Trægigant tjener 186 mio. mindre end året før - men er alligevel tilfreds
Christian Bisgaard Jensen overtog ledelsen af Dansk Træemballage i december 2023.
Her blev han adm. direktør i familievirksomheden, hvor han er tredje generation. Han sad dermed ikke for bordenden det meste 2023, hvor resultatet landede på 105 mio. kr. Det er et resultat, som er markant under bundlinjen for 2022, som endte på 291 mio. kr.
Det er et fald i indtjeningen på hele 186 mio. kr.
Året før, i 2021, endte resultat på 218 mio. kr. På trods af den markant nedgang er Christian Bisgaard Jensen tilfreds med resultatet.
- Man skal huske, at 2021 og 2022 var nogle helt specielle år, og det var det for alle i branchen. Det var den perfekte storm i forhold til nogle vanvittige høje priser på træ og træpiller. Den situation opstår ikke bare lige igen, siger Christian Bisgaard Jensen til Wood Supply.
Energipriser og krig
På den baggrund mener han, at virksomheden kan være tilfreds med et resultat på 105 mio. kr.
DTE Koncernen er Nordens største træemballageindustri og har seks produktionssteder i Danmark samt et savværk, seks produktionssteder i Norge og to produktionssteder i Sverige.
Forventningen til årets resultat var noget højere. Det var på omkring 180 mio. kr.
I ledelsesberetningen skriver Dansk Træemballage selv, at "de mange udefrakommende samfundsmæssige problematikker med svingende energipriser, krigen i Ukraine, og spændinger generelt i verdenssamfundet påvirker selvfølgelig også Dansk Træemballage, men det er svært præcist at sige hvor meget."
Det bliver desuden tilføjet, at priserne på opskåret træ faldt drastisk i 2023. Det skyldes, at der var opstået den modsatte situation af 2022, hvor der var stor råvaremangel. I 2023 var der en masse opskåret træ på markedet, og det har givet udfordringer for DTE-koncernens træværker.
Hverdag igen
Dansk Træemballage har en forventning om et endnu lavere resultat for 2024. Forventningen lyder ifølge regnskabet på 63 mio. kr. Men Christian Bisgaard Jensen bemærker også, at den uforudsigelige verdenssituation med krig i Europa og Mellemøsten gør tallene svære at forudsige.
- Man skal passe på med at spå en hel masse, fordi verden forandrer sig lynhurtigt i øjeblikket. Jeg har en tro på, at vi kan indfri vores forventninger, men jeg tør ikke garantere noget, siger han.
Han fortæller desuden, at salget har normaliseret sig siden de gyldne coronaår.
- Man kan roligt sige, det er blevet hverdag igen. Byggesektoren er gået ned i gear, og det kan vi selvfølgelig også mærke. Men vi har fornuftig aktivitet, og det kommer af, at vi spænder bredt og leverer til mange forskellige brancher, siger Christian Bisgaard Jensen.
Han påpeger, at fødevareindustrien er et stort segment for virksomheden.
- Folk skal have noget at spise, uanset hvor dårligt det går med økonomien. Det er en medvirkende til, at det faktisk går fornuftigt. Men vi mærker en markant højere konkurrence, end vi gjorde for nogle år siden. Behovet for emballage er faldet i forhold til tidligere, og det giver mere kamp om kunderne.