Fra Paustians regnskab: "Betydelig tvivl om virksomhedens evne til at fortsætte driften"
Danish Management Group er ejet af aarhusianske Frantz Longhi, og virksomheden har brands som Paustian og Warm Nordic i koncernen. Franz Longhi er kendt for at have genoplivet Kähler og efterfølgende solgt virksomheden til Rosendahl for et trecifret millionbeløb i 2018.
74 mio. kr. tabte moderselskabet Danish Management Group i regnskabsåret 22/23. Paustian Aarhus ApS bidrog med minus 29 mio. kr., Paustian Design Management 2 med minus 21 mio. kr., Dansk Ejendoms Management A/S med minus 13. mio. kr. og Warm Nordic bidrog med minus 6.2 mio. kr. Både Warm Nordic og Paustian forhandler topnavne indenfor henholdsvis dansk, nordisk og internationalt design.
Fremtidig misligeholdelse af forpligtelser
I en note til regnskabet for modervirksomheden Danish Management Group står der:
”Som følge af ovenstående usikkerheder [er der] en væsentlig usikkerhed som kan skabe betydelig tvivl om virksomhedens evne til at fortsætte driften, og (...) virksomheden derfor muligvis vil være ude af stand til at realisere sine aktiver og indfri sine forpligtelser.”
Fuldstændigt enslydende afsnit er indføjet i regnskaberne for Paustian Aarhus, Paustian Management 2 og Warm Nordic, og deres regnskaber blev godkendt fredag og offentliggjort lørdag.
Koncernens ejer Frantz Longhi er imidlertid ikke bekymret for, at Danish Management Group og selskaberne i gruppen er i fare.
- Formuleringerne i regnskabet er et fast udtryk, som et revisionsfirma skal skrive som standard-formulering, når der er så voldsomme tab. Og det er helt fair. Noget af egenkapitalen skal konverteres til likviditet ved frasalg, og det er koncernen i fuld gang med, og det vil den lykkes med. Jeg vurderer på ingen måde, at DMG-koncernen er i fare i den proces, skriver Frantz Longhi til Wood Supply.
Årsagen til de negative regnskabsresultater skyldes ifølge Frantz Longhi primært dårlig timing.
- Havde vi kendt markedsudviklingen på forhånd, skulle vi ikke have investeret så ambitiøst. Men ingen kunne forudse en Corona-krise eller den på alle måder ulykkelige Ukraine-krig. Sidstnævnte har først og fremmest fået uhyrlige menneskelige konsekvenser, men altså også som økonomisk sideeffekt ført til voldsomme rente- og prisstigninger. Det har været dyrt, da det har spist meget af den normale frie likviditet, koncernen genererer. På nogle områder er renteomkostningerne 4-doblet, forklarer Frantz Longhi.
Koncerninterne lån på 133 mio. kr.
Pengetanken i Danish Management Group A/S er Dansk Ejendoms Management A/S. I virksomheden er akkumuleret en egenkapital på 218,1 mio. kr. ud af en samlet balancesum på 369,2 mio. kr. Således skulle der være penge nok til at dække et underskud på 74 mio. kr.
Dansk Ejendoms Management har imidlertid allerede lånt et betydelig beløb til moderselskabet Danish Management Group.
”Selskabet har pr. 30. april 2023 et tilgodehavende hos moderselskabet Danish Management Group A/S på 81.863 t.kr. Lånet er i efterfølgende periode øget med ca. 51.200 t.kr.,” skriver Dansk Ejendoms Management i lørdagens regnskab.
Altså, først lån på 81,9 mio. kr. frem til april, hvor regnskabet er afsluttet, og yderligere 51,2 mio. kr. i lån mellem 30. april og fredag i sidste uge. Det bliver til 133 mio. kr. i alt, og hvis de penge ikke kommer tilbage, så er Dansk Ejendoms Managements egenkapital ikke længere på 218 mio. kr.
Frantz Longhi fortæller imidlertid, at koncernen som helhed har dybe lommer.
- Vi har heldigvis en solid egenkapital på over 150 mill. kr. i koncernen og moderselskabet DMG (Danish Management Group) og mere end 200 mill kr. i datterselskabet Dansk Ejendoms Management. Det er egenkapitalforhold, som mange selskaber nok trods alt vil være glade for i disse tider, skriver Frantz Longhi til Wood Supply.
Skåret ind til benet
Som nævnt, den solide egenkapitalen på 218 mio. kr. i Dansk Ejendoms Management hviler på den forudsætning, at Paustian, Warm Nordic og Danish Management kommer til at tjene penge igen og kan betale de 133 mio. kr. tilbage. Men er det sikkert?
"Der er væsentlig usikkerhed forbundet med denne forudsætning," konkluderer Dansk Ejendoms Management i deres lørdags-regnskab.
Frantz Longhi fortæller imidlertid, at man har man fortaget hårde afskrivninger, så virksomhederne i Danish Management Group står langt mere trimmede tilbage, og disse afskrivninger i dette års regnskab er en betydelig årsag til de meget røde bundlinjer i koncernens regnskab.
- Nu har vi i koncernen imidlertid taget konsekvensen, og skåret ind til benet. Vi er ikke færdige med at skære til, og det bliver en virksomhed aldrig. Men vi har i regnskabet taget nogle meget store engangsudgifter i form af afskrivninger og nedskrivninger, som udgør ca. halvdelen af underskuddet. De underskud kommer ikke igen. De ned- og afskrivninger er koncernens pris for den tid, vi lever i, hvor også rigtig mange andre virksomheder desværre melder ud om store underskud, slutter Frantz Longhi.
Artiklen er en del af temaet Krise hos Paustian.