23948sdkhjf

Møbelproducent tager tabet: - Et orkanens år, men vi står stadig sikkert på benene

Familien bag Top-line har indskudt et tocifret millionbeløb i virksomheden

I går offentliggjorde Midtjyske Top-line et underskud på bundlinjen på 52 mio. kr. for regnskabsåret 2022/2023. Det er et markant underskud for en virksomhed, hvis egenkapital ved afslutningen af foregående regnskabsperiode var omkring 50 mio. kr.

Men Top-Line A/S har været i markedet siden 1985, og det betyder, at virksomheden både har overlevet en kartoffelkur, en bristet dot.com-boble og en international finanskrise.

Svend Ø. Pedersen har oplevet det hele, for det var ham, som stiftede Top-line i 1985. I dag er Svend Ø. Pedersen Top-lines bestyrelsesformand. Når han midt i eftervirkningerne af et covid-skævvredet marked og et bundlinjeresultat på minus 52 mio. kr. kan sige, at ”vi er fortrøstningsfulde angående fremtiden”, så er det rimeligt at hævde, at han har noget at have det i.

Kerneforretning sund

Da Wood Supply ringer for at få en samtale om regnskab og fremtid, så er svaret fra 72-årige Svend Ø. Pedersen, ”at det er lidt svært at få ørenlyd, for jeg står på en møbelmesse i Bruxelles.” Men Svend Ø. Pedersen giver sig tid, og han vil også gerne forklare, hvor de 52 røde mio. kr. kommer fra.

Men først forsikrer Svend Ø. Pedersen om, at Top-Line trods underskud er livskraftig.

- Ejerkredsen, og det er jo min familie og jeg, har indskudt et tocifret millionbeløb i virksomheden. Derudover har vi fuld opbakning fra vores pengeleverandør. Så likviditeten er i orden, siger Svend Ø. Pedersen til Wood Supply i telefonen fra Bruxelles.

TOP-LINE MØBELPRODUKTION MØLDRUP A/S
Regnskabsår 2022/23 2021/22 2020/21
Valuta mio. DDK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 66,7 82,1 65,8
Resultat af primær drift 4,6 23,7 15,5
Finansielle poster -50,6 -0,9 3,2
Årets resultat -52,0 10,9 11,6
Balancestatus 106,6 119,7 106,3
Egenkapital 16,9 50,2 46,6
Antal ansatte 363 355 334
Kilde: CVR

Top-line har vokset sig stor på en kerneforretning af polstermøbler til det europæiske marked, og den forretning er sund, fortæller Top-Lines bestyrelsesformand.

- Vores kerneforretning bidrager med et overskud i et vanskeligt år. Top-line er stadig en god forretning. Jeg vil tro, at Top-line bidrager med omkring 6 mio. kr. på plussiden i det elendige regnskab, vi nu fremlægger, siger Svend Ø. Pedersen

Tyskland tynger

Som alle andre i branchen anfører Top-line som årsag til årets resultat uro på de internationale markeder som følge af krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten, uforudsigelige energipriser, rentestigninger og inflationsudfordringer.

Men derudover har Top-line haft to engagementer uden for kerneforretningen, som har skabt vanskeligheder.

- Det er gået galt med vores investering i Fasmas i Tyskland, og det er årsagen til det største tab i regnskabet, siger Svend Ø. Pedersen.

Fasmas sælger skandinavisk møbeldesign til de tyske slutbrugere. Top-line havde en ejerandel på 40 pct., som i dag er afviklet, men tabet ved engagementet tynger i dette års regnskab.

- Med vores Fasmas-investering blev vi ramt af, at COVID-nedlukninger i den tyske detailhandel var så omfattende. Der var reelt tale om, detailhandlen med møbler var lukket ned i 16 ud af 24 måneder, forklarer Svend Ø. Pedersen.

Tab har man også måtte acceptere i virksomhedens engagement i Canett. Historien om Canett og Top-line er lang og knudret. Oprindeligt var Canett en møbelgrossist med import fra fjernøsten. Af to omgange har virksomheden måtte kaste håndklædet i ringen, og begge gange har Top-line været med i kredsen, som har genoplivet virksomheden.

’One stop shopping’-koncept lovende

- Canett var nede at vende før covid, og der investerede vi i virksomheden som mindretalsaktionære. Også her blev vi ramt af covid, generelle forsyningsproblemer og prisstigninger på materialer og fragt, forklarer Svend Ø. Pedersen.

Undervejs er legendariske ABC-reoler blevet tilkøbt i Canett, men den konstellation kom aldrig til at fungere, og Top-lines engagement i virksomheden er afviklet. Kun tre møbelgrupper tager Top-line med videre fra Canett-perioden, således at Top-line i kombination med virksomhedens egenproducerede polstermøbler kan tilbyde et ’one stop shopping’-koncept.

- Vores kerneforretning er polstermøbler, som vi producerer på vores to egne fabrikker i Polen. Resten af vores sortiment får vi produceret primært og i stigende grad i Europa. Faktisk får vi produceret møbler i Ukraine Lige nu, fortæller Svend Ø. Pedersen.

- Konceptet med egenproducerede sofaer og polstermøbler kombineret med europæisk producerede supplementsmøbler har vi allerede vist til kunder på en messe i Göteborg, og det blev modtaget overordentligt positivt, slutter Svend Ø. Pedersen.

Til næste år forventer Top-line et positivt driftsresultat. En af årsagerne til den forventning er, at man allerede har reduceret virksomhedens faste omkostninger med fem mio. kr.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125