23948sdkhjf

For tredje gang i rap: Vinduesproducent taber igen millioner

Der er igen røde tal på bunden hos Nordan Vinduer, der ellers har kunnet berette om fremgang i et svært marked

Tredje gang blev ikke lykkens gang for Nordan Vinduer på Langeland.

Tværtimod har den norsk-ejede vinduesproducent netop offentliggjort sin tredje årsrapport i rap med røde tal på bunden.

Denne gang er underskuddet dog mindsket. Mens de to foregående år hvert tegnede sig for et tab på knapt 16 mio. kr., landede bundlinjen i fjor på - 9,8 mio. kr.

Også bruttofortjenesten har fået et nyk op fra 49 mio. kr. i 2023 til i fjor at lyde på 62,1 mio. kr., hvilket dog ikke alene kan tilskrives en øget aktivitet. Af årsrapporten kan man således læse, at der under ”særlige poster” figurerer er tilskud til markedsudvikling på 7,7 mio. kr.

I ledelsesberetningen kategoriseres årets resultat som utilfredsstillende, og i noterne til årsrapporten kan man læse, at årets resultat er “påvirket af en række forhold, som afviger fra, hvad ledelsen vurderer som en del af den primære drift.”

Building Supply har uden held forsøgt at indhente yderligere kommentarer til årsregnskabet fra den adm. direktør.

NorDan Vinduer A/S
Regnskabsår 2024 2023 2022
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 62,1 44,9 43,3
Resultat af primær drift -12,4 -17,8 -16,7
Resultat før skat -12,5 -19,3 -16,9
Årets resultat -9,8 -15,0 -13,1
Balancestatus 117,9 101,9 98,8
Egenkapital 12,8 20,5 4,5
Antal ansatte 124 112 115
Kilde: CVR

En fuld fusion

De nærmere årsager til det utilfredsstillende resultat kommer ledelsen ikke ind på i sin beretning.

At det har været et atypisk år for vinduesproducenten, der indtil årsskiftet var kendt som STM Vinduer, hersker der dog ingen tvivl om.

Virksomheden, der har en mangeårig historie som familieejet, kom i 2020 på norske hænder, da Nordan overtog aktiemajoriteten, og i fjor afhændede Henrik Eriksen, direktør og barnebarn af STM Vinduers grundlægger, sine sidste aktier i foretagendet.

Ved årsskiftet tog virksomheden afsked med STM-navnet, da selskabet fusionerede fuldt med Nordans danske salgsorganisation. Siden da har vinduesprocenten heddet Nordan Vinduer.

- Baggrunden for fusionen er en strategisk beslutning om at styrke Nordans position på det danske vinduesmarked. Fusionen medfører en bredere pallette i sortimentet, og forventes at forbedre selskabets konkurrencesituation, lyder det i årsrapporten.

Fusionen har blandt andet medført en ændring i salgsstrategien hos Nordan, der nu har fokus på både forhandlersalg og projektsalg.

Har taget andele

Og trods de røde tal på bunden har årets første måneder budt på optimisme på vinduesfabrikken. Fra salgsdirektør Lars Christensen lød det således i februar, at Nordan syv kvartaler i træk havde givet markedet baghjul.

- Vi kan se, at markedet er stagneret, mens vi selv har vækstet mere i perioden. Så vi har altså taget markedsandele, og andelen blev øget betydeligt i fjerde kvartal af 2024, fortalte salgsdirektøren i den forbindelse.

Her pegede han blandt andet på den nye salgsstrategi samt det udvidede produktprogram som afgørende faktorer for fremgangen. Af årsrapporten kan man dog læse, at der også i den kommende tid vil være fokus på at forbedre indtjeningen og løfte markedsandelen hos vinduesproducenten.

“Dette vil ske gennem optimering af driften, og gennem investeringer i udstyr som kan øge effektiviteten i produktionen,” lyder det helt i tråd med de ambitioner, adm. direktør Henrik Eriksen tidligere på året satte ord på:

- Vi kommer til at investere betydeligt i fabrikken de kommende år. Vi kigger meget ind i, hvad der kan optimere flowet internt, og om et år eller to kommer turen til maskinerne. I forhold til vores store apparat har vi i dag for lidt volumen, så vi skal have noget mere igennem, og vi regner også med, at vi skal være flere ansatte, fastslog Henrik Eriksen i februar.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094