23948sdkhjf

Faldende ordrebeholdning og store lagre presser industrien

Temperaturen i industriens konjunkturbarometer faldt i september. Den opadgående tendens, der strakte sig ind i foråret 2014, er nu svær at få øje på.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den sammensatte konjunkturindikator faldt fra minus 5 i august til minus 9 i september, når der korrigeres for normale sæsonudsving.

Dermed er billedet et ganske andet end i foråret, hvor lune vinde bar optimismen fra sidste del af 2013 med ind i 2014.

En af årsagerne til den negative udvikling skal findes i den generelle økonomiske opbremsning i Europa, hvor blandt andet det for Danmark livsvigtige marked, Tyskland, er gået ned i kadence.

Konjunkturindikatoren er sammensat af industrivirksomhedernes oplevelse af produktionsforventninger, ordrebeholdning og færdigvarelagre. I september er det negativ udvikling i ordrebeholdningen, der sammen med for store færdigvarelagre hos virksomhederne får stemningen til at dale.

De sæsonkorrigerede produktionsforventninger er i september på 8 mod 5 i august. I september sidste år var tallet på 19. Industriens vurdering er ordrebeholdningen lander på minus 19 i september mod minus 16 i august, mens en overvægt af virksomheder også vurderer, at færdigvarelagrene er for store ved starten af september måned.

Kilde: Danmarks Statistik

Kilde: Danmarks Statistik

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078