23948sdkhjf

Vil fjerne giftig formaldehyd i spånplader

Et alternativ kan være på vej til den lim, der bruges til fremstilling af spånplader, krydsfinerplader og MDF-plader. Højteknologifonden støtter nyt projekt med 6 mio. kr.
Størstedelen af verdens spånplader, krydsfiner og MDF-plader bliver i dag fremstillet ved brug af urea-formaldehydlim. Problemet med at anvende denne lim er, at den afgiver formaldehyd, både i og efter fremstillingsprocessen.

Det er især et problem med træbaserede plader, da disse blandt andet bruges i beboelse, til møbler, inventar og byggematerialer. Industrien er således under pres for at reducere og udfase brugen af formaldehydholdige lime til fremstilling af plader.

Et nyt projekt, der er resultatet af et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Københavns Universitet og Bollerup-Jensen A/S, har til formål at fremstille en lim, der er 100 procent formaldehydfri og samtidig baseret på genanvendelige materialer. Dette opnås ved at kombinere forarbejdede plantebaserede proteiner med flydende silikater, kaldet vandglas. Sammen med krydsbindere og koagulanter giver det en stærk, miljøvenlig lim, der ikke afgiver skadelige stoffer til omgivelserne.

- Der er et stort fokus på problemet både fra virksomheder og myndigheders side. Vi håber på, at vi med projektet kan udvikle miljøvenlige og kosteffektive lime, der kan hjælpe med at løse problemerne med formaldehyd. Vi har god erfaring med at arbejde sammen med de to parter i projektet, og vi ser frem til et godt samarbejde, der kan medvirke til at løse nogle grundlæggende miljøproblemer på globalt plan, siger administrerede direktør Michael Østerby fra Bollerup-Jensen.

FAKTA
Projektets titel: Sustainable, non-toxic and Formaldehyde free adhesives for wood based panels

Budget: 12 mio. kr.

Højteknologifondens investering: 6 mio. kr.

Varighed: 3 år

Højteknologifonden har netop investeret i alt 304 mio. kr. i 20 innovative projekter. Projekterne har et samlet budget på 594 mio. kr. Læs mere på http://hoejteknologifonden.dk/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096