23948sdkhjf

Kontraktkæmpe mærker ingen afmatning: Er gået ind i året med den største ordrebog nogensinde

Mens møbelsalget til privatkunder det seneste år har været under pres, har landets store virksomheder fastholdt investeringsniveauet. Sådan lyder konklusionen fra kontraktkæmpen Holmris B8, som netop har løftet sløret for et årsregnskab, der i høj grad ligner det foregående.

Både omsætningen på 1,12 mia. kr. og driftsindtjeningen (EBITDA) på 106 mio. kr. er således på niveau med 2021/22-tallene, og ifølge adm. direktør Flemming Ib Windfeld udviklede året sig bedre, end man havde turdet håbe.

– Ligesom alle andre havde vi regnet med at få nogle udfordringer i forhold til forsyningskæderne, som vi havde troet, ville få større indflydelse. På den anden side af sommeren så vi den voldsomme inflation, som vi ventede, måske ville føre til recession, men vi kunne ikke se, at det på noget tidspunkt ramte ordreindgangen, fortæller Holmris B8-direktøren, der siden februar 2021 har stået i front for den kapitalfondsejede virksomhed.

HOLMRIS B8 A/S
Regnskabsår 2022/23 2021/22 2020/21
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 1.122,23 1.119,64 852,97
Bruttofortjeneste 348,06 334,91 271,17
Resultat af primær drift 82,38 83,01 12,22
Resultat før skat 51,83 65,28 0,14
Årets resultat 40,66 50,34 14,43
Balancestatus 746,95 646,27 383,94
Egenkapital 194,15 154,43 42,00
Gns. antal ansatte 291 273 -
Kilde: CVR

Flemming Ib Windfeld understreger dog, at heller ikke Holmris B8 har været forskånet for prisstigninger, men at virksomheden langt hen ad vejen er lykkedes med at få sendt dem videre til kunderne.

– Vi har haft fat i de fleste kunder og forklaret dem om situationen, så det lykkedes os at få prisstigninger ind i de fleste kontrakter. Med det sagt, så er det klart, at vi også er påvirket af det generelt stigende omkostningsniveau, lyder det.

Det viser sig blandt andet på bundlinjen, der trods stabiliteten i omsætning og driftsresultat er dykket omkring 10 mio. kr. til 40,7 mio. efter skat.

En direktionsgangsbeslutning

Skal Flemming Ib Windfeld forklare, hvorfor kontraktmarkedet har haft fortsat vind i sejlene, mens privatkunderne har svigtet, peger han på flere faktorer.

– Dels har der været et ophobet investeringsbehov tilbage fra coronatiden, dels er det efterfølgende blevet relevant at trække ansatte tilbage til arbejdspladserne, og her betyder indretningen stadigt mere – den udvikling, vi så starte før corona, hvor loungeområder og de hyggelige, bløde miljøer fylder mere, er der for alvor kommet fart på nu, forklarer møbeldirektøren, der også ser en tredje forklaring.

– Vi har stort set fuld beskæftigelse, så der er kommet en ”war for talent”. Når der er stor rift om medarbejdere, betyder det en del, hvordan man indretter sin virksomhed, og vi har set, at møbler og indretningen er blevet en direktionsgangsbeslutning, modsat tidligere hvor det typisk lå lavere placeret i en organisation, siger Flemming Ib Windfeld.

Den udvikling er gået hånd i hånd med de seneste års omstilling hos Holmris B8, der med direktørens ord har ændret sig fra at være møbeltung til at være projekttung.

– For fem år siden var hovedpunktet, når vi kom ind til en kunde, at vi skulle sælge møbler, de skulle afleveres og monteres, og så var vi videre. I dag er vi med til at lede projekter, fra arkitekten begynder på arbejdet, til vi er helt på plads – på den måde tager vi i højere grad en projektlederrolle, hvor møblerne i sig selv spiller en mindre rolle, forklarer han.

De store har haft det bedst

Selvom Holmris B8 har formået at holde dampen oppe, har der dog været forskel på, hvordan de forskellige segmenter klarede sig igennem året.

– Det har klart været de store corporate-kunder, der har klaret sig bedst. De største virksomheder er kommet mere smidigt igennem og formår i højere grad at tænke langsigtet og fastholde de langsigtede planer sammenlignet med SMV’erne, siger Flemming Ib Windfeldt om kundegruppen, der udgør omkring 50-60 pct. af møbelleverandørens forretning.

Også hospitality-segmentet har ifølge direktøren klaret sig godt igennem året, ikke mindst takket være kollegiebyggerier uden for Danmark, mens det har været mere sporadisk med ordrer fra det offentlige.

– Nu er der gået næsten tre år uden hverken en regions- eller en SKI-aftale, så der har været en lavere aktivitet. Heldigvis skulle regionsaftalen gerne komme på plads hen over sommeren, og vi regner med, at SKI-aftalen gerne skulle træde i kraft i løbet af Q4, så det bliver superfint at få tilbage under ordnede forhold, siger han.

Tre fokusområder

Året har desuden budt på investeringer i, hvad Flemming Ib Windfeld beskriver som tre hovedområder for Holmris B8, og som giver en klar strømpil for de kommende års udvikling.

– Det ene handler om bæredygtighed, hvor vi i den grad har strammet op – de store kunder vil ikke længere nøjes med CO2-tal, der efterhånden bare bliver en hygiejnefaktor, men vil have al dokumentation tilgængelig. Et andet element er vores Recrafted-kollektion, som består af upcyclede og genanvendte produkter, og som allerede har mødt stor interesse, fortæller Flemming Ib Windfeld om kollektionen, der blev lanceret til Trends & Traditions i maj.

Endelig skal der øget fokus på eksporten – et område, Holmris B8 ellers valgte at drosle ned for, da virksomheden for et par år siden satte gang i omstillingen fra underskudsgivende produktionsvirksomhed til lønsomt design- og salgsselskab.

– Dengang havde Holmris B8 salgskontorer i Singapore, Dubai, USA og England, og vi oplevede, at vi godt kunne servicere på salg men ikke på leverancer. Derfor fokuserer vi nu på de nære markeder, og vi kunne godt tænke os et mere stabilt footprint i første omgang i Sverige og Tyskland, som vi kan levere til med vores eksisterende logistik-setup, forklarer møbeldirektøren

Ingen nedgang i sigte

Der er således en klar plan for, hvordan væksten fremover skal sikres, om end den i indeværende år forventes at blive begrænset. Ifølge årsrapporten forventer Holmris B8 sig, at både omsætning og resultat lander på niveau ”lidt højere” end det netop præsenterede, og Flemming Ib Windfeld fortæller om en stærk start på regnskabsåret, der blev åbnet ved indgangen til maj.

– Vi gik ind i det her år med den højeste ordrebog i Holmris B8’s historie, og fordi vi i højere grad er blevet så projektorienterede, bliver vores horisont også længere og længere, og vi får en visibilitet, der går længere ud i fremtiden, fortæller han.

Og der er fortsat ingen tegn på afmatning at spore.

– Der er ikke noget, der tyder på, at vi begynder at se en nedgang, og vi holder selvfølgelig rigtig meget øje med ordreindgangen, lyder det.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.221