23948sdkhjf

1104 TEMA: DYNAMIC SPACE - et nyt zoneopdelt køkkenkoncept

Artikel i Træ og Industri, November 2004
- Et nyt zoneopdelt køkkenkoncept

Af Kaj Hansen Træ og Industri

Et køkken skal fungere optimalt samtidig med at det designmæssig skal være nutidigt og gerne fremtidssikret.
Da man erfaringsmæssigt har et køkken i ca. 20 år, kan det godt betale sig grundigt at overveje ønsker og krav i forbindelse med køb af køkken.
Nøgtern vurderet er et køkken det rum, som vi oftest opholder os i og det skal derfor være en fornøjelse for os hver eneste dag, fortæller direktør Otto Larsen fra OL-Beslag A/S der er den danske repræsentant for den østrigske beslagsfabrik Blum som er initiativtager til DYNAMIC SPACE.

Fem køkkenzoner
Over 60 procent af alle køkkenkøbere finder alt for sent ud af, at de havde brug for mere opbevaringsplads. Denne fejl vil imidlertid kunne undgås, såfremt man i planlægningsfasen via Blums zoneplanlægning undersøgte behovet for opbevaringsplads.
Derfor begynder enhver god køkkenplanlægning ved at tilrettelægge de enkelte arbejdszoner. I Blums DYNAMIC SPACE køkkenkoncept drejer det sig ifølge direktør Otto Larsen om ikke mindre end fem køkkenzoner eller arbejdsstationer om man vil, nemlig:
- Forsyning
- Opbevaring
- Køkkenvask
- Forberedelse
- Koge og bage

Zone ”forsyninger”
I skabene for denne zone opbevares de såkaldte forbrugsvarer. Det er de varer som anvendes i forbindelse med blandt andet madlavning og bagning og som løbende udskiftes. Dertil hører også levnedsmidler, både til køl, frost og almindelig opbevaring af brød, kaffe, konserves, mel, sukker og øvrige forpakkede produkter, samt levnedsmidler til køl- og frys.
Blum har specialudviklet anvendelsen af zonen ”forsyninger” så den er tilpasset alle DYNAMIC SPACE-kriterier. Det drejer sig for eksempel om højskabe, som forøger opbevaringspladsen og gør håndteringen mere ergonomisk for brugeren. Skinnesystemet bevæger sig så let, at de også med belastning kører uden besvær, fortæller Otto Larsen til Træ og Industri.

Zone for ”opbevaring”
I denne zone bliver de såkaldte forbrugsvarer som dagligt anvendes opbevaret. Det handler hovedsageligt om køkkenredskaber, bestik, service, elektriske småartikler, glas m.v.
Ergonomisk set kan det endog være hensigtsmæssigt, at service som ofte benyttes bliver placeret i underskabenes udtrækssystemer i stedet for i overskabene, siger Otto Larsen.
Imellem køkkenzonerne ”opbevaring” og ”køkkenvask” findes alene 20 procent af alle zoneskift. Det hænger sammen med isætning og tømning af opvaskemaskine, og efterfølgende få servicen sat på plads i skabene.

Det er derfor vigtigt med den rigtige indretning af disse to zoner, samt og ikke mindst at få udnyttet den plads der er til rådighed.

”Køkkenvask” zonen
Zonen for ”Køkkenvask” er en af de vigtigste zoner i hele konceptet da den bliver meget brugt hver eneste dag. Ved planlægningen af køkkenet bør der derfor lægges ekstra vægt på køkkenets våd- og affaldsområde, fastslår Otto Larsen, og fortsætter;
Alt hvad der er nødvendigt til vask af service, kan opbevares i udtrækket/skuffen under køkkenvasken – og det er altid let tilgængeligt.
I midten af ”vådzonen” befinder sig køkkenvasken med armatur og vaskeunderskab såvel som opvaskemaskinen.
Også affaldsbeholderen til affalds sortering samt rengøringsmidler er der mulighed for korrekt opbevaring af.
Med udtræk under køkkenvasken udnyttes pladsen i køkkenet mere effektivt, og i forbindelse med ORGA-LINE skuffeinddelinger kan indretningerne organiseres ideelt.
Med hensyn til udstyrets kvalitet skal der desuden tages hensyn til, at affaldsudtrækket er køkkenets mest benyttede udtræk.

”Forberedelseszonen”
Denne zone er ubetinget køkkenets rotations- og drejepunkt, idet det er her alle retter til madlavning og bagning bliver forberedt, og det er ligeledes her der placeres og isættes diverse køkkenmaskiner.
Herfra skal anvendte køkkenredskaber direkte i opvaskemaskinen og varer fra køl tilbage i køleskabet, ligesom varer der er åbnet eller som bruges ofte er opbevaret her.
Det er i denne zone den største arbejdsflade befinder sig, og det er mellem køkkenvask og komfur der er behov for et stort arbejdsområde med en god belysning. Bredden på arbejdsområdet må ikke være under 90 cm, siger Otto Larsen.

Zone ”koge og bage”
Det er helt sikkert tale om at denne zone er hjertet i ethvert køkken, fortæller Otto Larsen. Med arrangementet omkring komfur, bageovn, mikroovn og emhætte. Service til madlavning som anvendes ofte placeres naturligt her og helst i nærheden af komfuret. Det er ligeledes her at artikler som koge- og bageredskaber, gryder, pander og bestik til madlavning placeres – sammen med diverse kogebøger, naturligvis.

Hvem ved besked ?
For de fleste er investeringen i et nyt køkken at sammenligne med investering i en ny bil, men hvem kører i dag i den samme bil i 20 år – for det er som tidligere nævnt den gennemsnitlige alder på et køkken, fastslår Otto Larsen. Hvem opholder sig hver måned en hel uge i en bil spørger han ? For det er netop den anvendte forbrugstid i et køkken pr. måned.
Sammenligningen åbner for flere spørgsmål, nemlig hvilke krav ville vi stille til en bil, såfremt vi skulle køre i den i så mange år og bruge den så ofte ? Forventer vi for lidt af et nyt køkken, spørger Otto Larsen. Og hvis det er tilfældet, hvad skal vi så være særlig opmærksomme på ?
Specielt det sidste spørgsmål har man beskæftiget sig meget med hos Blum og sat tankerne i gang med at finde nye svar på. Resultatet af svaret på dette spørgsmål det er DYNAMIC SPACE, slutter direktør Otto Larsen fra OL-Beslag A/S i Silkeborg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094