23948sdkhjf

Kopivarerne vælter ind: Ny specialenhed skal bremse strømmen

Vestjysk møbelproducent har næsten opgivet at sælge design på grund af kopier

Sager om kopivarer, der produceres i blandt andet Kina og efterfølgende importeres til Europa, har været stigende siden 2010 og er i dag mere end fordoblet. Det viser de seneste tal fra EU-Kommissionen og SKAT.

Men nu skal en ny IP-taskforce forsøge at bremse den kedelige udvikling. I en forsøgsordning har tre ekstra anklagere og fire ekstra efterforskere fra Stats­advokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) således forsøgt at sætte turbo på sager om kopier.

Det skriver Dansk Industri.

Før IP-taskforcen skulle virksomhederne anmelde sager til den lokale politikreds, mens SØIK kun behandlede principielle og grænseoverskridende sager.

Møbelproducent har næsten opgivet salg

Hos den vestjyske møbelproducent OneCollection tager man godt i mod den nye mulighed.

- Det er svært at spå om, hvad det betyder, men vi tager alt til hjælp, der kan gøre det svære for kopisterne. Alle er jo udsat for kopiering, ikke bare os, siger direktør og grundlægger af OneCollection, Hans Henrik Sørensen, til Dansk Industri.

OnceCollection har siden 00’erne haft enerettigheder til produktion og salg af Finn Juhls møbler. Men møbelproducenten har næsten opgivet at sælge møblerne i Australien og New Zealand, fortæller Hans Henrik Sørensen.

- De to lande er så oversvømmet med kopier, og den lokale lovgivning er så hullet, at forhandlere er meget tilbageholdende med at købe vores originaler, siger Hans Henrik Sørensen.

Virksomheder har kæmpet alene

Ifølge Maria Fredslund, der er advokat og leder af Rettighedsalliancen, som repræsenterer over 100.000 danske rettighedshavere fra blandt andet designbranchen har danske virksomheder i årevis kæmpe alene mod kopivarerne.

Derfor glæder også hun sig over det nye tiltag.

- Når man tænker på omfanget af problemet, og at bagmændene i kopieringssager er organiserede kriminelle, der ofte også er involveret i andre kriminelle aktiviteter som narkosmugling og menneskesmugling, vil jeg sige, at IP-taskforcen er et stort første skridt og helt på tide, siger Maria Fredslund.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078