23948sdkhjf

Aktører spår massive fyringsrunder i byggebranchen

Rekordmange konkurser i oktober måned er første tegn på, at udviklingen vender i byggebranchen, siger flere centrale kilder

Der er fyresedler i farvandet i byggebranchen. Og ikke bare dem, der altid trækker ind med vintersæsonen.

Denne gang bliver det særligt slemt, lyder det fra flere centrale aktører i byggeriet, ifølge Fagbladet 3F.

- Når vi kommer om på den anden side af nytår, kommer det til at gå stærkt. Så er det mit bud, at vi vil se dobbelt så mange fyringer, som vi plejer, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, som er paraplyorganisation for byggeforbundene.

Rekordhøjt antal 

Samme toner lyder fra Anders Stouge, direktør i DI Byggeri.

- Der er ingen tvivl om, at vi går ind i en periode med nedgang. Spørgsmålet er bare, om det bliver en blød eller en noget hårdere landing, siger han.

For en uge siden kom der nye tal for konkurser. Her satte bygge- og anlægsbranchen rekord med 155 nye konkurser på en måned – det højeste antal, der er registreret inden for branchen hos Danmarks Statistik til dato.

Ser man på antallet af konkurser blandt såkaldte aktive selskaber, er niveauet også rekordhøjt – over 70 procent højere end for to år siden – og det tegner et billede af, at bunden er ved at gå ud af dele af byggebranchen, mener Gunde Odgaard fra BAT-kartellet.

Så sent som i oktober varslede den nyeste rapport fra de økonomiske vismænd også, at der er dystre tider forude.

Her var buddet, at der kommer til at ske et fald i beskæftigelsen herhjemme med over 100.000 personer næste år. Og det er især inden for de konjunkturfølsomme brancher – som byggebranchen – at konsekvenserne vil kunne mærkes.

Forudser dyb og lang krise

Palle Bisgaard, næstformand for 3F Byggegruppen, tør ikke gætte på omfanget af den kommende krise, men at den bliver dyb og lang, er han ikke i tvivl om.

- Når der kommer en ny regering, vil det være vores bud, at man skal holde hånden under byggeriet, så det ikke kollapser fuldstændig, som vi har set det ske ofte før, siger han.

Spørger man Anders Stouge fra DI Byggeri, bliver det skidt, før det bliver bedre.

- Vi lavede en analyse i maj måned, hvor vi skød på, at 7.000 ville miste jobbet i vores branche i 2023. Men nu er vores bud, at antallet bliver omkring 10.000 personer. Og det samme niveau forventer vi i 2024, siger han og tager en dyb indånding.

- Men det er sagt med et kæmpe forbehold. Der er ingen, der kan vide, hvordan det hele ser ud om tre-fire måneder. Det hele er så tåget lige nu, siger Anders Stouge.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063