Ukrainske Olha har stiftet dansk virksomhed: Nu tjener hun penge til kampen mod Putin

Da Olha Kotso en måned efter invasionen af Ukraine ankom til Danmark med sine to døtre, havde hun ikke forventet, at hun mere end et år senere ville være her endnu.
Mens krigen fortsat hærger hjemlandet, har den ukrainske mor til to dog besluttet at udnytte ventetiden bedst muligt, og derfor kan hun nu kalde sig direktør og indehaver af såvel en dansk som en ukrainsk emballagevirksomhed.
– Vi troede, vi kun skulle være her et par uger, siger Olha Kotso, da Wood Supply fanger hende over en lidt skrattende telefonforbindelse.
Hun er lige ude at kigge på et hus, fortæller hun, men vil ikke desto mindre gerne fortsætte samtalen. Det står hurtigt klart, at her er tale om en kvinde, der uden problemer holder flere bolde i luften.
På egen hånd
De forventede par uger blev i første omgang til tre måneder, og da Olha Kotsos turistvisum udløb, revurderede familien situationen.
– Jeg kunne ikke tage børnene med tilbage, når der stadig var krig, så vi besluttede os for at blive og fik en opholdstilladelse. Da børnene havde fundet sig til rette i de nye omgivelser, kom jeg frem til, at jeg måtte prøve at komme videre her i landet, og at jeg ville prøve at sælge vores produkter her, fortæller hun.
Sammen med sin mand har hun gennem ti år drevet den ukrainske træemballageproducent Olta-Lviv, og mens hun og døtrene drog mod vest, blev manden i landet og drev fabrikken videre. Før covid og krig eksporterede virksomheden til blandt andet Frankrig og Tyskland, og Olha Kotso var ikke i tvivl om, at produkterne også har sin berettigelse på det danske marked.
– Jeg kunne se, at mange virksomheder her i landet benytter sig af træemballage, og jeg er stolt af, at vi i Ukraine kan producere gode produkter. Så jeg besluttede mig for at stifte et dansk selskab, og på egen hånd gik jeg i gang med at google og kontakte nogle advokater, som sendte mig noget materiale, fortæller hun.
7. september var nystiftede Olta-DK ApS en realitet, men det skulle vise sig at blive mere besværligt end som så.
– Jeg havde brug for en erhvervskonto, men i flere banker fik jeg afslag, fordi jeg er ukrainer. Det tog fire måneder, før jeg fik lov at oprette en konto i Jyske Bank, siger Olha Kotso.
Imod alle odds
Med formaliteterne på plads kunne hun i december gå i gang med at finde lagerplads, oprette en dansk hjemmeside og få indkøbt det første træ, så virksomheden både kan levere små ordrer fra lager og store ordrer fra fabrikken i Ukraine. Og så stødte hun på Michael Flintholm, bestyrelsesmedlem i det frivillige mentor-netværk Egenvirksomhed.nu, der hjælper flygtninge og arbejdsløse med at etablere forretning i Danmark.
– Da jeg kontaktede dem, måtte jeg jo sige, at jeg ikke havde brug for hjælp til at starte en virksomhed – jeg havde allerede en, men jeg har brug for, at folk finder mig, så jeg kan få gang i salget, fortæller hun.
Og i foreningen er man imponeret over Olha Kotsos handlekraft.
– Olha er en meget viljestærk person, der imod alle odds er i gang med at skabe noget så fantastisk som en ny virksomhed, der kommer hendes familie samt det ukrainske og danske samfund til gode. Selvfølgelig er der nogle naturlige barrierer, eksempelvis manglende kendskab til det danske system, som nogle gange kommer lidt i vejen, men så giver vi en hånd med, siger Michael Flintholm.
Selvom Olha Kotso har klaret det meste på egen hånd, er hun taknemmelig for den velvilje og hjælpsomhed, hun overordnet har mødt i landet.
– Jeg er meget taknemmelig for de folk, jeg har mødt her og for Gud, der har sendt dem til mig. Jeg har fået nogle meget brugbare råd og god vejledning – men jeg er også stolt over, hvor meget jeg har gjort alene, og jeg er glad for, at jeg selv kunne finde ud af så meget, siger hun.
Først og fremmest mor
I marts ankom den første lastbil fra den ukrainske fabrik til lageret i Børkop nær Vejle, og i næste uge lander den første direkte leverance til en dansk kunde. Og Olha Kotso glæder sig ikke alene over, at det er lykkedes at etablere dansk forretning, men også at fabrikken i Ukraine trods krigen fortsat kan drives videre.
– Fabrikken ligger i Lviv tæt på den polske grænse, og mange er under krigen flygtet til den vestlige del af landet, så der er også arbejdskraft til at producere, ligesom området sammenlignet med den østlige del af landet er relativt fri for krigshandlinger og angreb, fortæller hun.
Alligevel, understreger hun, er der også omkring Lviv faldet bomber, og selvom hun og døtrene, der i dag er 9 og 13, ad flere omgange har været hjemme på visit, er der ikke umiddelbar udsigt til, at de kan vende hjem permanent.
– Mine børn skal ikke høre bombealarmer hver dag og nat. Det er bedre, at de kan være her og gå i skole og være i sikkerhed – jeg er først og fremmest mor, dernæst forretningskvinde, siger Olha Kotso.
Kæmper på den økonomiske front
At "ukrainer" også kommer ind højt på listen, er der dog ingen tvivl om, og hun er således taknemmelig for, at hun ved hjælp af det danske salgsselskab kan medvirke til at holde gang i landets økonomi og styrke forsvaret mod Putins tropper.
– Alle virksomheder i Ukraine donerer penge til indsatsen for at støtte landet, så herfra kan jeg kæmpe på den økonomiske front – og nu betaler jeg endda også skat i Danmark, siger hun med tydelig stolthed.
Planen er, at hun og døtrene returnerer til hjemlandet, så snart krigen er ovre, og selvom tidsperspektivet er ukendt og meget endnu usikkert, tillader hun sig i dag at tro på, at fremtiden er lys.
– Jeg er meget optimistisk nu. Vi er nødt til at tro på, at alting løser sig og bliver godt, og selvom vi planlægger at tage hjem, når krigen er ovre, har jeg tænkt mig at beholde virksomheden, som jeg har startet her – jeg har mange danske venner i Ukraine, der også driver dansk virksomhed derfra, så det bliver ikke noget problem, fastslår hun.