23948sdkhjf

Som tredje generation i Fredericia Furniture frygtede han skepsis – men blev mødt med respekt

Rasmus Graversen har fundet styrke i arven fra sin far og farfar – og oplever, at familieejerskabet giver troværdighed i en branche, hvor relationer og kultur vægter tungt

For tre år siden foretog han et opkald, der ikke blot skulle blive skæbnesvangert for ham selv – men også for den virksomhed, der havde været en del af familien i 70 år.

Rasmus Graversen havde allerede en ledende rolle i Fredericia Furniture, men ambitionerne rakte videre.

Nu ville han ikke længere blot være en del af møbelproducenten. Han ville være direktør. Derfor ringede tredje generationsarvingen til bestyrelsesformand Niels Hermansen. Meldingen var klar: Du behøver ikke lede efter en ny administrerende direktør – jeg træder gerne til. 

- Det var afgørende for både Niels og min far, at det var mig selv, der traf valget. Det var mig selv, der skulle ringe og sige det – jeg skulle ikke prikkes på skulderen, siger han.

Fredericia Furniture

  • Møbelproducenten blev købt i 1955 af Rasmus Graversens farfar, Andreas Graversen
  • Rasmus Graversen og den øvrige familie - forældre og to søstre - ejer hver især 25 procent
  • Indtil 2015 var faren Thomas Graversen direktør, men han overlod dengang roret til Kaja Møller. 
  • Fremstiller møbler for kendte designere som Børge Mogensen, Hans J. Wegner, Nanna Ditzel
  • Har dansk produktion i Them, Svendborg og Fredericia

Et glidende generationsskifte

Det var her, de tunge forberedelser begyndte. Han avancerede fra design- og produktchef til kommerciel direktør. I forvejen havde han arbejdet tæt sammen med daværende direktør Kaja Møller, men nu kom han endnu tættere på topledelsen.

I 2024 udløb hendes formelle aftale med virksomheden.

Og 1. maj tiltrådte han som administrerende direktør i Fredericia Furniture.

- Beslutningen skulle komme indefra. Man skal selv tro på, at man kan løfte opgaven – så får man også mere succes med den. Jeg havde ti gode år til at forberede mig. Det har gjort, at jeg kender virksomheden så godt indefra, at det har været naturligt for mig at træde ind i den her rolle, siger han til Wood Supply.

I dag sidder han i spidsen for en møbelvirksomhed med dybe familierødder og en historie, der rækker tilbage til 1955, hvor hans farfar, Andreas Graversen, overtog virksomheden.

Men det var ikke bare en personlig beslutning. Det var en videreførelse af noget større.

Familieejerskab er en styrke – ikke en hæmsko

Han mærkede en vis nervøsitet ved at gå ind i familiefirmaet.

Han havde læst på CBS for at kunne have en kvalificeret holdning til virksomhedens beslutninger – uanset om det var som direktør, i en ledende rolle eller som bestyrelsesmedlem. Alligevel var der betænkeligheder ved, om han ville blive mødt som en kompetent leder.

Han har forsøgt at imødegå den tvivl ved at dygtiggøre sig og vise, at han er i stand til at analysere sig frem til de rette beslutninger.

Men grundlæggende har han erfaret, at netop det familiære afsæt giver troværdighed – ikke tvivl.

- Mange har en særlig veneration for familier, der driver virksomheden videre. Det oplever jeg især, når jeg kommer uden for Danmark. Her bliver det tydeligt, hvor meget det betyder.

Det er ikke kun udenlandske forretningspartnere, der sætter pris på det familieforankrede lederskab. Det har også stor betydning for designerne, at der er kontinuitet og et værdifællesskab hos møbelproducenten.

- Det var også afgørende for mig i forhold til at tage ledelsesansvaret på mig. Jeg begyndte at blive bevidst om, at jeg virkelig kunne bidrage med noget særligt – netop fordi jeg er en del af familien.

Langsigtet forpligtelse og kulturel forankring

Han ser derfor familielederskabet som en styrke – især fordi Fredericia Furniture er en virksomhed i en branche, hvor tradition, kultur og langvarige relationer er afgørende.

- Vi laver ikke bare produkter – vi bærer en kulturarv videre. Det gælder både håndværk og design. Den levende kultur præger i sidste ende, hvordan vi træffer beslutninger og sammensætter selskabet. Vi skal ikke nødvendigvis den hurtigste vej til maksimalt salg. Vi skal have de rigtige produkter.

Han fremhæver også, hvordan designere og samarbejdspartnere engagerer sig mere, når de ved, at relationen ikke slutter ved næste kvartalsregnskab – men føres videre af mennesker, der bærer både ansvar og historie med sig.

Familielederskabet tilbyder på den måde noget, de fleste professionelle virksomheder ikke kan: langsigtet forpligtelse og kulturel forankring.

- Møbeldesign er langtidsholdbart, og derfor skal relationer også være holdbare i mange år. I den sammenhæng kan det være nemmere at samarbejde med en familie.

De langtidsholdbare relationer – og den dybe forankring i virksomhedens historie – er måske netop grunden til, at opkaldet til bestyrelsesformanden ikke bare markerede en ny direktør.

Det markerede fortsættelsen på en fortælling.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079