23948sdkhjf

Velux vil udvikle fremtidens vinduer på nyt center

Velux åbner VKR Innovation House i Østbirk, hvor fremtidens produkter skal udvikles

I takt med at klimakravene til byggeriet skærpes, er grønnere produkter blevet adgangsbilletten til at drive en sund forretning i fremtiden.

Det sætter Velux nu kraftigt ind på.

For i østjyske Østbirk, hvor Velux for næsten 80 år siden rejste sin første fabrik, tager koncernen mandag hul på et nyt kapitel med LKR Innovation House, der er navnet på virksomhedens nyåbnede innovationscenter og resultatet af transformationen af en 30 år gammel trælagerbygning.

- Vores overordnede ambition var at skabe et bæredygtigt byggeri, som var en milepæl for innovation, diversitet og innovation - og jeg synes, at vi er lykkedes med det, siger Tina Mayn, der er executive vice president i Velux Gruppen.

I de lyse kontorer, laboratorier og værksteder i LKR Innovation House skal koncernen udvikle næste generation af ovenlysvinduer og teste nye bæredygtige byggeløsninger til en branche i grøn omstilling.

- I vores dialog med arkitekterne og ingeniørerne har vi haft et ønske om at viderebringe husets arv og historie, og bevare så meget som muligt. Vi har ikke et ønske om at slette, men om at bygge videre, siger Esben Lundsgaard Haubjerg, der er programleder for opførelsen af LKR Innovation House.

Med et årligt CO₂-aftryk på 4,6 kg pr. kvm lægger huset sig markant under både nuværende og fremtidige klimakrav i bygningsreglementet. Ifølge vinduesgiganten skyldes det blandt andet, at over halvdelen af det oprindelige bygningsmateriale er blevet genbrugt.

Fra pioneridé til varig vision

Trælageret blev oprindeligt opført i 1994 under navnet “Træeksperimentet” – en vision fra Lars Kann-Rasmussen, søn af Velux' grundlægger, Villum Kann-Rasmussen. 

Han ville undersøge, hvor langt man kunne komme med ubehandlet træ som primært byggemateriale. Det viste sig at række langt, for facadens træ står stadig tre årtier senere.

Byggearbejdet startede i 2023, og siden er den originale bygning blevet udvidet fra 9.500 kvm til 14.000 kvm og opgraderet til moderne standarder.

Det arbejde kulminerede mandag.

Genbrug er det nye nybyg

Men den største klimagevinst ligger i det, der ikke er ændret: Den oprindelige betonsokkel, de bærende limtræsbjælker, dele af tagkonstruktionen og facaderne og de indvendige betonvægge er alle bevaret og genindarbejdet. 

Det har sparet cirka 4.576 ton materialer og reduceret bygningens indlejrede CO₂ markant ifølge Velux.

Ifølge de danske klimakrav må et kontorbyggeri i dag udlede op til 12 kilo CO₂-ækvivalenter pr. kvadratmeter om året. I juli falder grænsen til 7,5 og i 2029 bliver den 6,1. 

- Men det er ikke kun bygningen, der er vigtig. Det er menneskene også. Vi skal have den balance, ellers ville vi bygge huler, siger Lone Feifer, der er Director for Sustainable Buildings i Velux, og fortsætter:

- Vi kan se, at parametrene på eksempelvis dagslys og komfort performer rigtig godt med høje niveauer. Vi har samarbejdet med et startup kaldet Oculight, som ud over at kunne udregne kvaliteten af dagslyset også kan måle, hvilken impact det har på vores vitalitet, følelser og psyke.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109