23948sdkhjf

For 30 millioner corona-nødhjælp klar til Danbo og Møblér

Hos kædecentret In2House bruger man nu sit økonomiske fundament til at forsøge at sikre, at både medlemsbutikker og leverandører kommer bedst muligt gennem coronakrisen.

In2House er kædecenter for og ejet af de to frivillige møbelkæder Danbo og Møblér, og ovenpå et vellykket 2019 har centret nu iværksat en række interne tiltag og ”hjælpepakker” for at støtte butikker og leverandører bedst muligt på likviditets- og indtjeningsfronten.

– Det er særligt likviditeten, der er afgørende i den her tid, og hvor en række aktører i anden detailhandel har bedt leverandører om henstand og dekort og blandt andet har meldt ud, at der ikke bliver betalt husleje, var det i første omgang vigtig for os at prøve at klare den selv, fordi hele værdikæden jo er presset af det her, fortæller bestyrelsesformand i In2House Mikael Kold.

Halvdelen har søgt om lønkompensation

De 45 medlemsbutikker i In2House har som resten af landets virksomheder kunnet søge hjælp gennem regeringens forskellige hjælpepakker og tiltag.

I en survey foretaget af In2House via kædens facebook-gruppe svarer mere end 50 pct., at de har benyttet sig af muligheden for at hjemsende medarbejdere med lønkompensation.

70 pct. har benyttet sig af arbejdsfordeling.

80 pct. har oplevet en lavere kundestrøm sammenlignet med samme periode sidste år, mens 20 pct. har oplevet en normal kundestrøm. En række butikker melder at ordreoptaget i april har været på niveau med sidste års.

Endnu har ingen af medlemsbutikkerne været nødt til at fyre medarbejdere.

Butikkerne kan trække på kreditten
Af en skrivelse, som selskabet før påske udsendte til alle sine leverandører, fremgår det blandt andet, at In2House ikke forventer at bede om længere kredittider og fortsat indestår for alle betalinger til leverandørerne, der har samhandelsaftale med kædecentret, på vegne af butikkerne i kædesamarbejdet.

Tilsvarende har man valgt at give medlemsbutikkerne mulighed for at udnytte kreditfaciliteterne og at fremskynde bonus- og udbyttebetalinger i en tid, hvor salget forventes at falde markant.

– Samlet set giver det butikkerne adgang til mere end 30 millioner kroner i ekstra likviditet i forhold til deres forventede træk i den kommende periode. En likviditet som på kort sigt vel at mærke kan anvendes til andre formål end varekøb, uden at In2House løber en risiko, fortæller Mikael Kold, der dog hverken forventer eller håber, at hele kreditrammen vil blive bragt i spil i perioden.

Stå sammen om genåbning
Mikael Kold er altså ved relativt godt mod på butikkernes vegne.

– Der er ingen, der siger, at vores butikker kommer igennem det her uden ridser i lakken, og nogle kan i værste fald blive alvorligt ramt, men vi har heldigvis de her ekstra værktøjer at trække på sammenlignet med mange andre aktører i detailbranchen, fortæller bestyrelsesformanden.

Mikael Kold har dog også et budskab til resten af branchens aktører, når det kommer til at sikre en vellykket fuld genåbning af møbelmarkedet.

– På en eller anden måde skal vi sikre, at vi som branche er gearet til at håndtere det, når Danmark åbner igen, siger bestyrelsesformanden og uddyber:

– Selvfølgelig kommer vi til at konkurrere om kunderne internt men vi skal til at spørge os selv, hvad vi i samarbejde kan gøre for at sikre, at forbrugerne kommer til at købe møbler igen, i stedet for at anvende pengene andre steder for eksempel en ny bil, lyder appellen.

Tiltag hos Møblér

Også hos Møblér har man gjort en række tiltag for at hjælpe butikkerne gennem krisen. 

– Vi har i Møblér, som supplement, også valgt at reducere Møblér butikkernes betaling af kædeydelser som for eksempel markedsføring uden, at det betyder, at vi fra kæden reducerer kædemarkedsføringen og dermed eksponeringen af kæden og butikkerne i markedet. I praksis betyder det jo en markant mindre belastning af butikkernes driftsomkostninger, så vi har fokus på både butikkernes likviditet og indtjening i denne periode, fortæller Iglin Tanggaard, kædechef for Møblér.

Artiklen er en del af temaet Corona-virus.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109