23948sdkhjf

Direktør for trægigant efter seks køb på fem år: - Vi arbejder løbende på nye opkøb

Siden 2019 har Nordic Wood Industries foretaget mindst ét opkøb om året. Topchefen er dog ikke færdig med at udvide den vidtforgrenede trækoncern

Seks opkøb på fem år har langt fra slukket opkøbstørsten hos den store trækoncern Nordic Wood Industries (NWI), der senest slugte modulbyggeren Scandi Byg.

- Vi arbejder løbende på nye opkøb og har kontinuerligt dialog med forskellige muligheder. Og det har vi også nu, og jeg forventer, at vi opkøbsmæssigt udvikler os, siger Thomas Raunsbæk, koncerndirektør i NWI siden efteråret 2021.

Købet af Papiruld Danmark i 2019 startede det, som er blevet til en veritabel trend med mindst ét årligt opkøb.

Den seneste tilføjelse er modulbyggeren Scandi Byg, som forventes at løfte NWI's omsætning til en milliard kroner, ligesom der nu er 700 medarbejdere fordelt på 12 lokationer i ind- og udland.

Nordic Wood Industries

  • Nordic Wood Industries består i dag af virksomhederne Palsgaard Spær, Lilleheden, Roust Element, Nviro, Roust Spær, Scandi Byg samt Skandach Holzindustrie og Bisco Binder, der henholdsvis producerer og sælger træspær og andre elementer på det tyske marked.
  • Produkterne afsættes primært i Danmark, Norge og Tyskland og sekundært på flere andre europæiske markeder.

- Men det er ikke noget, man kan planlægge til punkt og prikke, siger Thomas Raunsbæk om opkøbsprocessen.

Senest gik der tæt på et år fra udmeldingen om et konkret købsemne, til NWI blev et selskab rigere.

Snørklet vej fra aftale til overtagelse

Scandi Byg blev officielt en del af NWI ved udgangen af 2023, men processen begyndte allerede i januar samme år, da sælgeren MT Højgaard løftede sløret for et "forpligtende samarbejde og optionsaftale om salg af Scandi Byg" til NWI. 

Nordic Wood Industries mange opkøb

Nordic Wood Industries-familien er vokset med et eller to opkøb årligt de seneste år.

Koncernen købte i november 2019 Papiruld Danmark A/S.

Året efter kom Roust Træ A/S (senere Roust Element A/S) i folden.

CBI Danmark A/S blev købt i april 2021, og navnet blev efterfølgende ændret til Nviro A/S.

I 2022 foretog Nordic Wood Industries to opkøb. I januar var det Isonem ApS, og i september købte koncernen aktiviten fra Ugilt Spær A/S.

Det nyeste navn blev skrevet på listen ved udgangen af 2023, da købet af aktiviten fra det tidligere Scandi Byg A/S blev en relaitet.

Status er nu, at den vidtfavnende trækoncern beskæftiger i omegnen af 700 medarbejdere og har en totalomsætning på cirka 1,0 mia. kr.

Kilde: Nordic Wood Industries' 2023-årsrapport

Trækoncernen udnyttede i juli optionen om at købe alle aktiviteter i Scandi Byg, og måneden efter gav konkurrencemyndighederne grønt lys til handlen. Salgsprisen lå angiveligt omkring 30 mio. kr.

Så selvom Thomas Raunsbæk ikke lægger skjul på, at opkøb er en naturlig del af planerne for trækoncernens udvikling og udbygning, vil han ikke melde ud om detaljerne på forhånd.

- Det kommer for en dag, når der er skrevet under, siger koncerndirektøren.

Mistede mest på hjemmemarkedet

Vi arbejder løbende på nye opkøb og har kontinuerligt dialog med forskellige muligheder. Og det har vi også nu, og jeg forventer, at vi opkøbsmæssigt udvikler os Thomas Raunsbæk, koncerndirektør, Nordic Wood Industries

I 2023 oplevede koncernen et større fald i både top- og bundlinjen.

Omsætningen faldt fra 913 til 696 mio. kr., mens resultatet efter skat gik fra 59 til 33 mio. kr.

Nedgangen ramte på alle markeder. Danmark fylder absolut mest med 585 mio. kr. af koncernens samlede omsætning på 696 mio. kr. i 2023, og det var også på hjemmemarkedet, at faldet var størst.

I 2022 stod Danmark for 758 mio. kr. af omsætningen - med andre ord har koncernen mistet 173 mio. kr. i omsætningen på hjemmemarkedet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093