23948sdkhjf

Bygma har klædt 2000 kunder på til byggeriets nye klimakrav

Som flere gange beskrevet i Wood Supplys søstermedie Mester Tidende, træder der ved årsskiftet nye klimadokumentationskrav i kraft. Det har fået aktører som Dansk Håndværk og den grønne tænketank Concito til at råbe vagt i gevær om en håndværks- og byggebranche, der ikke er forberedt.

Byggemarkedet Bygma har dog gjort sit for at forberede sine kunder på den nye virkelighed. Bygmas bæredygtighedsteam har haft et travlt efterår, hvor de i alt har undervist 2000 kunder rundt omkring i landet.

- I Bygma ser vi det som vores opgave at oplyse om de nye krav og at stille konkrete værktøjer og services til rådighed for kunderne i forhold det bæredygtige byggeri, så vi gør det enkelt og effektivt,” siger Elnaz Ehsani, Klima - og bæredygtighedschef i Bygma.

Massiv efterspørgsel efter essentiel viden

Efterspørgslen har vist sig at være stor efter viden og værktøjer, der kan gøre tilværelsen lidt nemmere, når de nye klimakrav træder i kraft. Indtil videre har Bygmas bæredygtighedsteam 46 infomøder på 20 lokationer, der altså har haft deltagelse af 2000 af Bygmas kunder.

Vores kunder skal kende lovgivningen, og de skal være i stand til at levere livscyklusanalyse for deres byggerier. Det stiller selvsagt store krav til hele branchen, herunder håndværkere og entreprenøre Elnaz Ehsani, klima- og bæredygtighedschef i Bygma

Har man ikke haft mulighed for at deltage i disse møder eller har tvivlsspørgsmål om de nye klimakrav, definitioner på livscyklusanalyse (LCA) og miljøvaredeklarationer (EPD), tilbyder Bygma også et webinar, der kan klæde aktører i byggebranchen på til de nye regler. Det kan tilgås via Bygmas nye vidensplatform om bæredygtighed, baeredygtighed.bygma.dk, som lanceres den 1. december.

Krav til klimadokumentation

Fra 1. januar 2023 indføres der en række klimakrav i bygningsreglementet for at nedsætte udledningen af CO2 og andre drivhusgasser fra byggeri. Det betyder bl.a., at der for nye byggerier fremadrettet skal laves en klimaberegning for bygningens klimapåvirkning (populært kaldet en ”LCA-beregning”. LCA står for LivsCyklusAnalyse.

Kravet om LCA-beregning gælder for alt nybyggeri og kravet indføres i reglementet på samme vis som de allerede gældende tekniske krav til f.eks. energi og sundhed. Det betyder også, at klimaberegningen skal indgå som en del af færdigmeldingen til kommunen.

Formålet med kravet er at synliggøre, hvordan en bygning igennem sin levetid påvirker klimaet, når der ses på den samlede livscyklus fra design og drift. Dermed skal kravet motivere og understøtte den enkelte bygherre til at træffe klimabevidste valg for sit byggeri, så den samlede udledning fra byggeriet nedbringes.

Kilde: DI Byggeri

Elnaz Ehsani understreger vigtigheden af at alle, der begår sig i bygge- og anlægsbranchen, bruger tiden på at klæde sig på til nye arbejdsgange, hvor der snart skal udarbejdes klimaregnskab for alt nybyggeri og der indføres CO2-loft for nybyggeri over 1.000 m2

- Vores kunder skal kende lovgivningen, og de skal være i stand til at levere livscyklusanalyse for deres byggerier. Det stiller selvsagt store krav til hele branchen, herunder håndværkere og entreprenører, siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062