23948sdkhjf

1005 TEMA: Brandlukning af installationsgennemføringer i træindustrien

Artikel i Træ og Industri Oktober 2005
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Brandsikring er en vigtig del af sikkerheden i trævarebranchen. Der er allerede set eksempler på, hvor alvorlige konsekvenser en brand kan have, økonomisk såvel som menneskeligt. Det ses ofte, at manglende, eller utætte brandtætninger, er årsag til, at brande får et uacceptabelt og unødvendigt stort omfang. Samtidigt er alt for mange virksomheder ikke opmærksomme på, at de er pålagt af lovgivningen at brandsikre deres installationsgennemføringer. I Bygningsreglementets kapitel 6.5.2, stk. 4 lyder det: ”Gennemføringer for installationer i brandadskillende bygningsdele skal lukkes tæt, så adskillelsernes brandmæssige egenskaber ikke forringes”. Kapitel 12.1, stk. 2 siger: ”Installationer skal udføres, så de ikke medfører brandfare. Ved rørgennemføringer, kanaler og lignende skal der træffes foranstaltninger, der hindrer gennemgang af støj, fugt, ild, gas og lugt”. Bygningsreglementets kapitel 13.4.4 stk. 1 henviser til teksten i kapitel 6.5.2 stk. 4 og fastlægger således, at gennemføringer i brandadskillende bygningsdele skal brandtætnes ifølge kap. 6.5.2, stk. 4.

Ledningssystemer
Også ved alle øvrige installationsgennemføringer skal der brandsikres ifølge kap. 12.1, stk. 2 – det indebærer, at brandcelleafgrænsende bygningsdele ligeledes skal sikres med brandtætninger. Stærkstrømsbekendtgørelsen pkt. 527.2, stk. 1 siger f.eks: ”Hvis et ledningssystem går igennem bygningsdele som fx gulve, vægge, tage, lofter, skillevægge el. lign., skal de åbninger, der findes efter at ledningssystemet er ført igennem, lukkes i overensstemmelse med den modstandsevne mod brand, der evt. er foreskrevet for den pågældende bygningsdel før gennemføringen”. Og pkt. 527.2, stk. 2 siger: ”Ledningssystemer, som f.eks. installationsrør, ledningskanaler e.l. som føres igennem bygningsdele, har en foreskrevet modstandsevne mod brand, skal indvendig være brandsikkert lukket, så de opnår samme modstandsevne mod brand, som de pågældende bygningsdele før gennemføring. Desuden skal de lukkes udvendigt som angivet i 527.2.1”.

Termisk isolering
Stærkstrømsbekendtgørelsen fastlægger altså, at brandtætning skal udføres såvel i som omkring elektriske installationsgennemføringer, og der skal brandtætnes i alle bygningsdele, som har en foreskrevet brandmodstandsevne. DS 452 Termisk Isolering af tekniske installationer 4.1 generelt. Isolerede kanal- og rørgennemføringer i dæk og vægge skal udføres således, at de ikke medfører brandfare.

Scandi Supplay
En farlig masse ord, som får det med brandsikring til at virke meget mere komplekst, end det behøver at være. Den væsentlige observation er naturligvis, at ansvaret påhviler virksomheden selv. Scandi Supply er leverandør af de kendte Nullifire og Fire Free produkter for passiv brandsikring. Derfor får Scandi Supply ofte virksomhedernes problematik tæt ind på livet, når forsikringsselskaberne eller brandmyndighederne har været på besøg. ”Ofte kontaktes vi af virksomhederne eller af virksomhedens huselektrikere, som har brug for vejledning i forbindelse med produktvalg og løsningsmuligheder”, fortæller Steen Beyer, salgschef hos Scandi Supply. ” Når man har defineret kravene til lukningerne, ser vi på hvilken type produkter man bør vælge for at opfylde dem. I langt de fleste tilfælde er den mest velegnede lukning, den såkaldte bløde lukning, som f.eks. Nullifire® System B700, som også kan tilpasses mange typer åbninger. Den består af en stenuldsplade, der er påført en brandmastik på den ene side eller begge sider. Brandpladen fastgøres med Nullifire® B722 brandfugemasse, som også anvendes til at tætne med omkring installationerne, således at den opfylder alle krav til denne type af lukninger”, fortæller Steen Beyer, og tilføjer, at valget af dette system gør, at det er relativt nemt at føre nye installationer igennem på et senere tidspunkt. Et kriterium, som er vigtigt for mange virksomheders valg af brandtætningsmaterialer. Systemet er naturligvis dokumenteret og MK godkendt.

”Købe sig til hænder”
Mange små og mellemstore virksomheder vælger at lave brandtætninger selv, for det kræver ingen særlig specialuddannelse, og systemet er let at montere efter behørig instruktion. ”En grundig vejledning, med udgangspunkt i vores monteringsanvisninger er ofte nok”, fortæller Steen Beyer, som tilføjer, at der lige så ofte henvises til en autoriseret Nullifire entreprenør, når virksomhederne foretrækker ”at købe sig til hænderne”.

Godkendelse på få minutter
”Det er naturligt at alle de driftmæssige forhold er dokumenterede og i denne forbindelse ses også en øget tendens til at forlange, at de brandmæssige forhold indgår i denne dokumentation. Kvalitetsstyring/ISO, samarbejdsaftaler, partnere, kunder og leverandører og forsikringsselskaber stiller i øget omfang krav til dokumentation og driftssikkerhed. Dette gælder også i relation til forsikringsselskaber og de policer der skal betales i forhold til risikomoment m.v.…”, fortæller Steen Beyer, som derfor pointerer vigtigheden af, at sikre, at man i samarbejde med sin leverandør har den nødvendige dokumentation.

Scandi Supply a/s er absolut førende i relation til dokumentation af produkter, uddannelse af installatører og entreprenører, tilgængelige brugsvejledninger, løbende rådgivning og assistance til de udførende og især er den veludbyggede hjemmeside: www.scandisupply.dk et omdrejningspunkt for informationer og det er muligt direkte at downloade produkt- og anvendelses-teknisk information samt godkendelser og anden dokumentation på få minutter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062