23948sdkhjf

Her er finalisterne til Årets Bæredygtige Træbyggeri

Tre finalister er udnævnt til prisen Årets Bæredygtige Træbyggeri, som foreningen Træ i Byggeriet stiftede i fjor.

Prisen har til formål at skabe opmærksomhed omkring visionære træbyggerier i Danmark, og nu kan sløret altså endelig løftes for de tre finalister. Hos Træ i Byggeriet er man glade for at have modtaget flere spændende indstillinger, og ifølge Lauritz Rasmussen, sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, viser det, at den danske byggebranche er ved at omstille sig til en ny fremtid.

– I disse år bliver byggebranchen omkalfatret, for bæredygtige tiltag fylder til stadighed mere i både brugernes bevidsthed samt i den offentlige debat og hos lovgiverne. På baggrund af den udvikling indfinder træet sig i stigende grad i byggeriet. Derfor skabte vi prisen ”Årets Bæredygtige Træbyggeri”, der hylder et prisværdigt træbyggeri i Danmark, siger Lauritz Rasmussen og fortsætter:

– Prisen har således til formål at synliggøre danske træbyggerier med fokus på bæredygtige tiltag og lavt CO2-aftryk gennem blandt andet deklarerede LCA-beregninger i lavemissionsklassen og miljøcertificeringer.

Samtidig, peger han på, skal prisen fremvise træets potentiale og klimamæssige fordele som byggemateriale og hylde de aktører, der går forrest for at mindske byggeriets CO2-aftryk.

– Det, synes jeg, er lykkedes med de tre nominerede, som på hver deres måde fremviser træets store potentiale i byggeriet, siger Lauritz Rasmussen.

Årets tre finalister er:

Living Places, Jernbanebyen, København

Det første projekt er Living Places i Jernbanebyen i København. Med demonstrationsprojektet Living Places har partnerne udviklet en holistisk tilgang, der tager højde for hele byggeriets livscyklus og har klimabelastning, indeklima og økonomi som de primære designdrivere. Living Places er en del af konceptet ”Boligværkstedet”, der skal danne ramme om læring og inspiration for hele byggebranchen til hjælp for den grønne omstilling.

– Living Places er visionært og skaber debat om bæredygtighed i byggeriet. Projektet viser, at man med tilgængelig viden og gængse materialer kan skabe boliger, der opfylder dagens krav og giver et meget lavere klimaaftryk. Træet udgør hele 50 procent af byggeriets samlede vægt, og byggeriet har det hidtil laveste klimaftryk i dansk boligbyggeri på blot 3,8 kilo CO2 ækvivalenter pr. kvadratmeter pr. år, forklarer Lauritz Rasmussen.

Living Places

 • Living Places (demonstrationsprojekt), Jernbanebyen, København
 • Samlet klimapåvirkning: 3,8 kg CO2-ækv./m2/år
 • Areal: 147 kvadratmeter
 • Partnere i byggeriet: VELUX (bygherre), Enemærke & Petersen (entreprenør), EFFEKT (arkitekt), MOE/Artelia (rådgivende ingeniør)

Bofællesskabet Kløverbakken, Odder

Herudover er Bofællesskabet Kløverbakken i Odder, som er udviklet med tanke på en bilfri landsby, blandt de tre finalister. 58 boliger er anlagt rundt om en landsbygade, og i midten er et stort fælleshus og fælles orangeri for alle beboerne.

– Byggeriet har haft et stort fokus på materialer og CO2-aftryk. Alle husene er bygget i træ, og den gennemsnitlige boligstørrelse er væsentligt mindre end landsgennemsnittet. Det giver et lavere CO2-aftryk per beboer. Bofællesskabet har været involvereret i materialevalg og arkitektur, og der er valgt stedhørende plantearter til en vild beplantning, siger Lauritz Rasmussen om byggeriet.

Kløverbakken

 • Bofællesskabet Kløverbakken, Odder
 • Samlet klimapåvirkning: 7,3 kg CO2-ækv./m2/år
 • Certificering: DGNB guld el. platin (afventes)
 • Areal: 6000 kvadratmeter
 • Partnere i byggeriet: Thybo (bygherre og entreprenør), Tegnestuen Arken (arkitekt og rådgivende ingeniør)

Børnehuset Sejs-Svejbæk, Silkeborg

Sidst, men ikke mindst, er Børnehuset i Sejs-Svejbæk i Silkeborg valgt til at være blandt de tre finalister. Den store integrerede børneinstitution med vuggestue og børnehave er opført som en firlænget gård. Byggeriet er hovedsageligt i træ og med grønne tage og store udhæng, der skaber overdækkede arealer til ophold og leg.

– Daginstitutionen har et højt ambitionsniveau med de bæredygtige tiltag, som er indtænkt i byggeprocessen. Træet indgår på en klog måde, hvor de store udhæng beskytter facaderne og derved skaber en naturlig træbeskyttelse. Samtidig falder husets naturlige udtryk flot ind i de landlige omgivelser, afslutter Lauritz Rasmussen.

Børnehuset Sejs-Svejbæk

 • Børnehuset Sejs-Svejbæk, Silkeborg
 • Samlet klimapåvirkning: 4,7 kg CO2-ækv./m2/år
 • Certificering: DGNB platin (afventes)
 • Areal: 1505 kvadratmeter (opvarmet areal)
 • Partnere i byggeriet: Silkeborg Kommune (bygherre), EMR A/S (entreprenør), Arkitektfirmaet Hovaldt (arkitekt), Stokvad (rådgivende ingeniør)

Den endelige vinder af Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022 bliver kåret den 23. maj på Danmarks største trækonference Build in Wood.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078