23948sdkhjf

Nyt redskab skal forenkle PEFC og FSC sporbarheds certificering

Der er hjælp på vej til virksomheder, der ønsker såvel FSC som PEFC sporbarheds certificering (CoC). NEPCon starter et nyt projekt, som skal gøre det lettere for virksomheder at arbejde med de to certificeringssystemer samtidig.
NEPCon starter et nyt projekt, som skal gøre det lettere for virksomheder at arbejde med de to certificeringssystemer samtidig.

Formålet med projektet er at udvikle en gratis tjekliste, der samler alle krav fra begge sporbarhedsstandarder. Dermed kan brugerne nøjes med at forholde sig til én samlet liste over certificeringskrav. Da en del af kravene i de to standarder er næsten identiske, vil den samlede liste indeholde væsentligt færre punkter end de to standarder lagt sammen.

Mange virksomheder vælger at lade sig dobbeltcertificere for at optimere deres adgang til markedet for certificerede produkter. Den økonomiske merpris er beskeden, men efterfølgende kræver det mange ressourcer for virksomhederne at holde sig ajour med to forskellige systemer. NEPCon oplever, at dette sætter en bremse på især mindre virksomheders lyst og muligheder for at komme med på ’certificeringsbølgen’, og skævvrider markedet til fordel for større virksomheder.

- Vi forventer, at virksomheder, der allerede er certificerede efter begge systemer, vil opleve tjeklisten som en betydelig lettelse. Sporbarhedskravene kan være ret komplekse, så det er ikke let for virksomhederne at arbejde med to systemer, fortæller NEPCon’s projektleder Peter Feilberg.

- Og når håndteringen af systemerne forenkles, vil flere også være motiveret til at komme i gang med certificering.

Tjeklisten vil i første omgang blive udarbejdet på dansk. Den vil være gratis tilgængelig på NEPCon’s hjemmeside og kan dermed anvendes af alle certificerede virksomheder og certificeringsudbydere.

Projektet er udviklet og gennemføres af NEPCon med støtte fra Skov- og Naturstyrelsen. Repræsentanter for PEFC Danmark og FSC Danmark deltager som observatører. Projektets resultater vil blive formidlet bredt i både ind- og udland.

Projektet i hovedtræk
De to standarder ligner hinanden på mange punkter, men der er også forskelle. Derfor indledes projektet med en grundig analyse af de to standarder.

Udkast til en fælles tjekliste med tilhørende vejledning vil blive underlagt en pilottest på en dansk virksomhed, som især skal sikre redskabernes brugervenlighed.

Der vil ske ekstern kvalitetssikring af produktet til kontrol af, at checklisten korrekt gengiver samtlige krav indeholdt i såvel FSC’s som PEFC’s sporbarhedsstandarder. Kvalitetssikringen vil blive gennemført af NEPCon’s akkrediterede partnere, henholdsvis Rainforest Alliance (FSC) og BMG Trada Certifiering AB (PEFC).

Slutproduktet vil være en færdig checkliste med tilhørende vejledning, som umiddelbart kan tages i brug.

Checklisten og vejledningen vil blive gjort offentligt tilgængelig og kan herefter anvendes af såvel virksomheder som certificeringsudbydere.

Projektet løber fra 1. marts til 1. december 2008.

Kilde: NEPCon

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078