23948sdkhjf

Fejrer 40 år på vinduesfabrik: – Jeg vil aldrig være det klassiske håndværk foruden

Efter fire årtier vil mange måske mene, at det er på tide at sætte farten ned. Sådan er det ikke for Knud Skovbjerg, der netop har fejret sit 40-års jubilæum hos Bøjsø i Vorbasse. 

I den tid, hvor Knud Skovbjerg har arbejdet i produktionslokalerne, har virksomheden leveret i omegnen af 137.000 vinduer og døre, og i en pressemeddelelse skriver vinduesproducenten, at det således er et leksikon af dimensioner, der nu fejres af medarbejderne.

– Jeg startede som arbejdsdreng i sommeren 1983, for grundlæggeren Bøje Sørensen havde bestemt, at man ikke kunne komme i lære, før man havde prøvet arbejdet af, fortæller Knud Skovbjerg, der efter et år kom i lære som maskinsnedker.

– Og det var i den sidste del af tiden i specialafdelingen, eller afdeling B, som vi kalder den, jeg fandt min hylde. De skrå vinkler og buede partier fangede min interesse med det samme, og i en overgang lavede vi endda også kirkedøre i egetræ og mahogni, så jeg har efterhånden snedkereret løsninger til enhver tænkelig bygning, fortæller han videre.

Fra blyant til PC

Kirkedørene er sidenhen blevet afløst af et fokus på specialløsninger inden for koblede vinduer og døre til bevaringsværdige bygninger, men det er ikke det eneste, som er forandret igennem de seneste 40 år, for produktionslokalerne er blevet moderne og blyanten er skiftet ud med et digitalt tegneprogram.

– Da jeg startede, var hele produktionen placeret i en ombygget kostald, og det kunne blive hundekoldt om vinteren. Nu er vi placeret i moderne lokaler med højt til loftet, der er kommet ergonomiske løfteredskaber, og så foregår meget af arbejdet på en computer, hvor vi laver alle tegningerne, før listerne bliver skåret ud på en CNC-maskine, siger Knud Skovbjerg og fortsætter:

– Jeg vil dog aldrig være det klassiske håndværk foruden, for det har givet mig en forståelse for, hvordan materialerne opfører sig i maskinen, og så laver vi også stadig en del håndsnedkereret arbejde.

De evner fik han blandt andet lov at trække på, da Bøjsø fik en stor ordre til den gamle postbygning i København, der nu er omdannet til det eksklusive hotel Villa Copenhagen.

– Her fremstillede jeg blandt andet seks cylinderbøjede vinduer. Vinduer var så specielle, at jeg helt ekstraordinært blev sendt til København for selv at stå for montagen, for ingen andre turde røre dem, husker Knud Skovbjerg.

Et omvandrende leksikon

Knud Skovbjergs dedikation til håndværket og store erfaring er da heller ikke gået administrerende direktør Lasse Sørensens næse forbi, og han er stolt over, at virksomheden endnu engang fejrer et 40-års jubilæum.

– Knud er en hjørnesten i vores arbejde, for med 40 år i samme virksomhed kan man ikke undgå at blive en kulturbærer og et omvandrende leksikon, og så har han vist et utroligt engagement over for medarbejderne og virksomheden i sit virke som tillidsrepræsentant. Vi har gennem årene gjort en dyd ud af at fastholde medarbejderne, og derfor er det også en fornøjelse at kunne fejre vores tredje 40-års jubilæum i virksomhedens knapt 50 års levetid, siger Lasse Sørensen.

Noget tyder da også på, at Bøjsø ikke slipper af med Knud Skovbjerg lige foreløbig, for ifølge ham er der ingen planer om at lægge håndværket på hylden.

– Jeg bliver aldrig træt af arbejdet hos Bøjsø. Der er altid nye udfordringer, for der er ikke to ens vinduer, og vi skal altid finde på en særlig løsning til et nyt projekt. Jeg har også været så heldig, at jeg har haft gode kollegaer og en god ledelse i ryggen gennem alle årene, og det gør, at man bliver hængende så længe som muligt, afslutter Knud Skovbjerg.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.55