen, der har udpeget fire prioriteter på området.

Dansk design er kendt i hele verden og har over en længere årrække været med til at positionere Danmark som en førende designnation. Den globale efterspørgsel efter dansk design har betydet, at branchen i dag udgør en væsentlig del af dansk eksport, og branchen beskæftiger mange iværksættere og små virksomheder, der skal gøre sig gældende på et stærkt konkurrencepræget marked.

- Vi har i den seneste tid set sager i medierne, hvor markante designere har været udfordret med at opnå ophavsretlig beskyttelse af deres produkter. Vores håb er, at vi med en ny EU-designreform i fremtiden vil se flere designere ansøge om designrettigheder, fordi de vil stille designerne stærkere, siger Hannah Holm Olsen, enhedschef i Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse. - Når den danske designbranche består af mange iværksættere og små virksomheder, har det været afgørende for os at understrege over for EU-Kommissionen og de andre medlemslande, at den reviderede designreform bør have et stærkt fokus på at adressere de særlige behov, som iværksættere og små virksomheder har, fortsætter Hannah Holm Olsen.

For at sikre, at den kommende revision af EU’s designregler er tilpasset de danske virksomheders behov i fremtiden, har Patent- og Varemærkestyrelsen været i dialog med flere repræsentanter fra dansk erhvervsliv som SMV Danmark, DI, Dansk Erhverv, ADIPA og Danske Designere om de områder, der er af størst betydning for  iværksættere, virksomheder og danske designere.

Fakta om designrettigheder
Et design beskytter et produkts udseende eller dele heraf. Produkter, der kan beskyttes, kan f.eks. være maskiner, emballager, møbler, tøj, legetøj, værktøj, fødevarer, ikoner og skrifttyper. Der er to betingelser, som skal opfyldes, før du kan beskytte dit design:


1. Designet skal være nyt.

a. Det vil sige, designet ikke må have været offentliggjort, før du søger om designbeskyttelse.

b. Vær dog opmærksom på undtagelsen – ”skånefristen” – der gælder i Danmark og EU. Skånefristen betyder, at du kan prøve dit design af på markedet i op til et år, før du vælger, om du vil beskytte det eller ej. Dvs. at et design anses for at opfylde nyhedskravet, selvom designet er offentliggjort, hvis blot ansøgningen indleveres senest 12 måneder efter offentliggørelsen.

2. Designet skal have ”individuel karakter”.

a. Det betyder, at helhedsindtrykket af designet skal adskille sig klart fra helhedsindtrykket fra andre kendte design. Et design kan være så enkelt og almindeligt, at det mangler ”individuel karakter”, f.eks. hvis det kun består af kendte geometriske figurer, som en firkant eller cirkel.

Hvis du har skabt et nyt design, kan det være en god idé at beskytte designet ved at få det registreret. På den måde kan du lettere håndhæve din ret, hvis andre skulle kopiere dit design. Beskyttelsen gælder fra den dag, du ansøger om beskyttelse og i perioder på fem år. Et design kan beskyttes i op til 25 år.

- Der er rigtig mange dygtige danske designere, og de fleste af dem er mindre virksomheder. En kommende reform skal derfor tage udgangspunkt i  - og tage særligt hensyn til - de mindre virksomheders behov og muligheder. I den forbindelse ser vi gerne, at der gives mulighed for, at et design forud for registrering kan blive vurderet af myndigheden, så virksomhederne kan få en sikkerhed for, at deres design reelt er nyt, og at der ikke er lignende produkter på markedet i forvejen. Det vil stille særligt de små designere markant stærkere, siger Jeppe Rosenmejer, chefkonsulent i SMV Danmark.

Fire prioriteter
Særligt fire prioriteter vurderes ifølge styrelsen på nuværende tidspunkt at være væsentlige for den danske designbranche. Den måske vigtigste af disse prioriteter er, at det fortsat skal være muligt at få en designregistrering i Danmark, så man ikke behøver gå til EU’s varemærke- og designmyndighed for at opnå en registrering.

- For mange små virksomheder og iværksættere er det helt afgørende, at de har muligheden for at registrere deres designrettigheder i deres eget land og på deres eget sprog. Samtidig er der penge at spare, hvis man som virksomhed kun er interesseret i det danske marked. Derfor er det væsentligt for Danmark, at medlemsstaterne fortsat kan opretholde deres nationale systemer for designregistrering parallelt med EU-systemet, siger Hannah Holm Olsen og påpeger, at en designregistrering i Danmark koster 1200 kr., mens det koster ca. 2600 kr. for en registrering hos EU.

De øvrige danske prioriteter er, at det forsat skal være muligt for medlemsstaterne at foretage forundersøgelser af, om et design er nyt og har individuel karakter. At der gennemføres en harmonisering af reglerne om udskudt offentliggørelse af et registreret design. Og at der forsat vil være mulighed for at opnå designbeskyttelse af modulopbyggede systemer.

Der forventes et udspil fra EU-Kommissionen i løbet af juli måned 2020. Patent- og Varemærkestyrelsen har derfor præsenteret de foreløbige danske synspunkter for EU-Kommissionen og de andre medlemslande. 

Hold dig opdateret med Wood Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Køkkenproducent klar med temperaturfølsom sommerkampagne

Aarhus inviterer til møde om ny møbelstrategi

Rykker mod øst efter rekordår: Det er i København, det sker

Designvirksomhed tredobler bundlinjen med fire-dages arbejdsuge

Fald i danske konkurser kan være stilhed før stormen

Wood Supply udkommer også i sommerferien

Nyhedsbrev

12.601 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nordjysk møbelproducent efter rekordår: Slaget skal stå til efteråret

Dolle køber sig ind i genrejst trappeproducent

100 ansatte strejkede hos Tvilum

Han er Bygmas yngste trælastdirektør

Designvirksomhed skal indrette 500 studieboliger

Global transportvirksomhed får bøde for levering af kopimøbler

Møbelkoncern fyrer 45: Frygter ny corona-bølge

BoConcept henter ung topchef fra smykkeselskab

Milliarder i ny coronafond er målrettet SMV'ere

Kontorleverandør atter flyvende efter kort corona-klemme

1

Første træ-butik sætter ny Netto-standard

Nyt samarbejde skal skabe flere bæredygtige træer at tage af

Møbelproducent fejrer rekordsalg trods corona

Multiform vil sælge brugte køkkener

Nyt om navne: Spekva-jubilar og nyt ansigt hos Outline

Danske virksomheder ser mere optimistisk på fremtiden

Fra 12-tals-student til elev i grønlandsk byggemarked

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Er du leverandør til Banedanmark?

Hvad siger du til et gratis miljøtjek?

Lej dit løftegrej hos Carl Stahl A/S

Øg doseringskvaliteten ved at undgå luftindeslutninger

Bast & Co står til rådighed hele sommeren

Prækvalificeret til strategisk rammeaftale med Bygst

Canon har valgt et transportbånd med flere rækker

Busch Vakuumteknik Ønsker god sommerferie

Træskuffer på mål! samt Hettich skinnesystem - UNIT-PARTNER

Produktnyhed hos Carl Stahl A/S: Ergolash surringer

ISO 14001 Inspirationsseminar

DSG øger kapaciteten med ny hærdeovn

Italmac s.r.l og HH Maskiner, Vejle

HOLZ-HER DYNESTIC CNC - Nesting teknologi på højeste niveau

Magnetisk filtrering er effektivt til flere områder

Junget ønsker alle en god sommer

Funktionshjul til møbler

Modulbyggeri kombinerer træ med andre byggematerialer

Løfteposer og værktøjsholdere hos Carl Stahl A/S

Lemvigh-Müller kåret som Eliteleverandør for andet år i træk

RAUVISIO Crystal – Pladeløsninger til nem væginstallation i

Bremsemotor til din næste applikation?

5-akset CNC – omgående levering og corona-spotpris

Slut med bombastiske dimensioner på indadgående vinduer

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Send til en kollega

0.126