23948sdkhjf

Føler sig tvunget bort til Østeuropa

Carl Hansen & Søn "tager omgående forholdsregler" på grund af ny situation.
Hvis dansk egetræ forsvinder fra hylderne, så må man rejse efter det, og det gør Carl Hansen & Søn allerede.

Da regeringen i maj i år med folketingsflertal vedtog en ny naturpakke, blev 13.300 hektar skov gjort til urørt vildtskov. Eller svarende til Samsøs areal. Cirka en tredobling i forhold til før.

Den eneste forskel på urørt skov eller ej betyder, at der ikke må drives skovbrug og fældes træer, og det gør en kedelig forskel for møbelindustrien, mener Carl Hansen & Søn, hvor Knud Erik Hansen er adm. direktør.

Den fynske møbelfabrik, som især er kendt for sin Wegner-produktion, har omgående valgt at søge mod udlandet – og især Østeuropa - for finde nye leverandører af egetræ.

Knud Erik Hansen er overbevist om, at lovændringen rammer forsyningen af eg inden for kort tid.

Han kan ikke sætte tal på, hvor meget han forventer, udbuddet af eg vil reduceres med.

- Men det kommer helt sikkert til at ske, og derfor tager vi omgående forholdsregler. Hvis der er et udbud nu, er det lagervarer, og det tager et år at tørre, men næste år vil det ramme os alvorligt, hvis vi ikke gør noget, siger han til Wood Supply.

Derfor er Carl Hansen & Søn gået målrettet efter nye leverandører i udlandet. Simpelthen for at skaffe det eg, der skal bruges.

- Det er vi frygteligt kede af, for vi ville hellere købe fra de savværker, hvor vi altid har købt og hvor vi kender hinanden helt ind til hjertet. Det har været en stor salgspointe for os, at træet nærmest er groet i baghaven, så der er meget trist, siger han.

Knud Erik Hansen hører argumenterne i debatten for, at urørt skov skaber mere liv. Selv mener han, at danske skove allerede har de naturværdier, som de bør være, og han hylder princippet a 1807 om, at man planter et træ for hvert træ, der er fældet.

- Det synes jeg, er bæredygtigt. Jeg tror ikke, det går ud over den rekreative værdi, at man hugger i ny og næ. Jeg er groet op her på Fyn og har gået i skovene alene og med mine børn, og jeg føler ikke, at man er gået glip af noget.

Carl Hansen & Søn har især nydt godt af flådeeg, som kong Christian 7. lod plante i 1807 for at lave træ til den militærflåde, som briterne kort forinden havde bombet og konfiskeret. Flådeegen er kendt for sin særligt fine kvalitet og tæthed, fordi den er vokset naturligt og i ro.

Helt færdig er Carl Hansen & Søn ikke med den fine, danske flådeeg. I vis omfang er der stadig hugst og salg af flådeeg i Slesvig-Holsten, som i 1807 var underlagt det danske monarki.

Sådan siger hovedleverandøren PA Savværk om situationen



Det landede på 19.100 hektarer

Op til naturpakkens vedtagelse var omfanget af urørt skov et væsentligt stridspunkt mellem parter og aktører.

Før folketingsvalget i 2015 anbefalede statsminister Lars Løkke Rasmussen 25.000 nye hektarer urørt skov. Væsentlig mere end resultatet af forliget.

Liberal Alliance ønskede ingen forøgelse af de urørte arealer.

En organisation som Verdensnaturfonden (WWF) anbefalede 75.000 hektarer urørt skov.

Artiklen er en del af temaet Naturpakken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078