23948sdkhjf

Udskældt skovrapport i vælten: Ministerium og styrelse kritiseres for indblanding

Armslængden har tilsyneladende været kort i forbindelse med omdiskuteret skovrapport

Man kan vist roligt sige, at rapporten 'Forest Carbon Pool Projections' kom som sendt fra himlen, da regeringen i april kunne annoncere, at de danske skove kunne suge 1,7 millioner tons CO2 ud af et presset klimaregnskabet. 

Et ryk, der med et snuptag bragte Danmark inden for rækkevidde af 2030-målet for CO2-udledninger. 

Nu viser det sig dog, at Klimaministeriet- og Miljøstyrelsen løbende har haft hånd i hanke med den omdiskuterede rapport. 

Det skriver Videnskab.dk på baggrund af en aktindsigt, der blandt andet viser, at rapporten var købt og betalt af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet for 313.106 kroner. Det gav ifølge Videnskab.dk ministeriet mulighed for at kommentere på rapportens indhold undervejs - uden at det vel at mærke fremgik af rapporten. 

Det vækker kritik fra flere eksperter. 

- Ifølge dokumenterne ser det ud til, at forskerne i nogle tilfælde faktisk har foretaget ændringer og tilføjelser efter kommentarer fra rekvirent uden at oplyse det, udtaler professor emeritus ved Københavns Universitet, Heine Andersen. 

Leder af Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Vivian Kvist Johannsen beklager, at man ikke har deklareret Miljøstyrelsens involvering, men understreger, at det ikke har haft indflydelse på rapportens resultater. 

Styrelse insisterede

Også Altinget har søgt aktindsigt i sagen, som viser, at flere ansatte ved Københavns Universitet løbende udtrykte "alvorlig bekymring" over Miljøstyrelsens insisteren på at modtage datamaterialet. 

Efter flere insisterende runder endte Københavns Universitet med at udlevere den efterspurgte data i januar 2024, hvorefter Miljøstyrelsen i en kritiseret manøvre meddelte, at man fremover selv vil varetage dataindsamlingen.

Styrelsen afviser dog, at det vil påvirke armslængden i dataindsamlingen. 

"Miljøstyrelsen vil fortsat samarbejde med relevante forskningsinstitutioner, herunder Københavns Universitet, om den generelle skovovervågning og skovstatistikken, bl.a. for at sikre armslængde og kvalitet i overvågningen, herunder håndtering af kontinuitet i data," skriver de således i et svar til Altinget. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094